EU dreigt met aanklagen Tirol door beleid buitenlandse skileraren

De Europese commissie dreigt naar het Europees Hof van Justitie te stappen en Oostenrijk aan te klagen. Dit doen ze wanneer de Oostenrijkse deelstaat Tirol de regelgeving voor buitenlandse skileraren niet versoepelt.

Volgens de voorschriften in Tiror mogen buitenlandse skileraar alleen skiles geven aan gasten die zij zelf vanuit het thuisland hebben meegebracht. De autoriteiten in Brussel geven aan dat dit in strijd is met de Europese regelgeving op het gebied van vrij arbeidsverkeer. De beperking voor buitenlandse skileraren is discriminerend tegenover de skileraren uit het land zelf, die geen beperkingen hebben op het aannemen van gasten, aldus de Europese commissie.

De brief die afgelopen donderdag gestuurd werd vanuit Brussel komt na aanleiding van een eerdere waarschuwing een jaar geleden. Oostenrijk heeft sinds dien meerdere argumenten aangevoerd waarom de regelgeving voor een veiligere situatie in de bergen zorgt. De Europese commissie heeft de argumenten overwogen en is van mening dat de regelgeving niet gerechtvaardigd kan worden.

In het kader van de Europese regelgeving betreffende het erkennen van beroepskwalificaties is de Europese commissie van mening dat er andere mogelijkheden zijn om de kwalificaties van buitenlandse skileraren op het gebied van veiligheid te testen zonder dat er een deel van de markt wordt geblokkeerd.

Die bewering klopt niet, zegt Richard Walter, voorzitter van de Tiroler Schilehrer Verbandes. Naar zijn mening voldoet de Tiroolse wet aan de Europese voorschriften. Voor hem zou de aanklacht betekenen dat de Tiroolse skischolen zwaar worden benadeelt tegenover de buitenlandse skischolen. Het is nu al zo dat buitenlandse skischolen zich in Tirol, onder de zelfde voorschriften als gelden voor lokale skischolen, mogen vestigen.

Zelfs gouverneur Günther Platter (ÖVP) verdedigde de Tiroolse wetgeving: “Het gaat bij de regelgeving niet om het opzettelijk hinderen maar om objectief gerechtvaardigd onderscheiden. Tirol zal in de gestelde termijn van zich laten horen. We hoeven nu niet te zwichten voor de druk van de EU maar zullen zelfbewust onze positie vertegenwoordigen”

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het