Efficiënte skischolen controle in Zwitserland

Deze winter willen de Zwitserse autoriteiten rigoureus optreden tegen oneerlijke concurrentie in de skischolenbranche. De eerste controles hebben al resultaten opgeleverd. 

Bij meer dan 10% van de gecontroleerde skischolen zijn onregelmatigheden aangetroffen. Dat is voor Arnaud Rossier, de kantonnale ministerie van economische ontwikkeling, een bevestiging dat het nieuwe controle systeem gerechtvaardigd is.

Waar het om gaat
Bij iedere goedgekeurde skischool moet minstens 20% van de skileraren in het bezit zijn van het hoogst haalbare opleidingsniveau. Vroeger, aldus Rossier, konden skischolen aan het begin van het seizoen een lijst overhandigen waarop kon worden aangetoond welke skileraren voor de skischool werkzaam waren. Die lijsten waren altijd correct. Tijdens het seizoen werd er niet meer gecontroleerd of de skischolen zich ook hielden aan de lijsten en er uitsluitend gewerkt werd met de skileraren die daar op vermeld waren. De 20% regel geldt namelijk niet alleen aan het begin van het seizoen maar dient iedere dag nageleefd te worden. 20% van de ingeplande skileraren moeten het hoogst haalbare opleidingsniveau hebben.

Dankzij het gebrek aan handhaving werkte skischolen lange tijd bijna uitsluitend nog met hulpkrachten. Zo konden de prijzen in het tussenseizoen laag gehouden worden. Dat is oneerlijke concurrentie die schadelijk is voor de kwaliteit van de skilessen.

Een nieuw controle systeem
Aan het begin van dit winterseizoen werd er een nieuw controle systeem ingevoerd. “Van de in totaal honderd skischolen in het Zwitserse kanton Wallis zijn er tot nu toe twintig gecontroleerd. Daarnaast hebben we de gegevens van vijfhonderd skileraren op waarheid gecontroleerd,” aldus Rossier. De controles worden momenteel door twee medewerkers van het kanton uitgevoerd. Er worden grootschalige controles gepland die uitgevoerd zullen worden door de politie.

Onder de gecontroleerde zullen ook lokale inwoners horen. Ook zij kunnen van de controleurs direct een straf opgelegd krijgen. Echter wordt er nu eerst een dialoog aangegaan met de skileraren. Rossier geeft aan dat de controles worden uitgevoerd om een gelijke behandeling te waarborgen en het beroep te beschermen.

Bron: 1815.ch
Foto: Swiss Snowsports

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Word nu lid!

Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

Word lidRegistreer als leraar

Most Popular

Social Media

Related Posts

Even voorstellen…

In ‘Even voorstellen…’ laten wij jullie graag kennismaken met de gezichten achter de blogs van Sneeuwsportleraren.nl. Deze week stelt Mai zich aan jullie voor. Mai

Fiss in het zonnetje!

Door online te zoeken naar informatie over skigebieden kom je veel algemene informatie tegen. Een overload aan informatie over hotels, pistekilometers en toeristische activiteiten. Voor