EU dreigt met aanklagen Tirol door beleid buitenlandse skileraren

De Europese commissie dreigt naar het Europees Hof van Justitie te stappen en Oostenrijk aan te klagen. Dit doen ze wanneer de Oostenrijkse deelstaat Tirol de regelgeving voor buitenlandse skileraren niet versoepelt.

Volgens de voorschriften in Tiror mogen buitenlandse skileraar alleen skiles geven aan gasten die zij zelf vanuit het thuisland hebben meegebracht. De autoriteiten in Brussel geven aan dat dit in strijd is met de Europese regelgeving op het gebied van vrij arbeidsverkeer. De beperking voor buitenlandse skileraren is discriminerend tegenover de skileraren uit het land zelf, die geen beperkingen hebben op het aannemen van gasten, aldus de Europese commissie.

De brief die afgelopen donderdag gestuurd werd vanuit Brussel komt na aanleiding van een eerdere waarschuwing een jaar geleden. Oostenrijk heeft sinds dien meerdere argumenten aangevoerd waarom de regelgeving voor een veiligere situatie in de bergen zorgt. De Europese commissie heeft de argumenten overwogen en is van mening dat de regelgeving niet gerechtvaardigd kan worden.

In het kader van de Europese regelgeving betreffende het erkennen van beroepskwalificaties is de Europese commissie van mening dat er andere mogelijkheden zijn om de kwalificaties van buitenlandse skileraren op het gebied van veiligheid te testen zonder dat er een deel van de markt wordt geblokkeerd.

Die bewering klopt niet, zegt Richard Walter, voorzitter van de Tiroler Schilehrer Verbandes. Naar zijn mening voldoet de Tiroolse wet aan de Europese voorschriften. Voor hem zou de aanklacht betekenen dat de Tiroolse skischolen zwaar worden benadeelt tegenover de buitenlandse skischolen. Het is nu al zo dat buitenlandse skischolen zich in Tirol, onder de zelfde voorschriften als gelden voor lokale skischolen, mogen vestigen.

Zelfs gouverneur Günther Platter (ÖVP) verdedigde de Tiroolse wetgeving: “Het gaat bij de regelgeving niet om het opzettelijk hinderen maar om objectief gerechtvaardigd onderscheiden. Tirol zal in de gestelde termijn van zich laten horen. We hoeven nu niet te zwichten voor de druk van de EU maar zullen zelfbewust onze positie vertegenwoordigen”

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren