Verantwoordelijkheid in het geval van een ongeluk

Dagelijks krijg je met nieuwe mensen te maken. Skiërs die al jaren skiën en skiërs die voor de eerste keer in de sneeuw staan. Op de piste hebben we met wisselende omstandigheden te maken. De situatie in een skigebied verandert van dag tot dag. De drukte, het weer, de liften en de pistes, we hebben het niet in de hand. Harde of smalle pistes kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen met valpartijen tot gevolg. Als skileraar dien je zo’n situatie voor je gasten te voorkomen, maar wat nou als het je tijdens de skiles overkomt?

Na een ongeval met één van je gasten komen de vragen. Wat veroorzaakte het ongeval? Had ik de betreffende piste wel moeten nemen? Heb ik mijn gast overschat? Had de piste wel open mogen zijn? Vragen waar ik als skirecht-advocaat mee te maken krijg.

In dit soort zaken gaat het om de aansprakelijkheid op grond van een contract. Jouw gasten hebben met de skischool een contract gesloten. Zij hebben bij de skischool hun skiles geboekt. Hierdoor ontstaan er voor beide partijen rechten en plichten. Vanuit de skischool heb jij als skileraar de plicht voor de veiligheid van je gasten te zorgen. De veiligheid voor het in- en uitstappen van de skilift en de veiligheid op de piste. Dat zijn naar Oostenrijks recht de nevenverplichtingen die uit het contract voortvloeien.

Komt één van je gasten ten val op een harde of ijzige piste dan ben je als skileraar niet zondermeer aansprakelijk. Er moet worden beoordeelt of de toestand van de piste past bij het niveau van de skiles. Dat wil zeggen: is het verantwoord geweest dat de skileraar met zijn gast die bewuste piste heeft gekozen. Een gast gaat uit van het professionele inschattingsvermogen van de skileraar. Hij mag er vanuit gaan dat de skileraar een piste kiest die past bij zijn niveau. Is de piste te steil, te hard of te hobbelig voor het niveau van de gast dan is dat een beoordelingsfout van de skileraar te noemen.

Voor schade ontstaan door de kwaliteit van de skipiste door toedoen van de piste beheerder (liftondernemer) kan de skileraar niet aansprakelijk worden gehouden. Tenzij kan worden aangetoond dat de skileraar van te voren op de hoogte had kunnen zijn van de veranderde kwaliteit van de piste.

Gebeurt er een dergelijk ongeval tijdens de skiles dan kan het zijn dat de skischool en ook de skileraar, naast de liftondernemer daarvoor aansprakelijk zijn. Dit hangt natuurlijk af van de omstandigheden van het geval.

Was de ijzige piste voorzienbaar voor de skileraar? Wat was het niveau van de deelnemers aan de skiles.? Had de skileraar het ongeval kunnen voorkomen door een ander route te kiezen of een andere lesmethode?

Wat moet je ingeval van een ongeval doen?
Schakel direct de arts in en zet de omgeving af. Zorg dat het slachtoffer op een veilige plek ligt en let op je eigen veiligheid. Meldt het ongeluk bij de skischool. Zorg indien mogelijk voor eerste hulp. Leg de situatie vast door het maken van video en foto’s. Leg duidelijk vast waar het ongeval zich heeft voorgedaan.

Voor meer informatie : www.bergsportrecht.eu

Stephan Wijnkamp
Advocaat gespecialiseerd in ski- en bergsportrecht gevestigd in Oostenrijk.
www.bergsportrecht.eu.
office@wijnkamp-advocatuur.com
Tel. 00 43 5412-64640

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren