Skiles van vrienden en familie, verstandig?

Veel van onze gasten hebben al eerder skiles gehad, maar dan niet in de skischool, maar van hun vrienden. Is de skileraar dan overbodig geworden? Kunnen vrienden en familie net zo goed iemand leren skiën als de skileraar?

Als skileraar heb je het vast al verschillende keren meegemaakt. Wanneer je tijdens de eerste kennismaking vraagt naar de ervaring van je gasten krijg je als antwoord dat ze de blauwe piste al hebben gedaan. Ze hebben leren skiën van hun vrienden. Als eerste stel je jezelf dan de vraag; waarom zou je een dure skiles nemen bij een skischool als je vrienden het voor niet meer dan een biertje in de apres ski doen?

De reden dat er na de leerzame lessen van de vrienden toch gekozen wordt voor een gediplomeerde skileraar is vaak omdat het toch niet heel erg goed ging. En om te zien of dat klopt heb je meestal niet heel erg lang nodig. Na de eerste paar bochten is vaak al te merken dat de eerste lessen meer kapot hebben gemaakt dan dat ze goed hebben gedaan. Doormiddel van zorgvuldig gekozen gooi- en smijt werk komt je gast met het zweet op zijn voorhoofd achter je aan gegleden. In plaats van dat er met techniek wordt geskied wordt er brute kracht gebruikt om te voorkomen dat er gevallen wordt.

Leren skiën in niet moeilijk, iedereen kan het leren. Maar er zit meer achter dan van boven naar beneden glijden zonder te vallen. Skiën is een evenwichtssport waar we te maken hebben met hoge snelheden en grote krachten. Verkeerd gebruik van het materiaal kan leiden tot een vervelende eerste ervaring en zelfs tot gevaarlijke situaties. De professionele hulp van een gediplomeerde skileraar kan dat voorkomen. Hij of zij heeft er voor geleerd andere te leren skiën. In binnen- of buitenland is er intensief getraind op de juiste technieken en geoefend op de achterliggende methodiek. Doormiddel van een doordachte methodische opbouw en gebruik makend van een didactiek afgestemd op het individu leert de gast van de skileraar op een prettige en goede manier skiën.

Moeilijk is het niet, maar wat het zo lastig maakt is dat er sprake is van een onnatuurlijke beweging. Willen we op onze ski’s naar links dan leunen we op het rechterbeen en vice versa. Je zult begrijpen dat iemand die één of twee weken per jaar op wintersport gaat voor de gezelligheid hier niet zo snel op zal komen. Uiteraard wordt het skiën door vrienden aangeleerd met de beste bedoelingen. Helaas kunnen die beste bedoelingen meer kapot maken dan ze zelf kunnen vermoeden.

En dat kapot maken gebeurd net zo vaak voor de skiles als erna. Na een leerzame dag skiles wordt, tegen het advies van de skileraar in, de dag daarop met de groep mee geskied. Door het niveauverschil worden er voor de gasten al snel te steile pistes genomen en ligt het tempo te hoog. Alles wat de dag ervoor bijgebracht is wordt in hoog tempo verleerd. Aan het einde van de dag zit de angst er goed in. De volgende dag zie je jouw gasten weer terug en kun je weer zo goed als overnieuw beginnen.

Adviseer je gasten daarom altijd om de vakantieweek te beginnen met een paar uur skiles van een skileraar. Dring er op aan dat het niet verstandig is om zelf te gaan skiën als jij denkt dat je gast daar nog niet aan toe is. Hoe beter wij onze gasten leren skiën hoe leuker de wintersport voor hen wordt.

Heb jij ervaring met gasten die van hun vrienden hebben leren skiën?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren