Wat te doen… wanneer je de ochtend na een feestje les moet geven?

”Wo war ich in der Nacht…”. We kennen het allemaal wel, na een dag lesgeven nog even lekker een biertje doen in de après-ski. Dat blijkt natuurlijk weer veel te gezellig te zijn, en loop al snel uit op een flink aantal bier. De volgende ochtend heb je hier meteen spijt van, want je hebt een kater, je bent moe en je voelt je niet optimaal.

”Ich wache auf, es fühlt sich an als ob mein Kopf explodiert” het nummer van Peter Wackel lijkt je wel op het lijf geschreven. Dit gaat een lange dag worden denk je bij jezelf, terwijl je je probeert te herinneren wat local (doorgewinterde) skileraar Klaus vertelde over katers en de luchtdruk in de bergen.

De mythe

Er is een mythe dat je in de bergen veel minder last hebt van een kater, door de frisse lucht, de hoogte en de daarbij horende luchtdruk. Dit zou iets doen met de stofjes in je hoofd, waardoor je hoofdpijn letterlijk als sneeuw voor de zon verdwijnt. Na wat onderzoek zijn we er helaas achter gekomen dat dit een echte mythe is – hoewel we wel merken dat de hoofdpijn vaak al snel minder wordt. Zal wel komen door het mooie uitzicht dan… 🙂

Hoe zit het dan?

Dat berglucht een stuk gezonder is, weet iedereen wel. Dit komt doordat de lucht een stuk schoner is; er is simpelweg minder verkeer dus ook minder vervuilde lucht. Daarnaast is de lucht een stuk ijler in de bergen, wat betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Omdat de rode bloedlichaampjes de zuurstof opnemen uit de lucht, worden er steeds meer van deze lichaampjes aangemaakt. Wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat je conditie beter wordt. Echter gezien de ijle lucht droger is, zit er ook minder zuurstof en minder vocht in – wat weer kan leiden tot uitdrogen en er zo voor kan zorgen dat die kater alleen maar erger wordt, in plaats van beter… Het blijft echter wel een mooi verhaal!

Tips tegen de kater

  • Ga niet zielig doen, jij hebt het toch echt zelf gedaan.
  • Stap meteen onder de (koude) douche als je wakker wordt, en ga ontbijten. Door te eten wordt je lichaam gestimuleerd om aan het werk te gaan, en dus ook om de gifstoffen in je lijf af te breken.
  • Drink een kop gemberthee, deze werkt neutraliserend.
  • Drink veel water!
  • Draag de hele dag je goggle, daar kun je je katerhoofd goed achter verbergen. 
  • Neem een paracetamolletje mee de piste op, krijg je het nog zwaarder kun je er altijd op terug vallen. Een flesje water is trouwens ook een aanrader! 
  • Eet als lunch lekker vet, met een grote cola of skiwasser. Met andere woorden: zorg even voor wat suikers.
  • Daarnaast gaat er in het Brixental het verhaal in de rondte dat als je een kater hebt, je drie rondjes om het kapelletje op de Hohe Salve moet rennen en je kater dan weg is. Dit zou toch top zijn!

Vergeet niet…

 

Jij bent wel het visitekaartje van de skischool, vergeet dat niet! Zorg er dus voor dat je jezelf nog altijd representatief vertoont. Dit betreft zowel uiterlijk als ook alcohol-walm die uit jouw mond komt. Niks is zo zonde als kindjes die dronken worden van jouw adem of volwassenen die zelf weer aan het kokhalzen raken….

 

Check je pak op (drank) vlekken en of je alles nog hebt. 
Skipas: check? Handschoenen: check? Ortovox rugzak mét inhoud: check? EHBO tasje: check? Flesje water: check? Je altijd vrolijke glimlach: check?

 

En na de les weer lekker de après-ski in, met of zonder bier. Of is het misschien eens tijd voor een avondje rust? 😉 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren