Wat als mijn kind … kwijtraakt?!

Voor de meeste van ons een bekend verhaal: kinderen die hun hoofd nog zouden vergeten als dat niet vast zat. Of van die zonnestraaltjes die na de lunch het liefst zo de sneeuw in rennen terwijl hun handschoenen, buff en/of bril nog ergens in het restaurant rondslingeren. Een irritatiepuntje van menig skileraar, maar anderzijds ook wel weer begrijpelijk. Vanuit hun over-enthousiasme (hopen wij dan), gemixt met een vleugje spanning willen kinderen nog weleens vergeten dat ze handschoenen aan moeten tijdens het skiën. Of hoe hun ski’s er ook alweer uitzien. Gelukkig is daar dan hun reddende engel: JIJ!

Voorkomen is beter dan genezen…

Tja, leuk zo’n gezegde, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om even in de stijl te blijven. Toch zijn er natuurlijk bepaalde tips&tricks die jou erbij kunnen helpen alle spulletjes van jouw kroost bij elkaar te houden.

Tricky business: de lunch (1) – binnen in het restaurant

Als je al goed duidelijk maakt dat jouw kinderen tijdens het skiën en in de lift al hun ski-benodigdheden aan moeten houden, dan valt het kwijtraak-gehalte tijdens de les vaak wel mee. Maar dan komt de lunch… Een walhalla voor de “onzichtbare kaboutertjes die graag kinderbrillen of handschoenen kwijtmaken of verplaatsen, want dat hebben jouw kinderen uiteraard nóóóóóóit zelf gedaan!

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het slim is (lees: semi-noodzakelijk) dat je kinderen al hun spullen in hun helm stoppen. Zo blijft alles bij elkaar en belandt er niet plots een handschoen aan de andere kant van het restaurant. Laat je groepje ook alle helmen enigszins bij elkaar leggen zodat de kans kleiner is dat iemand zijn helm inclusief inhoud opeens kwijt is. 

Tricky business: de lunch (2) – buiten het restaurant

Zorg er als skileraar ook voor dat het duidelijk is dat de ski’s van jouw groepje bij elkaar horen. Leg alle ski’s netjes op een rijtje en leg bijvoorbeeld jouw ski’s links en rechts van het rijtje, dan baken je het als het ware af. Niets zo vervelend als terugkomen van de lunch en ontdekken dat er een paar ski’s ontbreekt, maar toch gebeurt het weleens.

De eenvoudigste manier om dit op te lossen is om andere kinderleraren te contacten (lang leve de groepsapp), er moet immers ergens nog een kind rondlopen met de verkeerde ski’s. Mocht dit nou niet snel opgelost kunnen worden kun je altijd je chef of Bereitsleiter contacten wat je het beste kan doen. Soms neemt iemand anders dan het kind zonder ski’s van jou over zodat jij je les gewoon kunt vervolgen. 

Skileraren-survivalgids bij kwijtgeraakte spullen

Maar hoe goed je de spullen van jouw kroost ook bij elkaar probeert te houden, er zijn toch altijd dingen die op magische wijze plotseling verdwijnen. Één van de belangrijkste dingen als kinderskileraar is dan ook om goed voorbereid te zijn. Om bij de gezegdes te blijven: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’.

Als je aan het begin van de week te horen krijgt dat je een kindergroepje hebt, zorg dan dat je een goed gevulde rugzak inpakt. Een reserve paar handschoenen, reserve buff of een extra zonnebril ga je namelijk geheid een keer nodig hebben. Liever een veel te grote handschoen, of te kleine bril dan dat jouw kids zonder skiën. As we all know, that’s an absolute no go! Check daarom ook altijd of je kids goed aangekleed zijn voor je weer gaat skiën zodat je er niet tijdens een afdaling achter komt dat er een kind rond skiet met maar bijvoorbeeld één handschoen… 

In principe hoeven kwijtgeraakte accessoires dan ook niet voor een heleboel tumult te zorgen. Het leven van een skileraar zou het leven van een skileraar niet zijn als het ‘in principe-scenario’ de standaard was. Kids die iets kwijtraken, vervolgens jouw reservespul zonder bijzonderheden aantrekken en weer verder gaan zijn er zeker.

Maar ”de uitzondering bevestigd de regel”. Sommige kinderen zijn echt ontroostbaar als ze iets kwijt zijn. Zoals wij allemaal weten zijn er duizend manieren om met een huilend kind om te gaan, maar in dit geval helpt het vaak om het zo positief mogelijk te brengen. Als jij het zo brengt dat het kind in kwestie jouw supersnelle bril eventjes mag lenen of jouw speciale mini-skileraar wanten aan mag, is het vaak al goed ;-). 

Probeer als er iets is kwijtgeraakt, bijvoorbeeld in een restaurant, altijd even contact met hen op te nemen en te vragen of ze iets hebben gevonden. Voor ons een kleine moeite, voor het kind en de ouders een groot plezier. 

Echter… dit zijn slechts de kwijtgeraakte accessoires. Het wordt natuurlijk een wat lastiger verhaal als het materialen betreft, zoals stokken, een ski of zelfs beide ski’s! 

Skimateriaal kwijt. Wat nu?!

Het wil nog weleens gebeuren dat kinderen in de stoeltjeslift zo verwonderd om zich heen aan het kijken zijn, dat ze eventjes vergeten dat ze hun stokken vast moeten houden. Foetsie, en weg is ie.

Mochten beide stokken gevallen zijn: geen man overboord. Zo goed als alle kids hebben namelijk geleerd om te skiën zonder stokken. Zorg er dus voor dat je een stukje ‘gewoon’ skiet zonder oefeningen tot je de stokken weer kunt ophalen of doe oefeningen die ook zonder stokken uitgevoerd kunnen worden.  

Met één verloren stok wordt dat natuurlijk een stukje lastiger. Probeer oefeningen te verzinnen waarbij jouw pupillen hun stok(ken) horizontaal voor zich houden zodat het niet uitmaakt of iemand 1 of 2 stokken heeft. Kun je de verloren stok ophalen? Top!

Maar soms is het zo dat je verloren items die uit de lift zijn gevallen niet kunt ophalen, simpelweg omdat het terrein dat niet toelaat (met je kinderklasje off-piste knallen blijkt toch geen goed idee). In dat geval is het makkelijker om de overgebleven skistok ergens neer te zetten (bijv. kinderland, een verzamelpunt of bij een liftstation) waar je hem later op kunt halen. Skiën met één stok kan voor een leerling namelijk knap lastig zijn en de aandacht van het ‘leren skiën’ afleiden. 

Ervaringen van onze bloggers 

Het is toch wel de nachtmerrie van elke skileraar: wat als een kind zijn ski verliest? En wat als dat gebeurt in de lift?

Onze Laura maakte het mee en vertelt:

“Het gebeurde mij op de laatste dag van 2019. Nadat we eerst zo’n drie kwartier hadden vastgezeten in één van de gondels racete ik met mijn groepje naar de stoeltjeslift om op tijd bij de lunch te zijn. Aangezien dit één van de oudere liften van het gebied is, zou het even duren voordat we boven waren. En toen… verloor één van mijn kids zijn stok in de lift! Dat betekende dat we dus terug moesten naar dezelfde lift om de stok te zoeken. Gelukkig vonden we de stok vrij snel en konden we weer omhoog! We waren al laat, maar het kon nog net. En toen… verloor een kind zijn ski in de lift! Hoe krijg je dat kind dan met één ski op een schuine helling veilig naar beneden? Eerst ben ik zelf de ski snel gaan zoeken, terwijl ik de kids boven bij de liftman had gestationeerd. Helaas zonder succes. Ik heb het kind uiteindelijk diagonaal naar het bergstation van de gondel laten lopen om vervolgens met de gondel naar beneden te gaan. Een uur later dan gepland arriveerden we dan ook eindelijk bij de lunch. Dit resulteerde bij mij in een hele hoop stress, een goede après-ski was dan ook welverdiend!”

Ook blogger Maud heeft zo’n verhaal:

“Al de hele week had ik een klunzig schattig kindje dat altijd wel viel of iets verloor. Zo ook zijn ski, in de stoeltjeslift… De oudste kinderen van mijn groepje gaan voor mij, samen met een volwassene, alvast naar boven en ik neem het jongetje mee. Rustig in de lift zingend, tikt hij opeens op m’n schouder en zegt: “Juf ik ben m’n ski verloren…” En ja hoor: hij had maar één ski aan. Toen ik hem vertelde dat hij op één ski naar beneden moest, was hij wel even bang. Na drie bochten proberen, nam ik hem toch tussen mijn benen mee. Waarop hij 1 voet op mijn ski had, en de andere in zijn eigen ski. Side note: de ski was uit de lift gevallen die boven een piste ging. Niemand was gewond geraakt gelukkig, en hij vond zijn ski terug waardoor hij vrolijk weer in het rijtje achter mij aan kon skiën. Hij heeft trouwens nooit meer aan zijn ski’s gefrummeld in de lift.”

Wat als mijn kind mij kwijtraakt?

En ja hoor, last but not least zijn er natuurlijk ook kids die jou kwijtraken. Wij, als Sneeuwsportleraren.nl besloten hier een aparte blog aan te wijden. Check Nádja’s tips&tricks bij een verloren kind op de piste

Nog even een korte samenvatting 

Tot slot nog even alle tips van Bo op een rijtje voor je:

  • Laat jouw kids alles op- en aanhouden tijdens de les om het kwijtraakgehalte te minimaliseren
  • Plaats alle ski’s netjes op een rijtje, dus bij elkaar, wanneer je ergens pauze gaat houden
  • Laat jouw kids alles in hun helm doen zodra je ergens binnen zit.
  • Zorg dat je een goed gevulde rugzak met reserve dingen bij je hebt mocht er toch iets kwijtraken.
  • Contact altijd even het restaurant als er iets kwijtgeraakt is, misschien hebben ze het wel gevonden.  
  • Pas je oefeningen aan als iemand zijn/haar stokken heeft laten vallen en probeer deze op te halen (als het terrein dat toelaat). 
  • Ski verloren? Probeer de verloren ski op te halen (met of zonder je groepje) en ga anders met de liften omlaag! Veiligheid voorop!
  • Schakel de hulp van je (piste-)collega’s in wanneer nodig! 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren