Lawineveiligheid voor de jeugd tijdens de skiles

Er is niks zo mooi als genieten van een onverspoorde helling verse sneeuw. Maar tijdens het wintersporten is er ook niks zo gevaarlijk. Tijdens de skiles mag dit onderwerp dan ook niet overgeslagen worden.

Buiten de piste skiën neemt snel aan populariteit toe. De schitterende beelden die worden gebruikt om de skigebieden te promoten en de spannende video’s van veel te hoge en stijlen hellingen in de ongerepte natuur laten het er kinderlijk eenvoudig uitzien. Maar die schitterende beelden gaan gepaard met een uitgebreide voorbereiding en nauwkeurige planning die we niet in de beelden terugzien. Vooral tieners die op jonge leeftijd hebben leren skiën zoeken hun uitdaging graag naast de gezekerde pistes. Tijdens de skiles aan deze jeugdige wintersporters mag het onderwerp lawineveiligheid dan ook niet ontbreken.

Om te beginnen willen we de kinderen leren te genieten van het buiten zijn. Daar hoort het buiten de piste skiën bij. Maar dat gaat gepaard met de nodige kennis en voorzorgsmaatregelen. Zonder de kinderen bang te maken moeten ze zich bewust worden van het gevaar.

off-piste

Als onderdeel van de skiles kunnen we de kinderen kennis laten maken met het ontstaan van lawines. Door het doen van een compressie of rutschblock test kunnen kinderen zien waarom de sneeuw gaat schuiven. Je doet er wel verstandig aan om de rutschblock test voor het begin van je les voor te bereiden. Het gebruik van de bekende drie-eenheid lawinepieper, schep en sonde mag niet ontbreken aan de les. Na een korte uitleg kun je er tal van leuke spelletjes mee doen waardoor de kinderen kennis maken met deze materialen.

Naast dat het leerzaam is, en bij kan dragen aan de bewustwording van de gevaren die het buiten de piste skiën met zich mee brengt, is het werken met lawinepieper, schep en sonde ook nog eens erg leuk voor de jeugdige deelnemers van je skiles.

Besteed jij tijdens je skiles aandacht aan lawineveiligheid?

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het