Eind deze eeuw 70% minder sneeuw in de Alpen

Recent onderzoek wijst uit dat de effecten van de opwarming van de aarde er voor kunnen zorgen dat we steeds minder sneeuw krijgen. De uitkomsten zijn treurig voor wintersporters, skigebieden, skischolen en hun sneeuwsportleraren.

Deze winter kwam het wintersportseizoen in de Alpen moeilijk op gang. Voor het derde jaar op rij viel er weinig natuursneeuw. Sneeuwsportleraren die in december aan het werk waren stonden op pistes van kunstsneeuw omringt door een groen landschap. Gelukkig viel er in januari genoeg sneeuw voor een goed seizoen. Het onderzoek kwam naar buiten terwijl de skigebieden er uitstekend bij lagen en we konden genieten van witte pistes onder een strak blauwe hemel.

70% Minder sneeuw aan het eind van deze eeuw
Het onderzoek, dat gepubliceerd werd op 16 februari in The Cryosphere, een magazine van de European Geosciences Union, toont aan dat 70% van de sneeuw in de Alpen in 2099 verdwenen kan zijn als de temperatuur blijft stijgen door de uitstoot van broeikasgassen. Het skiseizoen zou dan een maand later starten en drie maanden eerder eindigen, wat inhoud dat er alleen nog geskied kan worden op natuursneeuw in januari. De sneeuwgrens zal naar 1.000 meter gaan. Een positieve noot is dat als de uitstoot blijft dalen het verdwijnen van de sneeuw tot 30% teruggedrongen kan worden.

In het onderzoek, dat gebaseerd is op het Institute for Snow and Avalanche Research (SLF) en het École Polytechnique Fédérale, beide in Zwitserland gevestigd, werden prognoses gemaakt aan de hand van de temperaturen en sneeuwval in twee verschillende Zwitserse skigebieden. Om de toekomstige sneeuwval te kunnen voorspellen werden er verschillende scenario’s geschetst met betrekking tot de toekomstige uitstoot van broeikasgassen.

In het slechtste geval
In het slechtste geval zal er in 2099 geen sneeuw meer vallen onder de 1.200 meter. Veel skigebieden hebben dorpen en pistes die lager gelegen zijn dan dat. Gelukkig zijn er genoeg gebieden die hoger liggen, maar als het opwarmen van de aarde niet afneemt dan zullen de pistes tot 3.000 meter, aan het eind van deze eeuw, tot 50% minder sneeuw krijgen. Het onderzoek toont aan hoe dramatisch het effect zal zijn op de skidorpen waar 90% van de economie gebaseerd is op het wintersporttoerisme.

Kunstsneeuw
Skigebieden reageren op de opwarming van de aarde door te investeren in sneeuwkanonnen die sneeuw kunnen produceren bij hogere temperaturen. De sneeuw wordt tijdens het prepareren zorgvuldig onderhouden en verplaatst om te pistes in goede conditie te houden als het even wat minder sneeuwt. In het Franse Tignes gaan ze zelfs een stap verder en plannen ze een indoor skipiste waarop het hele jaar geskied kan worden.

In het beste geval
Het onderzoek laat ook zien wat er gebeurt als we in het beste geval de opwarming kunnen controleren en halveren in 2050. Dit zal de opwarming onder de 2ºC houden en het verlies aan sneeuw aan het eind van deze eeuw zal beperkt blijven tot 30%.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren