Skiles van vrienden en familie, verstandig?

Veel van onze gasten hebben al eerder skiles gehad, maar dan niet in de skischool, maar van hun vrienden. Is de skileraar dan overbodig geworden? Kunnen vrienden en familie net zo goed iemand leren skiën als de skileraar?

Als skileraar heb je het vast al verschillende keren meegemaakt. Wanneer je tijdens de eerste kennismaking vraagt naar de ervaring van je gasten krijg je als antwoord dat ze de blauwe piste al hebben gedaan. Ze hebben leren skiën van hun vrienden. Als eerste stel je jezelf dan de vraag; waarom zou je een dure skiles nemen bij een skischool als je vrienden het voor niet meer dan een biertje in de apres ski doen?

De reden dat er na de leerzame lessen van de vrienden toch gekozen wordt voor een gediplomeerde skileraar is vaak omdat het toch niet heel erg goed ging. En om te zien of dat klopt heb je meestal niet heel erg lang nodig. Na de eerste paar bochten is vaak al te merken dat de eerste lessen meer kapot hebben gemaakt dan dat ze goed hebben gedaan. Doormiddel van zorgvuldig gekozen gooi- en smijt werk komt je gast met het zweet op zijn voorhoofd achter je aan gegleden. In plaats van dat er met techniek wordt geskied wordt er brute kracht gebruikt om te voorkomen dat er gevallen wordt.

Leren skiën in niet moeilijk, iedereen kan het leren. Maar er zit meer achter dan van boven naar beneden glijden zonder te vallen. Skiën is een evenwichtssport waar we te maken hebben met hoge snelheden en grote krachten. Verkeerd gebruik van het materiaal kan leiden tot een vervelende eerste ervaring en zelfs tot gevaarlijke situaties. De professionele hulp van een gediplomeerde skileraar kan dat voorkomen. Hij of zij heeft er voor geleerd andere te leren skiën. In binnen- of buitenland is er intensief getraind op de juiste technieken en geoefend op de achterliggende methodiek. Doormiddel van een doordachte methodische opbouw en gebruik makend van een didactiek afgestemd op het individu leert de gast van de skileraar op een prettige en goede manier skiën.

Moeilijk is het niet, maar wat het zo lastig maakt is dat er sprake is van een onnatuurlijke beweging. Willen we op onze ski’s naar links dan leunen we op het rechterbeen en vice versa. Je zult begrijpen dat iemand die één of twee weken per jaar op wintersport gaat voor de gezelligheid hier niet zo snel op zal komen. Uiteraard wordt het skiën door vrienden aangeleerd met de beste bedoelingen. Helaas kunnen die beste bedoelingen meer kapot maken dan ze zelf kunnen vermoeden.

En dat kapot maken gebeurd net zo vaak voor de skiles als erna. Na een leerzame dag skiles wordt, tegen het advies van de skileraar in, de dag daarop met de groep mee geskied. Door het niveauverschil worden er voor de gasten al snel te steile pistes genomen en ligt het tempo te hoog. Alles wat de dag ervoor bijgebracht is wordt in hoog tempo verleerd. Aan het einde van de dag zit de angst er goed in. De volgende dag zie je jouw gasten weer terug en kun je weer zo goed als overnieuw beginnen.

Adviseer je gasten daarom altijd om de vakantieweek te beginnen met een paar uur skiles van een skileraar. Dring er op aan dat het niet verstandig is om zelf te gaan skiën als jij denkt dat je gast daar nog niet aan toe is. Hoe beter wij onze gasten leren skiën hoe leuker de wintersport voor hen wordt.

Heb jij ervaring met gasten die van hun vrienden hebben leren skiën?

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het