Je hebt zin om te skiën, maar het is -20°C… HELP?!

Ben je eindelijk in Oostenrijk om skiles te geven, word je de eerste ochtend wakker, blijkt dat het -20°C is. Wat nu?! Belangrijk is om te weten dat het niet gaat om hoeveel je aantrekt, maar om wát je aantrekt. Er zijn drie lagen die belangrijk zijn om je warm te houden:

  • De basislaag:
    Deze zit direct op je lichaam en zorgt ervoor dat transpiratievocht gelijk wordt afgevoerd. Wordt jouw lichaam namelijk vochtig tijdens het skiën, dan krijg je het al snel erg koud! Speciale skishirts gemaakt van merino wol of synthetische shirts zijn hiervoor de beste opties.
  • De isolerende laag:
    Deze laag creëert een ‘’luchtlaag’’ rond je lichaam en houdt daarmee jouw lichaamswarmte vast. Het beste is dit een fleece of een sweater. Op extreem koude dagen kun je ook een ‘’daune jacke’’ aantrekken, een dun jasje van donsveertjes. Deze draag je direct onder je jas. De donsveertjes zorgen ervoor dat de lichaamswarmte beter wordt vastgehouden waardoor je minder snel afkoelt.
  • De water- en winddichte laag:
    Deze derde laag beschermt je lichaam tegen wind, sneeuw, kou en in zeer trieste gevallen ook tegen regen. Het is belangrijk dat externe invloeden door de jas worden afgeweerd, maar dat deze tegelijkertijd ook lichaamsdampen kan afvoeren. Goede opties zijn jassen die Gore-Tex bevatten. Dat is een speciaal membraan dat ontworpen is om tegelijkertijd voor bescherming en afvoer te zorgen.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat al jouw materialen droog zijn in de ochtend, voordat je aan je skidag begint. Droge handschoenen, droge skischoenen en droge kledinglagen doen wonderen!
Ben jij echter een echte koukleum? Dan kun je nog altijd kiezen voor de verwarmde skischoen of speciale pads om je handen warm te houden. Hoe dan ook, wij laten ons niet tegenhouden door de kou!! 🙂

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren