Nieuwe ski’s aanschaffen; deel 2

Ja, daar is die dan! Het vervolg op de eerdere blog van onze Maud! In deze blog vertelt Maud je alles over de freestyle ski, freeride ski en de tourski. Na het lezen van deze blog weet je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw paar van deze ski’s. Lees dus snel verder! 

Sommige leraren vinden de vers geprepareerde pistes heerlijk en skiën daarop het liefst. Voor deze leraren is hier te lezen waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe piste ski’s. Sommige van ons houden ook wel van uitdaging en het opzoeken van avontuur. Speciaal voor hen heeft Maud deze blog geschreven.

De ski’s

Af en toe vlak naast de piste skiën in verse en onaangeraakte sneeuw is leuk, maar gaat al snel vervelen. Houd je van net iets meer uitdaging en adrenaline? Dan horen daar natuurlijk ook ski’s bij die perfect zijn voor de desbetreffende skistijl. Voor de wat gevorderde leraren zijn er ski’s die niet per se alleen voor op de piste zijn bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan het funpark, offpiste of juist omhooglopen met je ski’s. Aanschouw hier deze soorten ski’s:

  • Freestyle ski

Deze ski staat ook bekend als de ‘twin tip ski’. Dit is de uitverkorene ski voor de gevorderde freestyle skiër die graag al zijn trucjes uit zijn trukendoos haalt in het freestyle park. Deze bijna lichaamslengte, vrij lichte ski kan zowel vooruit als achteruit geskied worden omdat dus beide uiteinden omhoog staan. Vandaar de naam ‘twin tip’. Wat ook kenmerkend is van deze ski is dat hij breder is onder de voet is dan een gemiddelde piste ski. Let op: deze ski is zeker niet gemaakt voor hoge snelheden tijdens het afdalen!!

  • Freeride ski

Deze ski kan soms verwisseld worden me de freestyle ski, hoewel ze zeker verschillend zijn! In tegenstelling tot de freestyle ski is de freeride ski wel geschikt voor snelle off-piste afdalingen! Deze ski is nog breder onder de voet dan de freestyle ski. Dit komt omdat deze ski vooral bedoeld is voor de diepe sneeuw en niet voor de geprepareerde pistes. In diepe, ongeprepareerde sneeuw heb je met een brede en lange ski voldoende drijfvermogen om door de sneeuw te komen. Echter moet je wel over de vaardigheden beschikken voor een off-piste avontuur!

  • Tourski

Als jij leeft volgens het motto: de reis is de bestemming, dan is tourskiën wat voor jou! Tourskiën houdt kortgezegd in dat je met ski’s onder je voeten de berg omhoog. De vellen die je er onder bindt zorgen ervoor dat je niet terugglijdt.

Tijdens het tourskiën heb je voor de tocht omhoog zo licht mogelijke ski’s nodig, maar tegelijkertijd heb je ski’s nodig die je niet in de steek laten bij een afdaling. Zelfs niet in de meest ruige off-piste toestanden. Exact hiervoor is de tourski gemaakt! Deze ski beschikt over beide eigenschappen waardoor dit de optimale ski is voor prachtige bergtochten in onaangeraakte sneeuw.

Daarnaast hebben deze ski’s tourbindingen. Dit zijn speciale bindingen met twee standen. Tijdens de tocht omhoog maak je de achterkant van de binding los, waardoor je gemakkelijk kunt lopen met de ski’s aan. Voor de afdaling klik je de binding weer vast, zodat je stabiel naar beneden kunt skiën.

Tips

  • Lengte

De gevorderde skiër is al begonnen met ontdekken. Af en toe stukjes naast de piste of zelfs wat kleine jumps in het park. Als je nog in de ontdekkende fase zit en je wilt 1 van deze soort ski’s kopen, is het verstandig om te beginnen met niet te lange ski’s. Kies bijvoorbeeld voor de lengte van de ski die tussen jouw kin en wenkbrauwen komt. Dit geldt voor een all mountain ski, maar ook voor de freestyle ski. Voor een freeride ski kijk je vaak naar een ski die iets langer is, hierdoor heb je maximaal drijfvermogen. Nogmaals: overdrijf niet

  • Breedte

Deze ski’s zijn net wat breder onder de voet dan de pistetijgers. Een ski met de breedte tot 95 mm is beter voor het freestyle park en voor op de piste. Een smallere ski betekent namelijk dat je sneller van kant kan wisselen en hierdoor sneller kan draaien. Een ski met een breedte van 90 tot 110 mm is een goede ski voor zowel de piste voor de poedersneeuw. Deze breedte betekent dat je relatief snel kan draaien, maar toch een goed drijfvermogen hebt in de poedersneeuw. De ski’s met de breedte van 105 mm of meer zijn ski’s met een optimaal drijfvermogen in de zachte sneeuw. Deze ski draait daarom minder snel op de piste. Deze breedte van een ski is zo optimaal, hier mee kan je freeriden zodat je lach groter is dan de breedte van je ski!

  • Bindingen

Over skibindingen kan er een heel boekwerk geschreven worden. Er zijn zoveel verschillende dat we nu ze er per niveau uit gaan leggen. De beginners hebben vaak een binding met een niet hoog z-waarde. Dit is heel kort uitgelegd een binding die snel opengaat als je valt. De gevorderde skiërs hebben bindingen met een hogere z-waarde. Deze bindingen zijn voor de wat agressievere skiër. Voor onze top skiërs zijn er speciale bindingen. Deze bindingen hebben de hoogste z-waarde en moeten alleen gebruikt worden door de zeer ervaren pistetijgers! Last but not least: tourbindingen. Deze bindingen bieden de mogelijkheid om de berg op te lopen met een ‘loop/walk’ modus. Deze bindingen kunnen gemonteerd worden op een frame, of direct op de ski die overeenkomen met de maat van jouw skischoenen. Wanneer je na de mooie maar zware klim te top heb bereikt kun je deze bindingen weer wisselen naar ‘ski’ modus waardoor je naar beneden kan skiën. Let op: niet alle bindingen passen op elke skischoen. Kijk dus goed bij het kopen van de bindingen, of je skischoenen hierop passen, of koop aparte tourschoenen.

Kijk bij het kopen van deze soort ski’s vooral goed naar je eigen niveau. Dit zijn namelijk geen ski’s die je zomaar even koopt. Voor elke niveaus zijn er ski’s beschikbaar. Ben je nog nieuw in het vak, kies dan voor een ski die niet te lang en te zwaar is. Evenals bij de ‘normale’ ski’s raden we het aan om verschillende soorten te testen en advies te vragen van een expert!

  • Het belangrijkste van alles

LET OP: Ga nooit onervaren en/of alleen freeriden of tourskiën! Als je voor het eerst wil freeriden of een tourski-tocht wil maken, doe dit dan met een gids! Gidsen zijn hierin getraind en opgeleid. Zij beschikken over meer kennis van de bergen, de sneeuw en het gevaar dan jij.

Tot slot!

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten ski’s dan degene die ik heb opgenoemd. Denk aan langlaufski’s, schansspring ski’s, bigfoots en noem maar op. Hier kunnen we boekwerken over schrijven, maar dat gaan we helaas niet doen. Wil je toch meer informatie over soorten ski’s? Schroom dan niet om jouw vraag in het forum op onze site te plaatsen.

Wat ook een aanrader is, is om advies in te winnen bij MK Skiservice in Bilthoven. De specialisten die hier werken kunnen jou adviseren over welke ski het beste bij jou past.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren