Waarom kinderen sneller leren skiën

Beginnende skiërs zijn er jaloers op, kinderen leren sneller skiën dan volwassenen. Maar waarom kunnen kinderen soms al na een dag de blauwe piste op en duurt het bij volwassenen meerdere dagen? Één van de redenen dat kinderen sneller leren skiën is dat ze getraind zijn om te doen wat de skileraar zegt.

Getraind om te doen wat de skileraar zegt?
Iedereen volgt toch de instructie van zijn skileraar? Doen wat de skileraar zegt lijkt makkelijk en vanzelfsprekend maar niets is minder waar. Met iedere leerpoging die we doen nemen we een leven lang aan gewoontes met ons mee, vooroordelen, verwachtingen en angst. Onbewust passen we onze reacties aan aan de omstandigheden. Gasten moeten de skileraar vertrouwen en zich bewust worden van de bewegingen die de skileraar uitlegt. Om dit te kunnen doen moeten we onszelf trainen.

Dit kan een reden zijn dat kinderen sneller lijken te leren skiën dan volwassenen. Het is niet zo dat ze geen angst hebben, ze kennen genoeg angst. Het komt doordat kinderen minder bagage met zich meedragen. Ze zijn er beter op voorbereid om precies dat te doen wat de skileraar zegt. Kinderen lijken er ook minder over na te denken hoe ze eruit zien op de piste.

Valse zekerheid
Wanneer de skileraar tegen zijn gasten zegt het bovenlichaam dalgericht te houden en de armen vooruit te strekken, neemt de angst de overhand en leunen gasten juist naar de berg toe. Gasten zoeken de zekerheid van de berg die juist het averechtse effect geeft. Hierdoor verliest men de controle. Als er echt gedaan wordt wat de skileraar zegt komt de zekerheid vanzelf en kunnen volwassenen sneller leren skiën.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren