Hoelang kunnen we nog skiles geven in de kerstvakantie?

Het afgelopen seizoen begon met weinig sneeuw. Gelukkig liet de sneeuw niet lang op zich wachten en konden we vroeg in het seizoen alsnog genieten van voldoende natuursneeuw. Er werd al snel gezegd dat we zo’n moeizame seizoensstart niet snel nog eens zouden meemaken. Helaas kregen we deze kerstvakantie met een soortgelijke situatie te maken en stellen we onszelf de vraag: Geven we over een paar jaar nog skiles met de kerst?

Als je les hebt gegeven in de kerstvakantie dan hoeven we je niet te vertellen dat er weinig sneeuw lag. Daar waar de pistes geopend waren lag er voornamelijk kunstsneeuw wat resulteerde in harde pistes. Die harde pistes hebben tot gevolg gehad dat er meer ongelukken hebben plaatsgevonden. En doordat de skigebieden hun skipistes niet allemaal konden openen werd het drukker.

Betekend dit dat we in de toekomst niet meer kunnen skiën met de kerstvakantie?
Misschien wel, maar misschien ook niet. Het grote probleem is dat er van alle kanten wordt gesuggereerd dat de kerstperiode een sneeuwzekere periode is. Al in oktober wordt ons voorgehouden dat ons midden december meters verse sneeuw liggen te wachten in de Alpen. In televisiecommercials, op social media en in de vitrines van reisbureaus zien we schitterde beelden van strak geprepareerde skipistes.

Die verwachting wordt met de kerstvakantie over het algemeen niet waargemaakt omdat het pas het begin van het seizoen is. Zodra de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen weten skigebieden niet hoe snel ze op social media moeten mededelen dat het sneeuwt. Maar wanneer dat kleine beetje sneeuw gesmolten is krijgen we niet de beelden te zien van groene weides. Alleen in de hoger gelegen skigebieden blijft die eerste sneeuw liggen.

Dankzij de kunstsneeuw kunnen veel skigebieden in december hun liften en pistes openen. In een seizoen als dit zie je dan ook dat daar waar er in de afgelopen jaren geïnvesteerd is in deze systemen er nu meer pistes open zijn en de kwaliteit van de pistes een stuk beter is. Maar om deze systemen te kunnen gebruiken geldt wel dat het onder het vriespunt moet zijn.

Veel toeristen die nu op wintersport zijn komen hoofdzakelijk voor het skiën of snowboarden. Dit is hun enige skivakantie van het seizoen. Als de omstandigheden dan niet optimaal zijn is dat een enorme tegenvaller. De oplossing kan zijn om later in het seizoen te gaan. De afgelopen jaren kon er met pasen nog goed geskied worden. Voor diegenen die gebonden zijn aan de schoolvakanties maar de drukte van de krokusvakantie willen vermijden kan dat een uitkomst zijn. Misschien waren de omstandigheden zo laat in het seizoen zelfs beter te noemen dan met de kerst.

Ondanks dat we het opwarmen van de aarde niet kunnen negeren is het nog niet te zeggen dat we binnen enkele jaren met de kerstvakantie niet meer de sneeuw in kunnen. Als we ons beeld een beetje bijstellen en er vrede mee hebben dat we niet de omstandigheden krijgen die de industrie ons voorhoud dan kan er voorlopig nog gewoon geskied worden met de kerst. Uiteraard geld hoe hoger je gaat en hoe beter een skigebied uitgerust is met kunstsneeuwsystemen hoe sneeuwzekerder de kerstperiode wordt.

Hoeveel sneeuw er in de komende kerstvakantie gaat vallen? Daar komen we maar op één manier achter: afwachten.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren