Wat doet de skileraar tijdens de feestdagen?

Kerstvakantie, wat duurt het altijd lang voordat die er eindelijk is! De gemiddelde Nederlander denkt aan kerst met de familie en een dik feest met Oud en Nieuw. Voor ski- en snowboardleraren betekent dit: verse poeder, witte bergen, Schnapps, Glühwein, bier, vette hap van de Imbis op de hoofdstraat en feest met héél véél vrienden!

Maar dat betekent ook dat veel skileraren de feestdagen zonder familie doorbrengen. Dit jaar zal de kerst en oud & nieuw er anders uitzien door de Coronacrisis… Ben je benieuwd hoe dat de afgelopen jaren in zijn werk ging en hoe een aantal van onze bloggers, Laura, Kelly en Bo dat normaal doen? Lees dan snel verder!  

Hoe zit het met kerst? 

Het voordeel van kerst in Oostenrijk vieren, is dat je eigenlijk drie dagen kerst hebt. Voor de Oostenrijkers is 24 december de belangrijkste ‘kerstdag’. Er wordt uitgebreid gedineerd en ook de cadeautjes worden al gegeven. De Nederlander in ons doet daar maar al te graag aan mee, maar laat zijn eigen twee kerstdagen natuurlijk ook niet afpakken. Oftewel: drie dagen kerst!       

Fiss
Ik, Laura, werk bij de skischule Fiss-Ladis, dit wordt alweer mijn vierde seizoen. Zelf word ik al gelukkig van besneeuwde huizen en de versiering overal met gezellige lichtjes. Binnen de skischool is kerst niet echt een ding, overdag wordt er gewoon gewerkt. Het is echt je eigen verantwoordelijkheid om er iets van te maken. 

De afgelopen twee seizoenen heb ik kerst gevierd door naar het knusse kerstmarktje te gaan in het dorp en lekker een Glühweintje te drinken daar, er speelt ook een lokaal bandje. ’s Ochtends maakte ik een kerstontbijt met mijn kamergenootjes en ’s avonds hebben we met een hele groep verschillende gerechtjes gemaakt en gezellig met zijn allen gegeten, geborreld, om daarna tot in de late uurtjes uit te gaan. Aankomend jaar is dat vanwege corona echter geheel anders. De Oostenrijkse overheid heeft op woensdag 2 december kenbaar gemaakt dat skigebieden vanaf 24 december enkel voor de ‘’Einheimischen’’ zullen open. Dit betekent dat de meeste van ons ski- en snowboardleraren hun kerst gewoon in Nederland zullen gaan doorbrengen…

Kerstdiner in Fiss

Söll
Kelly geeft les bij Skischule Söll-Hochsöll in, je raadt het al, Söll! Komend seizoen wordt alweer het derde seizoen dat ze bij deze toffe skischool mag werken. Met kerst is ze de afgelopen jaren eigenlijk altijd gewoon aan het werk, omdat tijdens de kerstvakantie geen zondag-donderdag ritme heerst maar de groepslessen gewoon door blijven gaan. Op 24 december zijn alle groepjes eerder terug op de verzamelplek om een glimp van de kerstman op te vangen. Ook deelt de kerstman snoeppakketjes uit. Tijdens de kerstdagen bereidt Kelly met een klein groepje een heerlijk kerstdiner en voor de lessen beginnen, besteedt ze, net als ik, iets meer aandacht aan het ontbijt. (Lees: een ei, jus en afbakbroodjes i.p.v. beschuitjes.) 

Gerlos
Bo werkt bij Michi’s Skischule in Gerlos. Ook bij Bo wordt er met kerst wordt door de skischool niks speciaals georganiseerd. Leraren die samenwonen of groepjes leraren die elkaar al langer kennen gaan vaak samen eten of thuis uitgebreid koken en eten en vaak wordt er door alle leraren wel ergens een drankje gedaan in de kroeg en daarna lekker gefeest!  

In veel gebieden moet je dus gewoon hard aan de bak met kerst! Maar de witte bergen en gezelligheid met je collega’s maken een hele hoop goed! 

Werken met de kerst – kein Problem!

En hoe zit het met Oud en Nieuw? 

Als je voor het eerst gaat lesgeven, dan is Oud en Nieuw een van de magischere momentjes van je skiseizoen. Een groot feest met al je collega’s, we balen dat we daar dit jaar niet van kunnen genieten! Bij veel skischolen wordt er met Oud & Nieuw wat meer ondernomen door de skischool of de gemeente van het dorp zelf. Elke skischool heeft een Fackellauf, vuurwerkshow of een combinatie daarvan! 

Fiss
Met Oud en Nieuw hebben we in Fiss normaliter de Fakkellauf. Dit is een evenement waar alle seizoens- en vakantieleraren aan meedoen. Vlak voor de liften sluiten, gaan we de berg op. We wachten dan tot het donker is in een restaurantje. Zodra het zover is, gaan we allemaal klaarstaan en krijgt iedere leraar een fakkel die aangestoken wordt en skiën we in een grote slinger de berg af. In het dal staan veel gasten te kijken naar het hele gebeuren. Zodra iedereen beneden is, wordt er gelukkig nieuwjaar gewenst in verschillende talen en eindigt het met een grote vuurwerkshow! Als je klasje het gezien heeft, raken ze er de hele week niet meer over uitgepraat. ’s Avonds wordt er vaak samen gegeten door groepjes leraren en rond een uur of 11 vertrekt iedereen richting de Hexenalm, dé après-skihut van Fiss. Deze is met Oud en Nieuw de hele avond geopend. Om 12 uur wordt er met liters (goedkope) champagne gespoten en wenst iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar, een enorm feest dat tot in de late uurtjes doorgaat! De volgende dag moet er helaas gewoon weer om 10 uur gewerkt worden, wat betekent dat de zonnebril niet afgaat… 

Söll
Met oud & Nieuw wordt een ander programma gevolgd. Op oudejaarsdag wordt ook dit jaar gewoon gewerkt en getraind, want donderdag = trainingsdag in Söll, maar ’s avonds wordt er groots uitgepakt! Met de nodige flessen champagne naar het vuurwerk kijken en (ook zelf) knallen en daarna door in de kroegen en clubs. Voor zonsopgang zul je Kelly niet thuis vinden! Maar ja… dat is ook nergens voor nodig als je op Nieuwjaarsdag vrij bent! 

Blogger Kelly in Söll

Het team van de skischool Söll-Hochsöll wordt wel om 17 uur voor het gemeentehuis verwacht op nieuwjaarsdag. 

Eerst volgt een nabespreking over de avonturen van de afgelopen nacht. Daarna vormen alle collega’s van de skischool, de lokale skiclub en een enkele toerist met vuurvaste handen een stoet en lopen met de brandende fakkels richting het grote veld onderaan het dalstation. Een groot podium is opgebouwd waar een band voor muziek zorgt en toespraken worden gehouden door o.a. de burgemeester en de enige echte skischool chef. Er volgt een grootse vuurwerkshow en er wordt afgesloten met nog meer muziek. Een Glühwein mag natuurlijk niet ontbreken! Of twee… Of drie… Waar Kelly de ‘avond’ ervoor pas om 7 uur ‘s ochtends in bed lag, is dit nu om 7 uur ’s avonds al het geval. Oud en nieuw is mooi afgesloten en het nieuwe jaar perfect gestart! Met een hoog gehalte van weemoed denkt Kelly terug aan die mooie keren oud en nieuw. Dit jaar geen fakkeltocht, geen feest tot in de vroege uurtjes, alles is anders. 

Fackellauf Mayrhofen 2018/19 Ahorn afdaling

Gerlos 
In Gerlos heeft Bo met Oud & Nieuw normaal gesproken om 17 uur een grote skishow, waar alle stamleraren aan meedoen met een groot vuurwerkspektakel aan het einde. De skischool eigenaar zorgt er dan voor dat er genoeg champagne is voor het hele team zodat er geproost kan worden op het nieuwe jaar! Dan gaat iedereen meestal thuis zo snel mogelijk omkleden en een snel hapje eten om daarna door te gaan naar de Little London, dé kroeg waar alle leraren altijd oud & nieuw vieren tot 12 uur, dan gaat iedereen de straat op om vuurwerk te kijken en daarna gaat iedereen een beetje zijn eigen weg! 

In elk gebied is met Oud & Nieuw dus wel iets te beleven en plezier is in ieder geval gegarandeerd! Verder zal het natuurlijk ook geen verrassing zijn dat wij ski- en snowboardleraren met veel enthousiasme het nieuwe jaar in racen en een frisse first track zetten! 🙂

Blogger Jarin die het nieuwe jaar invliegt in Kappl

En de rest van het seizoen? 

Naast kerst en Oud & Nieuw zijn er natuurlijk ook nog meer leuke momenten in het seizoen! Laten we hopen dat het een en ander dit jaar gewoon doorgaat met de huidige coronacrisis. Zo heeft Kelly aan het einde van de kerst- en voorjaarsvakantie een speciale borrel en een gezellig barbecue aan het einde van het seizoen (ja het is dan warmer in de bergen dan je verwacht)! Bij Nadja in Kleinwalsertal is Carnaval echt een ding met livemuziek en verschillende feestjes en bij Bo in Gerlos werd er afgelopen jaar met Valentijn een doosje chocolade voor alle skileraressen gekocht door de skischool chef. Bij Laura in Fiss wordt er halverwege het seizoen een mid-season party gehouden voor alle leraren, en aan het einde van het seizoen een groot afsluitingsfeest! Wil je nog meer weten? Lees dan eens onze blog over tradities binnen de skischool.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren