Efficiënte skischolen controle in Zwitserland

Deze winter willen de Zwitserse autoriteiten rigoureus optreden tegen oneerlijke concurrentie in de skischolenbranche. De eerste controles hebben al resultaten opgeleverd. 

Bij meer dan 10% van de gecontroleerde skischolen zijn onregelmatigheden aangetroffen. Dat is voor Arnaud Rossier, de kantonnale ministerie van economische ontwikkeling, een bevestiging dat het nieuwe controle systeem gerechtvaardigd is.

Waar het om gaat
Bij iedere goedgekeurde skischool moet minstens 20% van de skileraren in het bezit zijn van het hoogst haalbare opleidingsniveau. Vroeger, aldus Rossier, konden skischolen aan het begin van het seizoen een lijst overhandigen waarop kon worden aangetoond welke skileraren voor de skischool werkzaam waren. Die lijsten waren altijd correct. Tijdens het seizoen werd er niet meer gecontroleerd of de skischolen zich ook hielden aan de lijsten en er uitsluitend gewerkt werd met de skileraren die daar op vermeld waren. De 20% regel geldt namelijk niet alleen aan het begin van het seizoen maar dient iedere dag nageleefd te worden. 20% van de ingeplande skileraren moeten het hoogst haalbare opleidingsniveau hebben.

Dankzij het gebrek aan handhaving werkte skischolen lange tijd bijna uitsluitend nog met hulpkrachten. Zo konden de prijzen in het tussenseizoen laag gehouden worden. Dat is oneerlijke concurrentie die schadelijk is voor de kwaliteit van de skilessen.

Een nieuw controle systeem
Aan het begin van dit winterseizoen werd er een nieuw controle systeem ingevoerd. “Van de in totaal honderd skischolen in het Zwitserse kanton Wallis zijn er tot nu toe twintig gecontroleerd. Daarnaast hebben we de gegevens van vijfhonderd skileraren op waarheid gecontroleerd,” aldus Rossier. De controles worden momenteel door twee medewerkers van het kanton uitgevoerd. Er worden grootschalige controles gepland die uitgevoerd zullen worden door de politie.

Onder de gecontroleerde zullen ook lokale inwoners horen. Ook zij kunnen van de controleurs direct een straf opgelegd krijgen. Echter wordt er nu eerst een dialoog aangegaan met de skileraren. Rossier geeft aan dat de controles worden uitgevoerd om een gelijke behandeling te waarborgen en het beroep te beschermen.

Bron: 1815.ch
Foto: Swiss Snowsports

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren