Nieuwe ski’s wel of niet? En welke dan?

Elke wintersport eerst langs de skiverhuur om materiaal te regelen? Of ski je al 8 jaar op dezelfde tweedehands ski’s die je kocht toen je nog 30 centimeter korter was? Dan denk je er misschien wel over om eigen ski’s en skischoenen aan te schaffen. Maar loont het wel om ski’s te kopen ten opzichte van het huren en welke ski past dan het beste bij jouw skistijl?

Schoenen

Voor vele staan skischoenen gelijk aan veel pijn. Skischoen zijn echter een belangrijke link om bewegingen over te brengen naar de ski’s. Daarnaast zijn ze het meest individuele product dat we tijdens het skiën zullen dragen. Goed passende skischoenen zijn daarom van groot belang voor het skiplezier. Mocht je daarom van plan zijn met regelmaat te gaan skiën dan zal ik zeker aanraden om skischoenen te kopen. Het uitzoeken van nieuwe skischoenen is een artikel op zichzelf en ik zal hier daarom niet te veel over uitwijken. Voor skischoenen is passen het allerbelangrijkste en daarom raad ik aan om bij een specialist langs te gaan om verschillende modellen te proberen.

Ski’s huren of kopen?

Een simpele regel bij het kiezen tussen huren en kopen is: als je meer dan 10 dagen per seizoen skiet is kopen beter dan huren. Om zelf te kunnen bepalen of je beter kunt huren of kopen zet ik hieronder de voordelen van beiden even op een rij:

Voordelen ski’s huren:

  • Altijd een recent model ski’s.
  • De mogelijkheid om de ski’s om te wisselen wanneer je toch liever een ander soort ski wilt.
  • Geen servicekosten om je ski’s te onderhouden. (Ongeveer €20 per servicebeurt).
  • Geen zorgen over transport.

Voordelen ski’s kopen:

  • Het zijn jouw ski’s. Je weet precies wat je eraan hebt en wat je er mee kan.
  • Ga je meer dan 10 dagen per seizoen skiën dan loont het ook financieel.
  • Ski’s kun je ongeveer 5 jaar gebruiken. Daarna loont het om nieuwe te kopen gezien de technologische ontwikkelingen.

Leg de voordelen naast elkaar en bepaal zelf!

Welke ski’s moet ik kopen?

Wanneer je besloten hebt om ski’s te gaan kopen kom je bij de volgende keuze: welke ski past het beste bij mij? Om de juiste ski’s te vinden moet je jezelf de volgende 3 vragen stellen:

  • Hoe goed kan ik skiën? Bij het beantwoorden van deze vraag moet je eerlijk naar jezelf zijn.
  • Waar ski ik het meest? Op de geprepareerde pistes of daarbuiten?
  • Wat voor soort bochten maak ik? Korte of lange bochten?

Er zijn veel verschillende ski’s waar je uit kunt kiezen. In de basis worden ski’s aan de hand van breedte en spanning onderverdeeld in 6 verschillende soorten. Hieronder geef ik een korte omschrijving per soort en de daarbij behorende antwoorden op bovenstaande vragen:

Race Carver: Deze ski is gemaakt voor hoge snelheden en lange bochten op de piste, maar is hard en zwaar om mee te skiën. Daarom is deze ski geschikt voor gevorderde skiërs en zeker niet voor beginners of gelegenheid skiërs.

Slalom Carver: Deze ski is geschikt wanneer je uitsluitend korte bochten op de piste skiet. Door zijn specialisme daarom ook alleen geschikt voor gevorderde skiërs en niet voor beginners of gelegenheid skiërs.

Sport Carver: Deze ski is geschikt voor een wat breder segment skiërs. Je kan er op de piste zowel lange als korte bochten mee skiën en ook buiten de piste kan hij nog meekomen. Toch is deze ski nog voor de gevorderde gelegenheid skiër.

All-mountain ski: Dit is de meeste all-round ski die je kunt hebben. Geschikt voor zowel lange als korte bochten. Hoofdzakelijk voor skiën op de piste, maar met deze ski kan je ook regelmatig een stukje off piste skiën. Geschikt voor zowel beginners als gevorderde skiërs.

Freeride ski: Een freeride ski heeft veel drijfvermogen en is daarom geschikt voor mensen die meer off piste te vinden zijn dan op de piste. Buiten de piste is deze ski geschikt voor lange en korte bochten. Off piste skiën is wel iets voor de gevorderde skiër.

Tour ski: Deze ski is geschikt voor degene die niet met de piste in aanmerking komt en lange tochten off piste maakt. Geschikt voor de gevorderde off piste skiër die zowel lange als korte bochten skiet.

Mocht je de juiste soort hebben gevonden dan kun je nog dieper onderzoek doen naar welke ski er binnen die soort het beste bij jou past. Ik raad je aan om bij het kopen van ski’s altijd een specialist te benaderen die gedetailleerd een aanbeveling kan doen welke ski het beste bij jou past. Ook zijn er in het seizoen in Oostenrijk vele plekken waar je ski’s kan uitproberen, de zogenaamde ski-testen. Mocht je in de buurt van Kitzbühel/Kirchberg lesgeven, dan zou ik zeker een kijkje nemen bij de ski-test van Double Dutch Ski. Deze ski-test vindt plaats in Kirchberg samen met het ‘Burning Ski Festival’. van 12 t/m 16 maart. Double Dutch biedt naast de ski-test ook de mogelijkheid om ook andere bijzondere wintersportactiviteiten te proberen. Daarnaast zijn er elke dag zijn verschillende clinics te volgen en is er ruimte voor Après ski!

Ik hoop dat deze uitleg en tips je gaan helpen bij de keuze wel of geen nieuwe ski’s te kopen.

Skileraar? Oude ski’s niet wegdoen!
Beginners en zeker kleine kinderen willen nog wel eens onbedoeld over jouw ski’s heen skiën. Het zou zonde zijn wanneer dit net je gloednieuwe ski’s betreft. Trek daarom tijdens het lesgeven je oude ski’s aan en houd je nieuwe ski’s netjes om de berg af te scheuren.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren