Zoveel verdient een skileraar voor de skischool

De prijzen van de skischolen blijven stijgen. Ieder jaar worden de groeps- en privélessen weer een beetje duurder. Dat moet ook wel, want alles wordt duurder. Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel je eigenlijk in een seizoen voor de skischool verdient? We hebben het voor je uitgerekend.

In alle berekeningen is rekening gehouden met een vijf dagen durende werkweek waarbij het begin van de week drukker is dan het einde. We zijn uitgegaan van een seizoen van veertien weken. Het gaat hier uitsluitend om de inkomsten. Er is geen rekening gehouden met de uitgaven die een skischool moet doen om de lessen te kunnen aanbieden.

Prijzen
Omdat veel Nederlandse sneeuwsportleraren in de winter in Oostenrijk werken hebben we de prijzen van vier middelgrote en grote Oostenrijkse skischolen vergeleken en hier een gemiddelde van genomen. De prijzen per les zijn als volgt:

Privéles:
4 uur: €260,-
2 uur: €150,-

Volwassen groepsles:
4 dagen: €195,-
3 dagen: €180,-
2 dagen: €135,-

Kinder groepsles:
5 dagen: €220,-
4 dagen: €210,-
3 dagen: €180,-
2 dagen: €145,-

Middageten:
Per kind per dag: €11,50

Kinderleraar
Een kinderskileraar staat van zondag tot donderdag op de piste. Op zondag komen de eerste kinderen naar de les en maandag komen daar nog een paar kinderen bij. Aan het eind van de week zijn de groepjes wat kleiner omdat veel ouders ook nog een paar dagen met hun kinderen samen willen skiën. Omdat het in de vakantieweken een stuk drukker is dan daar buiten ligt het gemiddelde per dag wat lager.

Op zondag begint de groep met zes kinderen waarvan er drie voor vijf dagen hebben geboekt. Van de andere drie blijft er één drie dagen en twee blijven er twee dagen. Op maandag komen er twee kinderen bij waarvan er één twee dagen op les blijft en één drie dagen. Op donderdag bestaat de groep nog uit drie kinderen. Alle kinderen blijven ‘s middags bij hun skileraar en eten mee.

Aan het eind van de week hebben de kinderen uit het groepje bij elkaar €1.765,50 betaald. Als dit het gemiddelde van een veertien weken durend seizoen zou zijn dan zou één kinderskileraar €24.717,- verdienen voor de skischool.

Privéleraar
Een privéleraar zal niet zes dagen in de week vier uur per dag lesgeven. Er zijn weken dat er zes dagen gewerkt wordt en er zijn weken van vier werkdagen. Ook het aantal uren per dag kan sterk wisselen. Over het algemeen worden lessen aangeboden voor minimaal één uur en maximaal zes uur. We zijn uitgaan van een gemiddelde per week van vier dagen waarop er vier uur lesgegeven wordt en één dag met twee les-uren.

In dat geval zal een privéleraar in een week €1.190,- verdienen voor de skischool. Zou dit het gemiddelde zijn over veetien weken dan zou hij in het seizoen €16.660,- verdienen.

Volwassen groepsleraar
Het aantal volwassenen dat groepsles neemt is de afgelopen jaren afgenomen. Steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijkere benadering tijdens een privéles. Het gemiddelde aantal personen in een groepsles met volwassenen ligt daarom ook lager dan bij de kinderen.

Op zondag komen de eerste gasten naar de les en skiet de leraar met vijf personen. Hiervan hebben er twee vier dagen geboekt, twee drie dagen en één twee dagen. Op maandag komen er nog twee personen bij voor drie en twee dagen. Hierdoor skiet de leraar op de woensdag zijn laatste dag met drie personen. Omdat hij op donderdag geen groep meer over heeft wordt hij ingepland op twee uurtjes privéles.

In dit geval zou de leraar aan het eind van de week €1.350,- verdient hebben. Aan het eind van het seizoen zou dat een omzet voor de skischool zijn van €18.900,-.

Groepslessen leveren per leraar meer op dan privéles
Uit deze berekening is op te maken dat privélessen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, voor een skischool niet meer opleveren dan groepslessen. Dat zal de reden zijn dat de prijzen voor een privéles hoger liggen dan voor een groepsles.

Omzet geen winst
De prijsberekening zoals deze gemaakt is laat bij benadering zien wat één snowboard- of skileraar in een seizoen omzet voor de skischool. De winst die hieruit voortvloeit is niet berekend. Hierbij zou rekening gehouden moeten worden met onder andere salaris en huisvesting van de sneeuwsportleraren en overig personeel van de skischool, skipassen en skipakken, de afschrijving van het oefenmateriaal en bijvoorbeeld een sneeuwscooter, de huur van de kantoorruimte en verkooppunten, vergunningen om les te mogen geven, verzekeringen en ga zo maar door.

Nu weet je wat je waard bent!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Skiën in NL

  Het winterseizoen is weer voorbij. Helaas hebben velen van ons weinig meegekregen van het skiseizoen. Buiten de paar dagen sneeuwpret in Nederland zat er, tot

  Winnen met ommetjes!

  De lente is aangebroken en de warmere temperaturen doen hun intrede. Dit maakt dat het tijd is om vooruit te kijken. Onze blik staat gericht

  Living the Dream – Kelly

  Eind september had ik de eer om Maarten Meiners te interviewen op een terras in Innsbruck. Dit voor onze nieuwe reeks: ‘Living the Dream’. Nu, zes maanden