Maarten Meiners – de Nederlandse World Cup skiër!

Innsbruck, eind september: het eerste pak verse sneeuw is gevallen. Een dag later zitten we met Maarten Meiners in het zonnetje op een terras. Maarten is de eerste Nederlander die World Cup-punten meepakt op de reuzenslalom! We praten met hem over zijn trainingsdoelen, de impact van COVID-19 op hem en vragen natuurlijk tips voor jullie skileraren. Lees snel verder!

Vandaag starten wij met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run. Die besloten hebben om te emigreren naar de bergen en daar hun geld in te gaan verdienen voor de komende jaren. En Maarten Meiners is één van de skiërs die onder de Special Edition vallen. Living the dream!

Maarten en Kelly in het zonnige Innsbruck

Je bent één van de weinige NL’se wedstrijd skiërs, hoe voelt dat?

Dat is sowieso ontzettend gaaf om te doen! Het is mijn droom die uitkomt om fulltime te kunnen skiën en in het wereldbekercircuit actief te zijn. In de tijd dat de Nederlandse Skivereniging een juniorenselectie had, heb ik veel training gehad van Harald de Man, met een vrij groot Nederlands team. Uiteindelijk zijn er wat skiërs afgevallen en ben ik de enige die vanuit dat team nog over is. Gelukkig heb ik inmiddels weer een goed team gevonden, dat heet Global Racing, dat bestaat uit skiërs uit meerdere landen die in hetzelfde schuitje zitten. We zijn met acht skiërs samen en daarmee delen we onder andere de coaches (Oostenrijks en Amerikaans). Ondanks dat ik de enige Nederlander ben, train en ski ik dus niet alleen. Het leuke daarvan is dat we elkaar nu kunnen pushen en ervaringen delen met teamgenoten.  

Wat voor impact heeft COVID-19 op jullie skiërs?

Een grote impact natuurlijk! Op 1 maart ‘20 heb ik de laatste World Cup geskied en daarna was het seizoen klaar, terwijl er echt nog wel wat wedstrijden op de planning stonden. Nu ben ik al eerder met conditietraining begonnen. Tijdens de lockdown heb ik heel veel gefietst; kon ik bij een kennis thuis krachttraining doen en heb ik die periode echt geïnvesteerd in m’n fysieke training. Dat is zeker iets positiefs! Normaalgesproken trainden we in de zomer in Nieuw-Zeeland en skieden daar ook een paar wedstrijden, maar dat kon nu helaas niet. Wat dat betreft is het wel echt een heel andere zomer, die we nu op gletsjers in Zwitserland, Italië en Oostenrijk hebben doorgebracht. Op zich konden we daardoor ook goed trainen, maar het is toch wel echt anders dan wintersneeuw.

De grote vraag die nu speelt, is hoe gaat de komende winter eruitzien? Op 18 oktober ‘20 stond de eerste World Cup gepland, maar zonder publiek. ‘’Ik ben wel heel blij dat de wedstrijd in ieder geval door kan gaan!’’ zei Maarten in september. Verder zijn er qua wereldbekerwedstrijden wat verschuivingen in de kalender. De wedstrijden in Canada en Amerika zijn afgezegd waardoor alles in Europa plaatsvindt. Dat is stiekem best handig, omdat iedereen dan gewoon met z’n auto erheen kan reizen in plaats van moeilijke vliegregels met corona e.d. 

Door welke tips is jouw skitechniek van plezierskiër naar wedstrijdskiër veranderd? 

Interessante vraag! Sowieso is de techniek die wij als wedstrijdskiërs gebruiken anders dan de techniek die je als superskileraar toepast. Er zit een groot verschil tussen hoe kom je het mooist van een piste af en hoe kom je het snelst door een bocht

Het begint natuurlijk met de basis zoals neutraal in de bocht staan, dat is voor iedereen belangrijk. Wij willen ook meer snelheid uit de bocht kunnen halen. Vanuit de druk die je in een bocht opbouwt, is het ontzettend belangrijk om op de juiste manier uit die bocht te komen en de snelheid mee te nemen. Daar komt nog bij dat je tussen de poorten de juiste lijn wil pakken: de meest korte lijn. Timing en techniek zijn dingen die heel nauw met elkaar samenhangen en waar het bij wedstrijd skiën om draait. 

Je doel voor komend seizoen is om in de top 30 te komen. Heb je al nagedacht over jouw volgende doel? 

Jazeker! Als ik eenmaal in de top 30 kom, is de top 15 eigenlijk een kleine stap, omdat de top 30 in de reuzeslalom tijdens de tweede run in omgekeerde volgorde start. Nu sta ik 48e op de wereldranglijst en dat is mijn beste uitgangspositie ooit. Dus wat dat betreft kom ik steeds dichter bij de top 30, wat denk ik een realistisch doel is. Als ik dat doel haal, dan zijn de spelen in 2022 over 1,5 jaar best wel een groot doel…

Als je zo’n doel niet haalt, hoe ga je met zulke teleurstellingen om? 

Ik schuif ‘m sowieso door naar volgend jaar. Gedurende mijn carrière toe nu toe heb ik wel vaker wedstrijden geskied waar bepaalde dingen niet goed gingen. Het belangrijkste is om in te zien wat er precies foutging en waarom, om er vervolgens van te kunnen leren. Dan weet ik ook wat ik moet aanpassen om het de volgende keer wel te halen en kan ik daar keihard aan werken. Natuurlijk baal ik op zo’n moment wel even, maar het belangrijkste is om van elke dag te leren! 

Wat voor trainingsdoelen stel jij jezelf, niet op de lange termijn, maar per training? 

Bij een wedstrijd is het vooral belangrijk om te kijken hoe het parcours eruitziet. Je hebt één uur de tijd om dat te bezichtigen, dus dan ga je voordat de wedstrijd begint heel langzaam over de sneeuw heen om te checken hoe de sneeuwomstandigheden zijn, maar vooral ook om de essentiële stukken in het parcours te bekijken. Van tevoren moet je over die specifieke aandachtspunten tactisch goed nadenken, omdat daar tijdens de wedstrijd zelf geen ruimte voor is. Deze opgedane kennis moet je dan tijdens je wedstrijd omzetten in de praktijk. 

Je maakt dus van tevoren een plan en dat voer je uit. Dit is ook de insteek die ik bij iedere trainingsdag heb, zodat je elke dag ervaring verzamelt die je tijdens de wedstrijden kunt toepassen. Qua technische ontwikkeling zijn er bepaalde aandachtspunten die je met je coach tijdens de training uitprobeert om bepaalde dingen te veranderen. Stel dat je in de bocht misschien tien centimeter eerder meer kantenhoek moet hebben, dan kun je dat de hele afdaling oefenen.

Is er één tip die je het meest is bijgebleven of waar je het meest aan hebt gehad?

Meer ontspannen zijn, minder stressed! Voor mij is het belangrijk om gewoon te blijven genieten van het skiën en niet te veel met een bepaald resultaat bezig te zijn of te veel na te denken over techniek. Dat kan wel voor de wedstrijd, maar tijdens de wedstrijd moet je eigenlijk alleen maar bezig zijn met snel aanpassen op wat er gebeurt en zo hard mogelijk naar beneden gaan. 

Wat is jouw favoriete oefening om te trainen en waarom is die zo goed?

Bij de warming-up en het vrij skiën doe ik vaak oefeningen waarmee op lage snelheid technische aspecten herhaald kunnen worden. Bijvoorbeeld het overkruisen van de binnenski vind ik een fijne oefening. Je merkt namelijk gelijk of je in de juiste positie staat of niet. Het is ook meteen duidelijk als je iets achteroverleunt, omdat je punt dan omhoog beweegt. Ook een onjuiste heuppositie is duidelijk zichtbaar omdat je nauwelijks de bocht door kan komen. 

Wat is je favoriete wedstrijd? 

Alta Badia in Italië! Dat is een uitdagende reuzeslalompiste met wat bochten en een best wel steil stuk. De afdaling is best wel lang en de hele flow die daar inzit is echt één van mijn favorieten. Die heeft eigenlijk best wel veel elementen die een piste interessant maken en daardoor is het wel echt een legendarische piste in de reuzeslalom.

Wat vind je het allerleukste aan het wedstrijdskiën, specifiek jouw discipline de reuzeslalom? 

Het allerleukste vind ik het gevoel dat ik heb als ik op een superijzige piste een reuzeslalom zo hard mogelijk naar beneden kom en dan elke keer proberen om sneller door die bochten te gaan. Dat is voor mij wel echt de grootste uitdaging en het leukste om mezelf daar ook dagelijks in te kunnen verbeteren. 

Heb jij tips voor deelnemers van de Eurotest? 

Probeer een keer ergens een reuzeslalom te skiën. De techniek werk je natuurlijk altijd al aan, dus is het voornamelijk een kwestie van de lijn bekijken en vroeg genoeg beginnen met je bocht. Net als bij het autoracen, neem je de bocht als het ware van buiten naar binnen. Ik denk dat als je die lijn in de bocht een beetje doorhebt, je goed op weg bent. Dat is echt het allerbelangrijkste. Ook filmpjes op YouTube kunnen je al een heel stuk op weg helpen!

Wat is jouw advies aan skileraren die ook hogerop willen komen? 

Vraag iemand om videobeelden te maken en kijk er zelf naar. Ga nadenken over hoe het eruit ziet, wat er gebeurt als je de bewegingen maakt en hoe je daardoor beter naar beneden kunt komen. Bij de skilerarentrainingen kun je ook goed met een collega overleggen en kun je bij adviezen ook vragen waarom dat is en wat er met die bewegingen gebeurt als je ze uitvoert. Als je dat soort dingen zelf analyseert en uiteindelijk ook begrijpt, denk ik dat je het automatisch ook makkelijker kunt veranderen als je dat zou willen. Dus wát je doet en wáárom. Op die manier kun je het dan ook beter overbrengen op de mensen die je lesgeeft. 

Er komt een keer een eind aan het skiën, heb je er wel eens over nagedacht of je dan weer terug zou gaan naar Nederland? 

Ja, ik denk toch van wel. Innsbruck is een leuke stad, maar het is toch echt wel kleiner dan de Randstad in Nederland. In Nederland heb je gewoon net wat meer te doen, ook wat betreft mijn opleiding in Finance. Op een gegeven moment houdt het skiën op en dan zie ik mezelf niet de rest van m’n leven als een berggeit op de berg staan, maar ik zal het wel heel erg missen. Ik hoop dat ik dan wel vaak terug naar de bergen kan komen. Maar zoals het er nu uitziet denk ik dat ik uiteindelijk wel weer terugga naar Nederland. 

Dat is een mooie afsluiter! Een mooi voorbeeld van Living the dream

Wij bedanken Maarten Meiners voor het gezellige interview en wensen hem heel veel succes aankomend seizoen met de trainingen en wedstrijden. Moedig jij hem, op afstand, ook aan?! 😉

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren