De jacht op stuntelende skileraren

Het aantal skileraren in Tirol is in de laatste jaren tot ongeveer 7.000 gestegen. Gestegen is ook het aantal stumpers.

Reputatie
Skileraren uit Tirol, die steeds vaker sneeuwsportleraren genoemd worden door dat zij ook lesgeven in andere sneeuwsporten, hebben een wereldwijde reputatie. “Die reputatie willen we graag door middel van verschillende initiatieven hoog houden”, zegt de voorzitter van de Tirolse en Oostenrijkse skilerarenvereniging, Richard Walter. “Ons opleidingscentrum in Axamer Lizum is uniek in de wereld en is nu compleet afgewerkt met alles erop en eraan. We verwachten er een nieuwe kwaliteitsimpuls. In Lizum worden alle opleidingen en bijscholingen tot Tiroler Landesskilehrer aangeboden, de Staatliche opleidingen blijft in St. Christoph plaats vinden.”

Interski-Kongress
Tijdens het eerst volgende Interski-Kongress in Zuid-Amerika (Argentinië) in September 2015 komt de skileraren wereld weer bij elkaar. In drie dagen wordt er nieuwe theorie gepresenteerd omtrent het aanleren van het skiën, freeriden en het opleiden van kinderen en jeugdigen. “Voor kinderen en tieners zijn er volledig nieuwe, eigentijdse en afwisselende leermethodes nodig. Voor de “Laptop-generatie” kunnen de huidige skilessen in de skischolen een upgrade gebruiken,” aldus Richard Walter. Skilessen worden tegenwoordig al aangeboden aan 2 jarige en de helft van de 800.000 gasten in de Tirolse skischolen bestaat tegenwoordig uit kinderen.

Herintreders
Daarnaast wordt de nadruk gelegd op beginners en herintreders in de sneeuwsport. In Europa zijn er rond 40.000.000 geïnteresseerde die tot de dag van vandaag nog niet actief op ski’s gestaan hebben. In Oostenrijk staat 55% van de bevolkding tussen de 14 en 70 jaar op ski’s. Nog eens 55.000 kan worden bestempeld als herintreder. Voor de herintreders heeft men onder het motto “Weer skien, welkom terug!” in samenwerking met de liften, toeristenorganisaties en de deelstaat Tirol promotie aanbiedingen samengesteld. Deze aanbiedingen zijn vooral gericht op Duitsland, Nederland en Engeland.

Marktaandeel
Volgens Walter telt Oostenrijk momenteel 664 skischolen waarvan het grootste marktaandeel uit Tirol afkomstig is. 40% van het landelijke marktaandeel is afkomstig van skischolen uit deze deelstaat. Van de in totaal 312 skischolen gevestigd in Tirol zijn er maar liefst 200 zogenaamde “vollanbieters”. Deze skischolen bieden het volledige pakket aan  ski-, snowboard-, langlauf- en trendsportlessen aan. Het aantal ski- en sneeuwsportleraren heeft zich in de laatste 10 jaar van 3.600 tot ongeveer 7.000 verdubbelt. De helft van de skileraren komt uit Tirol zelf, 20% uit andere Oostenrijkse deelstaten en de rest uit andere landen waarvan 12% uit Nederland komt. De grootste skischool van Tirol, en tevens van Oostenrijk, is Skischule Arlberg van Richard Walter met meer dan 400 skileraren.

Grote ergernis
Een grote ergernis zijn de naar Tirol afreizende “stuntel-skileraren”, vaak zonder opleiding. “Nu dat bij de Tirolse skischolen zelf de kleinste fout kan leiden tot hoge straffen kosten de illegale exploitanten de Oostenrijkse staat miljoenen aan belastinginkomsten en heffingen. Daarnaast komt de veiligheid buiten de gezekerde pistes in het geding,” aldus Walter.

Samen met de autoriteiten wordt er geprobeerd om op het internet, waar de prutsers zichzelf aanbieden, maatregelen te treffen. Gepakt en vervolgd wordt helaas slechts een enkeling.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren