Terugblik op de Hahnenkamm Rennen 2020…

Nog vóór de seizoenstart begon de voorpret al, toen collega blogger Kelly vroeg of Kryschja (ik) zin had om mee te gaan naar de 80e Hahnenkamm Rennen in Kitzbühel in januari. Als fervent skiërs stond dit evenement natuurlijk al jarenlang op onze bucketlist en ik hoefde dus ook niet lang na te denken voordat ik enthousiast ‘’JAAAA!” schreeuwde. Zogezegd, zo gedaan. Voor we het wisten stonden we met een klein groepje mensen naast de Streif!


Wat zijn de Hahnenkamm Rennen?

Hoewel naar mijn mening eenieder van onze lezers dit hoort te weten (de skiërs althans, de snowboarders kunnen we het niet kwalijk nemen), zullen we het evenement toch even kort toelichten. De Hahnenkamm Rennen zijn de wereldkampioenschappen skiën in de categorieën Super G, Slalom en de weerzinwekkende Streif afdaling. ’s Werelds beste skiërs strijden hier één week lang tegen elkaar voor de eerste plek. 

De Streif staat bekend als één van de moeilijkste, beruchtste, meest gevreesde maar ook meest geliefde afdalingen ter wereld. De afdaling bevat hellingen tot 85% steilheid, waar de skiërs met snelheden tot wel 140 km/u naar beneden knallen en waar sprongen tot 80m ver op het spannende stuk de ‘’muizenval’’ eigenlijk geheel vanzelfsprekend zijn. 

Met meer dan 80.000 bezoekers per jaar, kun je natuurlijk wel begrijpen dat dit hét hoogtepunt is voor Kitzbühel.

Jahaa, we zijn er!

Op naar de Hahnenkamm!

Vanuit Mayrhofen vertrokken we om 7.25uur om een klein uurtje later bij Kelly in een overvolle trein te springen. De geur van alcohol kwam ons direct tegemoet. Uiteraard konden wij niet achterblijven op de rest van de toeristen en de vele Oostenrijkers onderweg naar Kitzbühel. Liefdevol werd Klopfer aan ons uitgedeeld: ‘’Prosit! Op een mooie dag!’’, waarop ook al snel het eerste biertje volgde. Kortom een gezellige reis naar Kitzbühel!

Bij aankomst was het een drukte van jewelste, maar dat mocht de pret niet drukken. Wij waren netjes een uurtje van tevoren daar, om 10.30uur. Ruim op tijd om de Streif Abfahrt om 11.30uur van begin tot eind te kunnen zien. 

De rij voor de toegangskaartjes ging ontzettend snel. Gezien we de weg nog kenden van toen we hier zelf ons Anwärter praktijkexamen hebben gedaan, was the place to be ook vrij snel gevonden. Blij met onze stevige wandelschoenen, zijn we aan de zijkant van de Hausberg door de sneeuw omhooggeklommen. 

Heel. Erg. Veel. Mensen.

Juichen!

Voor we het wisten was het zover. Na eerst een glimp van Arnold Schwarzenegger te hebben mogen ontvangen, kwam de ene na de andere fantastisch goede skiër naar beneden gevlogen. Met uitzicht op zowel de schermen alsook de Hausberg, mistten we géén seconde van het hele spektakel. Jeetje wat is dit gaaf om te zien zeg!

Luid juichend en met de vlag zwaaiend hebben we de Oostenrijkers aangemoedigd – tja, wat moet je hè, als inwoners van Oostenrijk. En… het heeft geholpen! Oostenrijker Matthias Mayer heeft met een totaaltijd van 1:55:59 de eerste plaats weten te bemachtigen op de Streif.

Snelste tijd?

Nu wil je natuurlijk weten wat de snelste tijd ooit is op de Streif, waar ik zo spannend over schrijf. Deze is gereden door de Oostenrijker (he-he) Fritz Strobl. Hij legde de gehele afdaling van 3312 meter af in 1:51:58 in 1997. Zijn gemiddelde snelheid was 107 km/u en hij staat daarmee al 23 jaar aan de top!


Wedstrijd klaar, Hahnenkamm klaar? 

Natuurlijk niet! Kitzbühel zou Kitzbühel niet zijn als het feest niet in de stad zou worden voortgezet. In de avond vindt de prijsuitreiking plaats en tot die tijd kun je losgaan in de stad. Niet alleen een podium, ook foodtrucks en ‘’bier’’trucks zorgen ervoor dat jouw dag één groot feest is. 

Een ”klein” biertje op kosten van de baas voor Sneeuwsportleraren.nl!


Hahnenkamm Rennen 2021 

De 81e Hahnenkamm Rennen in 2021 zullen plaatsvinden van 18-24 januari. Net als ieder jaar zal het evenement ook dit jaar weer plaatsvinden in het beroemde Kitzbühel. Helaas is het vanwege de COVID-19 situatie niet mogelijk om toeschouwers te verwelkomen. Vanuit de organisatie wordt dringend afgeraden naar het terrein af te reizen gedurende deze dagen: ook langs de piste kijken is niet toegestaan. De pistes rondom de wedstrijd zullen worden afgesloten. Helaas zit er dus maar één ding op: de wedstrijd op tv bekijken en heel hard duimen dat we er volgend jaar weer live bij mogen zijn.

Wat kun je normaal gesproken verwachten?

Het oorspronkelijke doel van deze blog was om voor jullie op een rijtje te zetten waar je aan moet denken als je in een normale situatie naar de Hahnenkamm Rennen wil gaan. Wat ben je kwijt aan de kosten, hoe kom je daar, etc. Dus hier alsnog een kleine opsomming aan info, voor 2022 alvast ;-).

Kosten

Toegangsprijzen tot de Hahnenkamm Rennen zijn niet schrikbarend hoog. De prijs is afhankelijk van op welke dag je gaat, tussen de €20,- en de €35,-. Kleine kinderen mogen gratis of goedkoper naar binnen. 

Bereikbaarheid

Wij raden je aan om met het openbaar vervoer richting Kitzbühel te gaan, gezien er gigantische files staan op de snelwegen eromheen. Houd er ook rekening mee dat de treinen goed vol zitten kort voor de start. Beter arriveer je een uurtje te vroeg dan een uurtje te laat – als je het ons vraagt ;-). 

Kan ik de Streif ook zelf skiën?

Natuurlijk kan dat! Maar niet tijdens de voorbereidingen voor de Hahnenkamm Rennen, en uiteraard ook niet tijdens het evenement zelf. Wel is het op sommige plekken mogelijk om langs de afdaling te skiën, waardoor je nog beter zicht hebt op de wedstrijd. 


Film over de Streif

In een eerdere blog over must-see skifilms linkte Kelly al naar de film ‘’Streif. One hell of a ride’’.  Mocht je ‘m toen toch gemist hebben, is het linkje hier nog een keer 😉 

Wij kijken terug op een enorm geslaagde dag met bijzondere herinneringen, die we niet meer zullen vergeten. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar! Zien we jullie de volgende keer ook tijdens de Hahnenkamm Rennen? 

Blije koppies. Een topdag – als je het ons vraagt!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren