De gevolgen van de Brexit voor ski- en snowboardleraren

Met een kleine meerderheid stemde de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zichzelf afgelopen week uit de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk telt heel veel sneeuwsportleraren die in de winter wonen en werken in landen als Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Bulgarije. Welk effect heeft het uittreden van het land op deze sneeuwsportleraren? En welk effect heeft het op de Europese skischolen?

Britse ski- en snowboardleraren waren in grote meerderheid tegen het verlaten van de EU. Dit bleek uit onderzoek dat gedaan werd onder ruim 200 sneeuwsportleraren in het Verenigd Koninkrijk. 81% was van plan om te stemmen tegen het verlaten van de EU. Op de vraag welke gevolgen het verlaten van de EU zou hebben op hun werk antwoorden 70% dat het een negatieve of zelf zeer negatieve uitwerking zou hebben. Slechts 7% is van mening dat het een positieve uitwerking zou kunnen hebben.

Visum
Een belangrijke factor voor de Britse sneeuwsportleraren om in de EU te blijven is het gemak waarmee ze kunnen blijven werken en wonen in Europese landen als Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Tijdens de wintermaanden reizen tal van Britse sneeuwsportleraren naar deze landen om daar ski- of snowboardlessen te geven aan de Britse toeristen. Het krijgen van een werkvisum zal veel moeilijker worden, wat het voor skischolen minder aantrekkelijk maakt ski- en/of snowboardleraren uit het Verenigd Koninkrijk aan te nemen. De leraren zelf zullen het visum als een extra obstakel zien in hun carrière en eerder besluiten een andere beroepskeuze te maken.

Wintersporters
Doordat de kosten voor de Britse wintersporter zullen stijgen zullen er minder Britten op wintersportvakantie gaan en zal er bezuinigd worden op de skilessen.

Voor het verlaten
Een kleine groep sneeuwsportprofessionals gaf aan te stemmen voor het verlaten van de EU. Een van de redenen was: “Het zal het Verenigd Koninkrijk dwingen zijn invloed op de skiwereld te versterken en beter voor haar sneeuwsportleraren te zorgen.”

Simon Butler
Skileraar Simon Butler, die in 2014 door de Franse rechtbank schuldig bevonden werd aan het skiles geven zonder de juiste kwalificaties en een boete opgelegd kreeg van €30.000,-, heeft aangegeven voor het vertrek uit de EU te zijn. Butler, die al drie seizoen geen skiles kan geven in Frankrijk omdat zijn zaak nog voortduurt, zei: Ikzelf en veel van mijn collega’s willen graag in de EU werken als het deed wat het beloofd, namelijk de vrijheid om te werken. Maar dat wordt ons nu onthouden.

BASI
De British Association of Snowsport Instructors (BASI), de Britse vereniging van sneeuwsportleraren, heeft ook haar bezorgdheid uitgesproken over het verlaten van de EU. Een recente verklaring luid: “Het garanderen van arbeidsrechten voor BASI leden in de EU is een belangrijke kwestie voor BASI. Als het Verenigd Koninkrijk een duidelijk standpunt inneemt met betrekking tot het immigratiebeleid bestaat de kans dat de EU een zelfde standpunt inneemt waarmee vrij verkeer van werknemers uit het Verenigd Koninkrijk naar EU-landen moeilijker wordt.”

Heb jij in de skischool veel Britse collega’s?

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren