EU wil skischolen wetgeving in Tirol aanpassen

Wanneer skileraren of skischolen uit het buitenland legaal in Tirol skiles willen geven dan gelden er beperkingen. Er mag alleen lesgegeven worden wanneer de skischolen hun leerlingen vanuit het buitenland meenemen. Gasten die zich al in Tirol bevinden mogen zij geen les geven. Dit is vastgelegd in de skischolenwet in Tirol en is de EU-commisie een doorn in het oog. Brussel dreigt nu in een waarschuwingsbrief aan Oostenrijk met juridische stappen wanneer de beperkingen voor skischolen en skileraren uit andere EU-landen niet worden aangepast. Vooral om dat deze beperkingen tegen de EU-wetgeving (vrij verkeer van werknemers, vrijheid van vestiging, vrij verrichten van diensten) in gaan.

Letterlijk genomen gaat het hier om: “In tegenstelling tot  de Europese wetgeving verantwoord de skischoolwet dat de provincie Tirol skileraren uit andere lidstaten kan verbieden les te geven aan gasten die zich in het skigebied bevinden. Er mag alleen worden onderwezen aan gasten die uit andere lidstaten komen.” Oostenrijk heeft twee maanden de tijd om Brussel te beantwoorden, anders kan de commissie een beroep doen op het Europese Hof van Justitie.

De voor Tirol verantwoordelijke Josef Geisler (ÖVP, Oostenrijkse Volkspartij) ziet de dreiging van de EU zeer ontspannen tegemoet. Geisler: “Er is geen sprake van ongelijke behandeling, wanneer iemand professioneel wil leren skiën. Het gaat ons er om het hoge standaard in de opleiding te bewaken. Het kan niet zo zijn dat het niveau naar beneden gehaald wordt.”

De skischolen in Tirol waarschuwen voor een chaos wanneer de wetgeving wordt aangepast. “Wij beschouwen de bepaling niet nadelig voor de EU. Deze bepaling is er om er voor te zorgen dat er een georganiseerde skischoolorganisatie in de skigebieden in Tirol kan bestaan. Dit komt de veiligheid van onze gasten ten goede”. Buitenlandse skileraren met dezelfde kwalificaties als onze skileraren kunnen in Tirol een skischool beginnen en skilessen aanbieden”, aldus Richard Walter, voorzitter van de skischolenvereniging in Tirol. Skilerarenvereniging bedrijfsleider Christian Abenthung waarschuwd voor een chaos. “De wetgeving is er om een goed georganiseerde skischolenorganisatie in de bergen te waarborgen. Anders ontstaat de situatie dat iedereen elkaar een certificaat in de hand kan drukken en skilessen kan aanbieden.” Daarnaast geldt ook voor lokale skischolen in Tirol dat zij alleen gasten mogen ontvangen uit het skigebied waar zij gevestigd zijn.

Brussel heeft momenteel ook bepaalde skileraren regels in de provincie Steiermark in het vizier.

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren