EU wil gelijke kwalificaties voor skileraren

Van de 800 erkende beroepen in Europa zijn er maar 7 waarvan de diploma’s op dit moment automatisch in heel Europa worden erkend. Dat geldt voor doktoren, verpleegkundige, tandartsen, vee-chirurgen, vroedvrouwen, apothekers en architecten. Het skileraren beroep is één van de vele beroepen die de Europese Commissie nu wil includeren in de nieuwe EU-wetgeving inzake de interne markt.

Verschillende skilerarenverenigingen proberen nu tot een overeenstemming te komen over een Europawijd standaard. Dave Renouf, operationeel manager van de British Association Of Snowsports Instructors (BASI), vertelde de BBC dat de Franse skileraren “absoluut aan boord zijn” als het gaat om het introduceren van een beroepskaart die erkend wordt in heel Europa. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italie en Engeland wordt momenteel gewerkt met de Eurotest. Bij deze test moeten skileraren een reuzenslalom op racesnelheid skiën. Er is ook een vereiste op het gebied van alpine veiligheid kennis. Denk hierbij aan de kennis van lawines en oriëntatie. “De gemiddelde opleidingsduur voor skileraren in deze vijf landen is vijf tot zes jaar,” aldus Renouf. Een EU-wijd systeem zou de burecratische hordes van dit moment moeten laten verdwijnen, voegde hij toe.

Als de plannen door gaan dan komt er een Europese beroepskaart waarmee je als skileraar kunt aantonen dat je een bepaald niveau hebt behaald. Met de kaart mag je in heel Europa werken. Deze nieuwe methode zou er tevens voor moeten gaan zorgen dat het aantal illegale skileraren wordt teruggedrongen. Doordat skileraren ten alle tijden hun kaart bij zich moeten dragen is het voor de autoriteiten makkelijker te controleren of iemand ook echt les mag geven.

Bron: bbc.com

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren