Living the Dream – Martijn

Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run. Die besloten hebben om te emigreren naar de bergen en daar hun geld in te gaan verdienen voor de komende jaren. In de eerste editie, gelijk een Special Edition, kwam Nederlandse World Cup skiër Maarten Meiners al aan bod. Ditmaal vertelt Martijn over zijn droomleven in Oostenrijk. Living the dream! Lees je mee?

Het begin

Hoi ik ben Martijn en vier al 12 jaar mijn 28ste verjaardag elke keer weer opnieuw ;-). Toen ik 4 jaar oud was stond ik voor het eerst op de ski, terwijl ik op mijn 12e pas echt op wintersport ging; een week lang skiën tijdens een jeugdreis naar Auffach. 

Tijdens mijn jeugd dacht ik al veel na over reizen en het werken in een ander land. Na een mooi werk/reis avontuur in Australië besloot ik om naast mijn werk ook iets met mijn hobby’s duiken en skiën doen. Ik ging lesgeven: beide één dag in de week. 

Terwijl ik mijn opleiding volgde bij de NskiV, kwam ik uiteindelijk op het idee om toch een heel seizoen naar de sneeuw te gaan. Nou sprak ik geen woord Duits of Frans, dus zocht ik een gebied uit waar veel Nederlanders komen. In Oostenrijk zijn dit redelijk wat gebieden, maar Gerlos had van al deze gebieden het langste seizoen en dus was de keuze voor mij snel gemaakt.

Na een sollicitatiegesprek in mijn beste Duits en een ronde voor-skiën in de sneeuw was ik aangenomen onder de voorwaarde dat ik, wegens de geldende regels in Tirol, alsnog mijn Anwärter zou halen. Na 5 jaar heb ik ook mijn snowboard Anwärter en Landes gehaald. 

The next step

’s Zomers werkte ik via een horeca uitzendbureau door heel Nederland zodat ik erg ongebonden was en ook in de zomer makkelijk vrij kon nemen om te gaan skiën op de gletsjer. Ondertussen was ik al vaker in Oostenrijk dan in Nederland en groeiden mijn Oostenrijkse vrouw, die ik in mijn 2e seizoen heb leren kennen, en ik steeds meer naar elkaar toe.

Ik wisselde van skischool en mijn nieuwe skischooleigenaar was in de zomer (met een ander bedrijf) ook actief in een klimbos. Ik volgde na het winterseizoen een opleiding tot Hochseilgarten-trainer en bleef dus ook de hele zomer in Oostenrijk. Diezelfde zomer volgde ik ook nog een opleiding tot canyoning-gids, en heb ik een aantal jaren gewerkt als gids. Totdat ik het idee kreeg om voor mezelf te beginnen. 

Drie jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt en ben ik de firma Canyoning-safari.com begonnen. Ik bied nu dus meerdere canyoning tours aan waardoor ik met mijn gasten niet alleen in Tirol onderweg ben, maar ook in de Allgäu, Tessin en zelfs in Friaul. 

Terugblik

Als ik op mijn leven terugkijk is het allemaal niet ver vooruit gepland, maar is alles eigenlijk voorbijgekomen. Alle tips en hulp die ik van mensen heb gekregen heb ik altijd meegenomen en alle tegenslagen heb ik als lessen beschouwd. Naast dat ik ondertussen getrouwd ben met een Oostenrijkse, heb ik een 5-jarige zoon en vind ik dat ik best trots mag zijn op wat ik heb bereikt. 

Toekomst

Natuurlijk heb ik niet meer de vrijheid van vroeger en kan ik niet zo snel meer ergens heen gaan, maar reizen is en blijft een grote passie van me. Door mijn bedrijf Canyoning-safari.com ben ik veel onderweg en zie ik veel mooie plekken. Ik hoop dit in de toekomst nog te kunnen uitbreiden zodat ik in nog meer verschillende gebieden onderweg kan zijn. 

Door mijn werk als skileraar ben ik in de beste sneeuwcondities boven op de berg, en ben ik naast op de piste ook regelmatig met gasten off-piste te vinden. Mijn vrije tijd besteed ik hier dan ook het liefste. Daarnaast trek ik er in mijn vrije tijd graag op uit met mijn motor. 

Ik heb nog wel de nodige ambities voor in de toekomst, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk gezond blijven (al is dat met het vele ongezonde eten niet altijd even makkelijk ;-))! 

Mocht je ook je leven willen omgooien en zo gaan leven als ik? Dan zeg ik DOEN!!!

Tips

Maar… Speel geen Russisch Roulett. Ga eerst een seizoen kijken of het echt iets voor jou is. Weet dat ieder land, maar ook zeker iedere regio, zijn eigen gewoontes en gebruiken heeft die waarschijnlijk anders zijn dan jij gewend bent. Dus: pas je aan! Wees niet de eigenwijze Nederlander met zijn “ja maartje”. Als je je aanpast en speelt via de regels en gewoontes die hier gelden, dan kom je veel verder.

Als je je eenmaal fijn voelt in de skischool en daar wil blijven werken, dan is het tijd voor stap 2: de zomer! Dit is echter een stuk lastiger aangezien het zomerseizoen veel rustiger en een stuk korter is dan in de winter. Het krijgen van een (vaste) baan is in de zomer dan ook moeilijker dan in de winter.

Realiseer je ook goed dat je niet meteen bovenaan de ladder kunt beginnen. Misschien is het werken in een bar of restaurant niet je ambitie, maar kan het wel net dat ene stapje zijn richting bijvoorbeeld een bedrijf in de buitensport. Ben je er dus van bewust dat ook een ‘living-the-dream’ leven niet altijd over rozen gaat of dat alles zomaar op rolletjes verloopt, maar het is het zeker dubbel en dwars waard! 

Weet jij ook iemand met een buitengewoon Living the Dream-verhaal? Laat het ons weten in een berichtje op Facebook of Instagram, of stuur gewoon een mailtje naar info@sneeuwsportleraren.nl 🙂

Martijn & Blogger Bo!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren