Skileraar door prothese weer terug op de piste

Een skileraar uit het Pitztal, Oostenrijk, moest na een ongeluk zijn been laten amputeren. Met de hulp van moderne techniek kan hij nu weer skiën.

Het was een arbeidsongeluk, na een val vanaf een rotspartij moest het been van de 48-jarige Charly Neuner uit Jerzens, Oostenrijk, vanaf boven de knie worden geamputeerd. Een langdurige revalidatie volgde. Neuner stelde zichzelf de moeilijke vraag: “Kan ik ooit weer sporten?” Voor de skileraar was er maar een antwoord mogelijk: “Ja, ik wil, ik moet.”

Sinds het ongeluk zijn er enkele jaren verstreken. Stap voor stap vocht Neuner zich terug in een actief leven vol met sport en terug op de piste. De prothesebouwer, Klaus Ludescher, heeft een kunstmatig, computergestuurd gewricht ontwikkeld wat hij in Jerzens gepresenteerd heeft. De fanatieke skileraar kreeg een kunstvoet met twee, van schokdempers voorziene, gestuurde gewrichten in zijn knie en enkel. Het uit lichtmetaal gefreesde systeem maakt het mogelijk om zowel winter- als zomersporten te beoefenen.

De skitechniek van Neuner heeft door zijn ‘Hightech-onderbeen’ voor een nieuwe, tot zover onvoorstelbare, dimensie gezorgd. “Tot voorheen kon de knie worden bewogen, de enkel was stijf en via de binding met de ski verbonden,” legt hij uit. “Een beweging zoals die met gezonden benen wordt gemaakt was onmogelijk.”

Met het nieuwe systeem daarentegen, kan hij weer perfecte bochten maken. Het been is doormiddel van de schoenplaat direct in de binding gemonteerd. “Het ziet er misschien ongemakkelijk uit maar het gaat makkelijk en geeft een geweldig gevoel terug, wat ik van tevoren niet had durven hopen,” verteld Neuner tegen technicus Andreas Samson. Hij stelt met luchtdruk de schokdempers in knie en enkel in zoals de demping van een mountainbike.

Nadat Charly Neuner met zijn prothese in de binding is gestapt skiet hij perfecte en snelle bochten op de pistes in Hochzeiger.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren