7 veel gemaakte fouten bij skischoenen

Iedereen weet dat skischoenen een skidag kunnen maken of breken. Voor sneeuwsportleraren betekend dat skischoenen grotendeels bepalen hoe je het seizoen door komt. Overhaaste beslissingen kunnen je seizoen flink verpesten. Nieuwe skischoenen kopen kan een langdurend proces zijn. Met deze vijf tips hopen we dat je voor dit seizoen de juiste keuze weet te maken.

1. Beslis niet te snel
Het kopen van skischoenen is niet te vergelijken met het kopen van je dagelijkse schoenen. Je zult tijdens je skicarrière slechts een paar keer nieuwe skischoenen kopen. Neem er vooral de tijd voor en kijk er niet vreemd van op als je een paar uur in de winkel moet verblijven om de juiste schoen te vinden. Het gaat er vooral om de schoenen niet te snel uit te trekken en aan te nemen dat ze wel goed zijn. Neem de tijd en probeer een paar modellen naast elkaar uit om zo het beste paar eruit te halen.

2. Verkeerd advies
Er zijn heel veel winkels in Nederland die skischoenen verkopen. Helaas werken er in sommige winkels werknemers die te weinig verstand hebben van voeten en skischoenen om een goed advies te geven. Ga daarom altijd naar een gespecialiseerde wintersport winkel. Kies bij twijfel voor een second opinion en vraag bij een andere winkel om advies. Krijg je twee keer hetzelfde advies weet je dat je goed zit.

Een goede verkoper zal een paar passokken voor je klaar hebben liggen en voor hij ook maar naar de skischoenen uit zijn assortiment heeft gekeken zal hij zich eerst richten op je voeten en zich verdiepen in wat voor skiër je bent.

3. Te groot
Aangekomen in de sportwinkel stap je uit je gympen in een paar nieuwe skischoenen. Ze voelen strak aan. Een paar weken later heb je diezelfde skischoenen na een dag skiën aan en moet je alle schnallen maximaal dicht doen om contact met je skischoen te houden.

Niet zo vreemd natuurlijk. In de winkel was het twintig graden en je voeten waren gewend aan het comfort van je gympen. Hoog in de bergen is het een kleine dertig graden kouder dan in de winkel waardoor zowel je schoenen als je voeten zich anders verhouden.

Na een paar dagen skiën wil je aan het einde van je skidag je schoenen strakker doen omdat ze los zitten. Tot je grote verbazing heb je de schnallen ‘s ochtends vroeg al helemaal dicht gedaan. Hoe kan dat nou? De vulling van je binnenschoenen is gemaakt van schuim. Uren achter elkaar wordt er door je voeten grote druk uitgeoefend op dit schuim. Hierdoor wordt het schuim dunner en begint langzaam te vervormen. Het laagje schuim tussen je voeten en de buitenschaal van je skischoenen is een stuk dunner geworden waardoor het lijkt alsof je schoenen groter zijn geworden.

Het advies is om in de winkel altijd een maatje kleiner te passen. Zit ook het maatje kleiner na een paar minuten nog strak om je voeten zonder dat er zich drukpunten of pijntjes ontwikkelen dan hoef je niet bang te zijn dat je te kleine skischoenen koopt. Sta je rechtop dan mag je met je tenen de voorkant van de skischoenen voelen. Zodra je in de skihouding gaat staan met je knieën naar voren gebogen moeten je tenen net vrij komen. Let ook goed op de breedte van de skischoenen. Deze verschilt per model. Een schoen die in de lengte goed van maat is kan in de breedte te breed zijn en dus alsnog te groot. Rondom je hele voet wil je de skischoen voelen aansluiten.

4. Te zacht of te hard
Hoe hoger de flex hoe beter de schoen zou je zeggen. Maar niks is minder waar. De flex aanduiding van een skischoen zegt niet zo veel. Aan deze waardering zijn geen regels verbonden en fabrikanten mogen er mee doen wat ze willen. De regel is hoe hoger de flex hoe harder het plastic, maar het kan best zo zijn dat een flex 120 schoen harder is dan een flex 130 schoen van een andere fabrikant.

De hardheid die je nodig hebt hangt af van je lichaamsgewicht, spierkracht, techniek en stijl. Als regel kun je stellen dat wanneer je de skischoen goed vast hebt zitten je de knie tot boven de tenen wilt kunnen drukken. Een goede verkoper kan je hierin adviseren.

Het laatste wat je wilt doen bij het aanschaffen van nieuwe skischoenen is letten op de flex waardering. Zorg dat je een schoen aanschaft die past bij jou kunnen. Een te harde of te zachte schoen zorgt voor minder controle over je ski’s.

5. Kleur, merk, model
Die rode skischoenen van dat ene merk waar ook je collega op skiet, die wil je hebben. Fout! Ga nooit af op wat andere van hun skischoenen vinden. Iedere voet is anders en iedere skiër heeft zijn eigen stijl. Ga af op wat je voelt en het advies van een gespecialiseerde verkoper.

6. Marketing
Fabrikanten proberen met steeds betere methodes te komen om skischoenen perfect te laten aansluiten op onze voeten. Een goede zaak natuurlijk, maar vergis je niet in de marketingwaarde van dit soort technieken. Custom-fit, vacuüm, infrarood het zal allemaal bijdragen aan een betere pasvorm, maar of het zorgt voor de beste pasvorm voor jou is nog maar de vraag. Ook hier geldt dat je de tijd wilt nemen om te voelen hoe de schoenen aansluiten op je voeten en hoe ze passen bij jouw skistijl.

7. Standaard zooltjes eruit
Is het je gelukt om een paar goed passende skischoenen te vinden die passen bij jou skistijl dan wil je zo snel mogelijk een paar goede zooltjes in je skischoenen laten leggen. De standaard zooltjes die meegeleverd worden bieden geen ondersteuning en dragen niet bij aan een optimale doorbloeding van je voeten. Je kunt zooltjes op maat laten maken of een paar standaard zooltjes kopen die voorgevormd zijn en passen bij jouw type voet.

Als je zorgvuldig om gaat met je skischoenen en er niet dagelijks onnodig lang op loopt kun je er zo’n twee hele seizoenen mee doen. Daarna zal het plastic zijn flexibiliteit hebben verloren. Het is aan te raden om na een seizoen een paar nieuwe binnenschoenen te bestellen. Geef je alleen les tijdens de vakanties dan doe je makkelijk een paar jaar met hetzelfde paar schoenen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren