Helpt een helm echt wel tegen hoofdletsel bij kinderen?

Een nieuw onderzoek naar verwondingen die zijn behandelt in het kinderziekenhuis in Colorado probeert een antwoord op de vraag te geven of een helm bij kinderen echt wel beschermt tegen hoofdletsel.

De veiligheid straalt af van een groep kinderen die achter hun skileraar aan skiën en allemaal netjes een helm dragen. Maar jaren aan onderzoek doet vermoeden dat een helm misschien wel helemaal niet zo effectief is als we dachten.

Zorgt een helm voor meer veiligheid bij kinderen?
Een nieuw onderzoek door artsen van het kinderziekenhuis uit Colorado en de universiteit Colorado School of Medicine laat zien dat helmen een belangrijk onderdeel uitmaken als het gaat om hoofdletsel bij kinderen tijdens het skiën en snowboarden, maar slechts tot een bepaald punt. Het onderzoek zal in februari worden gepubliceerd.

“Het dragen van een helm zal zwaar letsel niet voorkomen,” zegt Dr. Steven Moulton, een chirurg uit het kinderziekenhuis die heeft bijgedragen aan het schrijven van het onderzoek. “Het draagt wel bij aan het verminderen van het risico op zwaar letsel.”

Het onderzoek is gebaseerd op data die de afgelopen zestien jaar is verzamelend door het ziekenhuis. Het ziekenhuis behandelde bijna 550 kinderen met hoofdletsel na een ongelukt tijdens het skiën of snowboarden. Net iets meer dan de helft van deze kinderen droeg een helm. Kinderen die wel een helm droegen hadden minder zwaar letsel dan de kinderen zonder helm.

“Kinderen die geen helm droegen tijdens het skiën of snowboarden hielden aanzienlijk grotere verwondingen over aan het hoofd,” meldt het onderzoek.

Dat lijkt een logische uitkomst, maar jaren werd hier over getwijfeld.

Nemen kinderen meer risco met helm?
Sommige eerdere onderzoeken toonde aan dat hoofdletsel vaker voor kwam op het moment dat ook het aantal kinderen dat een helm droeg toe nam op de pistes. Experts gaven aan dat dit waarschijnlijk te maken had met dat er meer risico genomen werd door de kinderen, waardoor er meer problemen ontstonden dan er werden opgelost.

Laat kinderen altijd een helm dragen
Het nieuwe onderzoek ondersteunt de gedachten dat het dragen van een helm de veiligheid van kinderen vergroot. Uitwendig letsel, zoals sneeën en zelfs schedelbreuken, wordt aanzienlijk verkleind door het dragen van een helm. En ondanks dat een helm een hersenschudding niet kan voorkomen wordt de ernst hiervan wel vermindert.

In andere woorden, zorg dat alle kinderen altijd een helm dragen.

Maar het onderzoek toont ook aan dat het dragen van een helm geen vrijbrief is om roekeloos te gaan skiën. Bij hoge snelheden biedt een helm weinig bescherming tegen hoofdletsel.

Er zijn nog maar weinig skigebieden die een helmplicht hebben. Gelukkig zijn er steeds meer skischolen die een helmplicht invoeren voor kinderen. Ook leraren worden langzaam maar zeker verplicht om met helm hun lessen te verzorgen. En gelukkig kiezen steeds meer leraren daar vandaag de dag zelf voor.

Bron: denverpost.com

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren