Wat had ik willen weten voordat ik begon aan de Anwärter en het skilerarenleven?

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is het inmiddels alweer twee jaar geleden dat ik zelf met m’n Anwärter begon. Een hele toffe tijd, maar natuurlijk ook best spannend! Hoe goed ik me ook ingelezen had en hoeveel vragen ik ook gesteld had, je weet natuurlijk nooit helemaal hoe de twee weken er uit gaan zien. Wij stellen daarom voor jou een lijstje op met alle dingen die ons bloggersteam achteraf gezien graag had willen weten voor we aan de Anwärterausbildung en het bijbehorende skilerarenleven begonnen!

 

Anwärter

Hoewel de Anwärter-opleiding een ervaring is om nooit meer te vergeten, is het ook belangrijk om erbij stil te staan dat het een beroepsopleiding is. Daar komen toch wat serieuze aspecten bij kijken zoals examens, cijfers en vaardigheden. Wat is goed om even bij stil te staan voordat je aan je Anwärter begint? De volgende vier punten sowieso!

1. Theorietentamen

Om met de op één na grootste opluchting van de opleiding te beginnen (de grootste is natuurlijk horen dat je geslaagd bent!)… Je krijgt de vragen van het theorietentamen ruim van tevoren al op papier. De antwoorden moet je natuurlijk wel zelf bedenken, maar je weet wat betreft je theorietentamen in ieder geval van tevoren al goed waar je aan toe bent. Na wat overleg met de bloggers blijkt dat dit niet bij ieder verband zo is. Zelf heb ik de opleiding bij het Tiroler Skilehrerverband gedaan, bij het Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband gaat het er anders aan toe. Geen reden tot zorgen, ook hier is het tentamen met goed opletten en leren prima te doen!

2. ‘Je kunt niet skiën’

Op het moment dat je besluit je in te schrijven voor de Anwärterausbildung, zul je er vast met flink wat vertrouwen in staan en het gevoel hebben goed te kunnen skiën. Aan het begin van de Anwärter overvalt de meesten een gevoel toch niet zo goed te kunnen skiën als gedacht, maar mede door deze teleurstelling aan het begin, is de Erfolgserlebnis aan het einde des te groter! Tijdens de opleiding leer je namelijk in de juiste houding skiën en zie je je kwaliteiten met de dag vooruitgaan.

3. Cijfersysteem

Het cijfersysteem in Oostenrijk is iets anders dan we gewend zijn. Het heeft een bereik tussen de 1 en de 5, waarbij een 5 alle onvoldoende cijfers omvat. Een 4 is de laagste voldoende en een 1 de hoogste voldoende. Schrik dus niet als je je cijfers te horen krijgt!

4. Schrik niet 2.0

Een kleine toevoeging bij het derde punt, raak niet gelijk in paniek als je naam nog niet genoemd is tijdens de bekendmaking van de geslaagden… In principe worden de geslaagden op alfabetische volgorde opgenoemd en groot was de schrik dan ook toen mijn naam nog niet genoemd was terwijl de achternamen beginnend met een B wel al werden omgeroepen… Met een achternaam beginnend met een A en daardoor ook startnummer 1, moest ik toch wel de eerste zijn die werd omgeroepen? Niet dus! Na een half uur spanning werd ik als allerlaatste toch genoemd! Hoe dan ook, het kan zo zijn dat je toch echt niet geslaagd bent 🙁 lees dan deze blog om te zien wat je dan in dat geval moet doen!

Skilerarenleven

En ook het skilerarenleven is te gek! Maar het kan niet alleen maar feest zijn: er horen ook serieuze zaken bij zoals hoe om te gaan met brutale / vervelende kinderen? Wat kun je van de training verwachten? En hoe kun je je nou eigenlijk goed voorbereiden op jouw werk in de skischool?

1. Brutale kinderen?

Hoewel ik er van overtuigd was dat ik een hele leuke periode zou hebben in de skischool, was ik eigenlijk best een beetje bang voor de situatie waarin je midden op de piste staat en een kind niet wil luisteren. Of meerdere kinderen… Of allemaal tegelijk… Gevaarlijk, help! Achteraf gezien viel me dat eigenlijk ontzettend mee! De kinderen zijn in een nieuwe omgeving en zolang je duidelijk (maar wel lief!) tegen ze bent, gedragen ze zich eigenlijk allemaal heel netjes. Wanneer een kind dan toch een keertje een bui opzet, scheelt het veel als je probeert te begrijpen waar dit vandaan komt en zo is dit meestal redelijk snel opgelost.

2. Skilerarentrainingen

Na de enorm leuke tijd tijdens je Anwärter houdt het leren natuurlijk niet op. Bijna alle skischolen organiseren skilerarentrainingen en helpen je zo weer een stapje verder vooruit. Aan de ene kant leer je er dus enorm veel, van slalom races tot off-piste skiën, en aan de andere kant is het ook nog eens heel gezellig om gezamenlijk met je collega’s te skiën. Schrik alleen niet van de kritiek tijdens de trainingen, soms kunnen de commentaren er namelijk best hard aan toe gaan…

3. Grootte van de skischool

In de afgelopen twee jaren heb ik in een wat grotere skischool gewerkt en in een wat kleinere skischool. Wat mij positief is opgevallen is dat een grotere skischool niet per se minder persoonlijk is. Ook hier leer je heel snel iedereen kennen en vorm je een hechte band met een grote groep!

4. Voorbereiding

Zelf heb ik heel veel baat gehad bij het doorspitten van de website van Sneeuwsportleraren.nl. Hier staan veel oefeningen en ervaringen, dat geeft veel vertrouwen! 😊

 

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen aan ons? Stuur ons dan gerust nog een mailtje met alles wat jij graag nog zou willen weten voor je aan de Anwärter begint!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren