Skihelmen: alle vragen beantwoord

Zo’n twaalf jaar geleden was het alleen voor wedstrijdskiërs normaal om een helm te dragen. Skileraren die met helm bij de skischool aankwamen werd gevraagd deze af te doen omdat het de gasten zou afschrikken. Tegenwoordig hanteren veel skischolen voor hun leraren een helmplicht. In de skischool zien we eigenlijk geen kinderen meer zonder helm skiën en het aantal volwassenen zonder helm kunnen we vandaag de dag op één hand tellen.

Beschermt een helm eigenlijk wel zo goed als we denken? Zouden ze verplicht moeten worden gesteld? Vereisen verzekeringsmaatschappijen een helm bij wintersporters? Slechts een paar vragen die waarschijnlijk al vaak door je gasten aan je gesteld zijn. We proberen op deze vragen antwoord te geven.

Bescherming
Het dragen van een helm beschermt het hoofd tijdens de meeste wintersportongelukken, maar is bij een val direct op het hoofd minder effectief dan je zou denken. Onderzoek heeft niet kunnen uitwijzen dat nu er steeds meer mensen met helm skiën het aantal hoofdverwondingen afgenomen is. Experten zijn het er over eens dat er meer risico genomen wordt in bijvoorbeeld funparken.

Normale skihelmen zijn niet ontwikkeld voor vallen van hoogte of botsingen met hoge snelheid. Voor een goede bescherming onder deze omstandigheden heb je een integraal motorhelm nodig. Het dragen van een helm kan je gehoor en zicht verminderen waardoor je minder alert bent op wat er zich op de piste afspeelt. Hierdoor wordt de kans op een botsing vergroot.

De helm beschermt het hoofd, maar dat neemt niet weg dat je goed moet blijven opletten. Draag zelf dus altijd een helm en adviseer je gasten hetzelfde te doen.

Pasvorm
De wintersporthelm is belangrijk voor de veiligheid. Het absorbeert schokken en beschermt tegen sneeën. Een helm kan alleen optimaal beschermen wanneer de pasvorm aansluit op het hoofd van de wintersporter. Een helm moet strak om het hoofd zitten zonder dat er sprake is van drukpunten. Veel moderne helmen zijn in maat verstelbaar waardoor de drager de pasvorm kan fine-tunen.

Vooral bij kinderen zie je vaak dat de helm te klein is. Deze past weliswaar op het hoofd maar zit niet tot over het voorhoofd. Adviseer ouders in zo’n geval dezelfde dag nog een nieuwe helm aan te schaffen of te huren. Voor een goede keus is het aan te raden om verschillende modellen te passen om zo te achterhalen welk model het beste bij het hoofd past.

Verzekering
Normaalgesproken zal een verzekeringsmaatschappij na een ongeval gewoon uitkeren ook wanneer er geen helm gedragen werd. Echter werd er in 2012 in Duitsland een uitspraak gedaan door de rechtbank in een zaak waarbij een echtpaar op de piste werd aangeskied. Uiteindelijk hadden ze volgens de rechter recht op slechts 50% van de schadevergoeding omdat ze beide geen helm droegen.

Ski gecontroleerd
Het beste wat je kunt doen is skiën wetende dat een helm slechts minimale bescherming biedt. Ski gecontroleerd en neem geen onnodige risico’s.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren