Snowboard- en skiles geven eentonig? Zeker niet!

Tijdens het wintersportseizoen ben je vijf of zes dagen per week aan het werk. Iedere dag pak je de eerste skibus naar de lift, ski je dezelfde pistes en sta je ‘s middags met dezelfde collega’s in de après-ski. Ondanks dat hoef je er als sneeuwsportleraar niet over in te zitten dat je werk eentonig wordt.

Skiën en snowboarden zijn dynamische sporten en dat kunnen we ook zeggen over ons werk. Iedere dag staan we weer voor nieuwe verrassingen.

Het weer
Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Zeker in de bergen is het, ondanks de voorspellingen, altijd maar weer afwachten hoe het weer wordt. Het ene moment is het ijzig koud en zwaar bewolkt en een paar uur later komt de zon door en ligt de gevoelstemperatuur een paar graden hoger.

Het wisselende weer heeft een grote invloed op de skipistes en de sneeuw die daar naast ligt. Waar je de ene week skiet op harde pistes, sta je de andere week op de piste tot aan je knieën in de verse sneeuw. En vooral dat laatste maakt ons werk zo mooi. Wakker worden en zien dat alles weer wit is. Snel naar boven om te genieten van de sneeuw.

Aan het einde van het seizoen wordt de kans op een dik pak sneeuw steeds kleiner, maar dan zitten we ‘s middags na onze les in de zon op het terras na te genieten van de dag met een drankje in de hand.

Geen enkele dag is hetzelfde als het gaat over het weer.

Kinderen
Als er een groep sneeuwsportleraren is die zich helemaal geen zorgen hoeft te maken dat hun werk eentonig wordt dan zijn het wel de kinderskileraren. Ieder moment van de dag kan er iets onverwachts gebeuren. Kinderen zeggen en doen wat ze denken en dat kan voor leuke situaties zorgen.

Tijdens de eerste kennismaking met de groep kinderen op zondag hebben de kinderen moeite om afscheid van hun ouders te nemen. Diezelfde kinderen komen op donderdag met een brede glimlach op je af lopen met een zelf gemaakt tekening in de hand om je te bedanken voor de gezellige week. Die dikke knuffel zul je niet snel vergeten.

Volwassenen
Voor je met je les start is het iedere keer weer afwachten wie je gasten zijn. Ieder mens is anders. Je lesmethode en persoonlijke benadering moet je binnen een paar minuten af kunnen stemmen op je gasten. Daarbij komt dat je van te voren niet weet welke nationaliteit je gasten hebben. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat je de uitleg in het Duits, Engels en Nederlands moet doen en dat er dan nog iemand in je groep zit die je niet verstaat.

De ene week sta je op de oefenweide en kost het je een paar dagen voor je gasten de eerste bochten kunnen draaien. De week daarop kan het voor je gasten niet stijl genoeg zijn en geldt hoe sneller hoe beter.

Iedere week is het weer een verrassing welke gasten er door de skischool aan jou gekoppeld zijn. Hierdoor is iedere week weer anders.

Collega’s
Iedere dag zie je dezelfde gezichten. Vier maanden lang trek je op met dezelfde mensen die hetzelfde dagelijkse ritme hebben als jij. Juist dat zorgt ervoor dat je vrienden voor het leven maakt.

Weer of geen weer, samen sta je ‘s ochtends vroeg op de bus te wachten. Tijdens de lunch zit je samen met twintig kinderen, die van oor tot oor onder de ketchup zitten, te lunchen. ‘s Middags ga je samen gezellig de après-ski in om de grappige en bijzondere momenten van de dag door te nemen. Na de après-ski loop je onderweg naar huis nog even de supermarkt in en vervolgens thuis provisorisch iets wat er op z’n minst gezond uitziet klaar te maken.

Je collega’s die je aan het begin van het seizoen voor het eerst hebt ontmoet behoren aan het einde van het seizoen tot je beste vrienden.

Andere werkzaamheden
Als sneeuwsportleraar houd je werk niet op bij het geven van snowboard- en skiles. ‘s Ochtends bouw je de oefenweide op en ‘s middags maak je het je gasten zo goed mogelijk naar de zin tijdens de lunch door bijvoorbeeld van te voren een tafel te reserveren. Samen met je collega’s help je bij de kinderdisco en feliciteer je iedereen met zijn prestatie tijdens de prijsuitreiking van de skischoolrace. Je wijst iedereen de weg die daarom vraagt en weet precies naar welke sportwinkel ze moeten voor het beste advies. En wanneer je iemand op de piste ziet liggen ski je er snel naar toe om hulp te bieden en indien nodig de pisteredding in te schakelen.

Welke bijzondere momenten heb jij meegemaakt die je werk alles behalve eentonig maken?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren