Is het verstandig dat docenten skiles geven aan hun leerlingen?

In januari kiezen veel scholen ervoor om met hun leerlingen op wintersportvakantie te gaan. Om de kosten wat te beperken geven de docenten zelf skiles. Maar nadat begin deze maand een groep scholieren uit Lyon in een lawine terecht kwam is de vraag of dat wel zo verstandig is? Kunnen schooldocenten net zo goed skiles geven als dat ze voor de klas kunnen staan? Of is het vanuit veiligheidsoogpunt verstandiger om de hulp in de schakelen van een lokale skischool?

Begin deze maand is een docent samen met zijn leerlingen aan het skiën in het Franse skigebied Les 2 Alpes. De docent besluit de zwarte piste op te skiën die tot dat moment nog niet open was geweest. Op de afgesloten piste ontstond een lawine waarbij drie scholieren om het leven zijn gekomen. De docent wordt verdacht van dood door schuld.

Docenten die skiles geven aan hun leerlingen dragen net als skileraren de verantwoording over de leerlingen. Echter zijn de omstandigheden hoog in de bergen verreweg van te vergelijken met de omstandigheden in het klaslokaal of de gymzaal.

De organisatie op de skipiste draagt bij aan de veiligheid van de groep. Op de piste zijn regelmatig scholen te zien waarbij de leerlingen her en der verspreid staan over de piste. Dat heeft vaak te maken met de grote groepen. Slechts enkele van de begeleiders die mee zijn met de schoolreis kunnen zelf goed genoeg skiën om leiding te geven aan een skiënde groep. Dat resulteerd in te grote groepen waarbij het overzicht snel verloren gaat. Door de grote groepen ontkomen scholen er niet aan dat er een niveau verschil ontstaat binnen de groep. De langzamere in de groep raken snel vermoeid en de snellere snel verveeld. De vermoeidheid kan leiden tot blessures, maar ook de verveling kan leiden tot roekeloos gedrag.

Zonder goed materiaal kunnen scholieren niet veilig leren skiën. Maar hoe kun je het materiaal van je leerlingen beoordelen als je zelf niet precies weet hoe een helm moet zitten, hoe ski’s afgesteld moeten zijn en wanneer skischoenen te groot zijn of te los zitten?

Skileraren staan dag in dag uit op de skipiste en kennen de omstandigheden hoog op de berg. Het snel wisselende weer, de drukte op de piste en de moeilijkheidsgraad van de pistes onder verschillende omstandigheden. Door hun ervaring kunnen zij er voor zorgen dat er geen onnodige risico’s genomen hoeven worden door de leerlingen. Scholen besparen geldt wanneer hun eigen docenten lesgeven aan de leerlingen. Maar wat zijn de consequenties wanneer een van de leerlingen ten val komt omdat de docent een verkeerde beslissing heeft genomen?

Ieder zijn vak. Geef skileraren een lokaal voor pubers en het wordt chaos. Maar diezelfde groep pubers op 2.500 meter hoogte bij een temperatuur ver onder het vriespunt heeft meer aan een opgeleide skileraar die werkt onder leiding van een goed georganiseerde skischool.

Er zijn veel scholen die hun leerlingen toevertrouwen aan een lokale skischool. Hierdoor zullen de kosten voor de wintersportreis toenemen. Maar daar tegenover staat dat de leerlingen beter leren skiën, er beter gelet wordt op veiligheid en de docenten geen verantwoording dragen waar ze niet voor zijn opgeleid.

Wat vindt jij van grote groepen leerlingen onder leiding van hun docent op de piste?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren