EU wil gelijke kwalificaties voor skileraren

Van de 800 erkende beroepen in Europa zijn er maar 7 waarvan de diploma’s op dit moment automatisch in heel Europa worden erkend. Dat geldt voor doktoren, verpleegkundige, tandartsen, vee-chirurgen, vroedvrouwen, apothekers en architecten. Het skileraren beroep is één van de vele beroepen die de Europese Commissie nu wil includeren in de nieuwe EU-wetgeving inzake de interne markt.

Verschillende skilerarenverenigingen proberen nu tot een overeenstemming te komen over een Europawijd standaard. Dave Renouf, operationeel manager van de British Association Of Snowsports Instructors (BASI), vertelde de BBC dat de Franse skileraren “absoluut aan boord zijn” als het gaat om het introduceren van een beroepskaart die erkend wordt in heel Europa. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italie en Engeland wordt momenteel gewerkt met de Eurotest. Bij deze test moeten skileraren een reuzenslalom op racesnelheid skiën. Er is ook een vereiste op het gebied van alpine veiligheid kennis. Denk hierbij aan de kennis van lawines en oriëntatie. “De gemiddelde opleidingsduur voor skileraren in deze vijf landen is vijf tot zes jaar,” aldus Renouf. Een EU-wijd systeem zou de burecratische hordes van dit moment moeten laten verdwijnen, voegde hij toe.

Als de plannen door gaan dan komt er een Europese beroepskaart waarmee je als skileraar kunt aantonen dat je een bepaald niveau hebt behaald. Met de kaart mag je in heel Europa werken. Deze nieuwe methode zou er tevens voor moeten gaan zorgen dat het aantal illegale skileraren wordt teruggedrongen. Doordat skileraren ten alle tijden hun kaart bij zich moeten dragen is het voor de autoriteiten makkelijker te controleren of iemand ook echt les mag geven.

Bron: bbc.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het

  Huilen op poederdagen!

  Je kent het vast wel, je wordt wakker en ziet dat het flink gedumpt heeft. Een flinke laag poeder ligt al in het dal en