Skileraar in wording; met Snow College in Kaprun

Zaterdagavond, 26 oktober 2019 was het eindelijk zover… Na een lange zomer en na meer dan vijf maanden geen sneeuw of ski’s meer te hebben gezien, kan je jezelf wel voorstellen hoe erg ik naar deze opleidingsweek uitkeek. Eindelijk konden we de bus instappen, gezamenlijk naar het sportieve dorp Kaprun om er de dag erna de latjes weer onder de voeten te klikken en een hoop nieuwe ervaringen op te doen. De komende dagen zouden we worden klaargestoomd tot Oostenrijks skileraar!

 

Even voorstellen…

Maar eerst wat meer over mezelf: Ik ben Louis, 16 jaar oud en heb een passie voor de bergen. Ik ben een fanatieke skiër en ben meerdere weken per jaar op de ski’s te vinden en zo niet, hunker ik steeds opnieuw naar de sneeuw en droom ik over de pistes. Tijdens de week van de herfstvakantie koos ikzelf ervoor om met Snow College de Anwärter II-opleiding te volgen. Al eerder dit jaar had ik techniektrainingen bijgewoond in SnowWorld Terneuzen en daar tijdens de paasvakantie ook de eerste stap in het Oostenrijkse opleidingstraject gezet, nl. Anwärter I. Omdat deze opleiding me zo beviel en ik het gevoel had dat ik één van de fijnste sporten ter wereld zou moeten delen met anderen in de rol van skileraar, heb ik er geen seconde aan getwijfeld om direct de volgende stap te ondernemen: Ik moest en zou de Anwärter II gaan volgen tijdens de herfstvakantie.

De latten op!

Genoeg gepraat, tijd om te gaan skiën! Na onze aankomst in het hotel zochten we ons materiaal bij elkaar om te vertrekken naar het dalstation van de gletsjer “Kitzsteinhorn”. We werden hier dan ook warm verwelkomd door de voorzitter ‘Ronny’ en de opleiders (Ausbilders) die ons komende week de kneepjes van het vak zouden leren. Al vlug werden we ingedeeld in groepen en werd onze groep, met tien superfijne teamleden, toegekend aan een jonge sportieveling “Markus”. Markus zou komende week onze Ausbilder zijn tijdens het skiën op de piste en waarmee we een heleboel “spaß” zouden maken.

Theorielessen

Na het skiën woonden we dagelijks de theorielessen bij. Tijdens deze uurtjes werden ons de belangrijkste dingen bijgebracht die men moet weten tijdens het skiën of als we in de bergen op pad zijn (die moesten we tenslotte ook voor het theorethisch examen kennen). Zo leerden we over de technische zaken bij Bewegungslehre, Unterrichtslehre… Het optimaal benutten van ons gereedschap en het prepareren van onze ski’s leerden we bij Materialkunde, maar we leerden ook over de spannende dingen bij Schnee- & Lawinekunde en nog veel meer. Het lesje EHBO was trouwens ook superhandig.

Gletsjersneeuw

Wat betreft het weer en de condities: Wel, ik moet toegeven dat ik me op voorhand al wat zorgen maakte om de “gletsjersneeuw”, maar eens aangekomen besefte ik goed dat dit slechts vooroordelen zijn. Sterker nog, het bleek écht nog heel goed mee te vallen. Natuurlijk kwamen we af en toe wel eens een ijsplekje tegen, maar dit hinderde totaal niets of niemand.

Hopen sneeuw lagen er nog niet op de Kitzsteinhorn omdat deze prachtige gletsjer helaas ook te kampen heeft met de opwarming van de aarde. Toch liet “Vrouw Holle” ons niet in de steek… Na de tweede dag begonnen er steeds meer en meer centimeters bij te vallen zodat de condities toch optimaal bleven. Dit zorgde er natuurlijk weer voor dat we op een goede manier konden worden voorbereid voor de “Prüfungsfahrten”; de afdalingen die we vrijdag op het praktisch examen zo goed mogelijk moesten uitvoeren. Voor Anwärter II houdt dit praktisch examen in: Pflugdrehen, Pflugsteuern en een “Rythmuswechsel” van lange bochten naar korte bochten.

De examens

Ook werden doorheen de week de examens van het onderdeel lesgeven “Lehrauftritt” afgenomen, wat ikzelf als het leukste heb ervaren. Jij bent dan namelijk zelf voor ongeveer een kwartiertje de leraar over jouw groep en krijgt een onderwerp toegekend waarover je een zo goed mogelijk lesje in elkaar moet steken. Een kleine proef van het leven als skileraar dus :-).

Het theorie examen op donderdagavond verliep gelukkig bij iedereen redelijk goed en met een gerust hart konden we ’s avonds plaatsnemen aan tafel voor een lekker diner. De ochtend erna konden we tevens genieten van een stevig ontbijtje, want dat hadden we vandaag wel nodig. Vandaag was namelijk de praktische proef, spannend! Alles verliep goed en vlot bij iedereen, mede door de superomstandigheden en het mooie zonnige weer, dat we door ons harde werk doorheen de week toch wel hadden verdiend die laatste dag.

IK BEN SKILERAAR!

Toen het praktisch examen was afgelopen hadden we nog één namiddag om mogelijke herexamens van theorie te doen of vrij rond te skiën in het gebied en deze hebben we dan ook optimaal benut. Mijn dag kon helemaal niet meer stuk, zeker toen we vrijdagavond de uitslag kregen. Allemaal stonden we in spanning af te wachten en toen viel dan uiteindelijk mijn eigen naam… “BESTANDEN/GESLAAGD!” Ik was zo blij als een kind dat ik het erkende Oostenrijkse Anwärter-diploma eindelijk had gehaald!

Ik ben écht klaar voor het komende skiseizoen en om me zoveel mogelijk op de latten te bevinden. Ik zou het ook fijn vinden om volgend jaar opnieuw verdere stages, trainingen of opleidingen te volgen. Mij kan je dus komende schoolvakanties in de bergen vinden.

Laat de winter maar komen!

 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren