De skileraar anno 2016

Weinig skiën en veel après skiën. Na een paar uur voor de groep uit skiën start de avond die al in de middag begint. Met een Jägerthee in de hand zorgt hij toegewijd voor de toeristen. De dag daarop staat hij weer op de piste. Uiteraard met zonnebril zodat de kringen om zijn ogen niet zichtbaar zijn.

Er bestaat geen ander beroep wat zo met clichés te maken heeft als het skilerarenberoep. En dat is geen toeval: “Skileraren moesten tot in de jaren ’90 de rol van lokale entertainer op zich nemen, aldus Petra Hutter-Tillian, directrice van het Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verbands (SBSSV) tegenover salzburg.com. Die professionele houding is verandert. En daarmee ook de uitdaging van de skischolen: “Een skileraar is nu hoofdzakelijk sportleraar.” De gast betaald voor deze dienst veel geld en verwacht kwaliteit. “Hiervoor zijn vakkennis, sociale vaardigheden, talen kennis en bijscholing vereist. Op de pistes zijn bijna geen skileraren meer te vinden die maar één taal spreken.

Vroeger waren de skischolen een mannendomein. Inmiddels is die verhouding goed gemixt. Bij de kinderlessen zijn de vrouwen zelfs in de meerderheid.

Er is een duidelijke verschuiving te zien in de verhouding groep- en privélessen. Steeds meer toeristen willen door het gebruik van het modernste materiaal zo snel mogelijk het skiën of snowboarden onder de knie krijgen. Hiervoor zijn ze bereid wat extra uit te geven en zich de luxe te permitteren van een privé leraar. Waar skileraren vroeger met volle volwassen groepen skiede moeten skischolen nu hun uiterste best doen voldoende skileraren bij elkaar te krijgen in de vakantieperiode om te voldoende aan de grote vraag naar privélessen.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het