Staatlicher skileraar in opleiding: Deel 1

Ruben Duré, opleider en trainer bij Snow College volgt de hoogste skilerarenopleiding in Oostenrijk. Zijn ervaringen kan je hier lezen.

Op 4 november 2018 startte ik met mijn opleiding Staatlicher Skileraar. De weg hier naartoe is 20 jaar geleden begonnen. De skimicroben kreeg ik zonder twijfel mee van mijn papa. We gingen jaarlijks met het gezin skiën en nog voor ik kon spreken, lopen, fietsen, skiede ik mee … op de rug bij mijn papa, in zijn armen, op termijn tussen zijn benen, dan met mijn broer Jasper, liefst zo veel mogelijk, rechtdoor of door de bospaadjes en over bultjes.

Jong geleerd, oud gedaan…

Ik was 11 jaar toen Jasper racer werd bij Aspen Racing Team. Na drie weken kijken aan de kant en vaststellen hoe hij op korte tijd veel bijleerde, stond ik met hem mee op de borstels te trainen. Skiën werd mijn passie en vanaf mijn 14 jaar volgde ik stages in het buitenland met – toen nog – Snow Projects (voorloper Snow College). Vanaf het 4de middelbaar stond mijn leven in het teken van skiën. Dankzij mijn topsportstatuut kon ik tot 80 dagen trainen in het buitenland met Snow College Racing. Intussen startte ik ook met de Anwärter om zelf skiles te mogen geven. In de winter van 2016 daagde ik mijzelf uit : deelnemen aan het ingangsexamen voor de opleiding Staatlicher Skileraar. We stonden met 180 deelnemers aan de start, waarbij ik bij de jongsten was. Na de reuzeslalom waren we nog met 100 om de meer ski technische proeven af te leggen. Samen met nog 70 andere deelnemers mocht ik in de winter van 2017 aan deze opleiding beginnen…Toch liet ik er een jaartje over gaan. Was dit wat ik wilde ? Waarom zou ik deze opleiding doen ?

Ambitieus

Sinds september 2018 ben ik – volgens een docent althans – één van de moeilijkste maar tegelijkertijd ook één van de ambitieuste studenten op Thomas More. Ik combineer namelijk mijn voltijdse studies bouwkunde met de opleiding Staatlicher Skileraar waarvoor ik 80 dagen in Oostenrijk verblijf. Het eerste deel van deze opleiding liep van 4 november 2018 t.e.m. 17 december 2018. Mijn moeilijkste moment was de eerste avond. De twijfel en vele vragen hadden me zo terug doen rijden naar België. Toch besloten om door te zetten en intussen veel bijgeleerd wat eigen kunnen betreft in de reuzeslalom en off piste skiën 🙂 . De interessantste momenten waren de uiteenzettingen waar we bleven stilstaan bij het waarom van skibewegingen en skioefeningen wat soms tot pittige discussies met Ausbilders leidde 😊. Intussen heb ik deel 1 afgesloten en ben geslaagd voor alle theoretische en praktische proeven.

Hop naar deel 2 (Alpinekurz) en deel 3 (eigen kunnen en eindexamens) maar eerst alles op alles zetten voor de examens op de Hoge School.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren