De gevolgen van de Brexit voor ski- en snowboardleraren

Met een kleine meerderheid stemde de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zichzelf afgelopen week uit de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk telt heel veel sneeuwsportleraren die in de winter wonen en werken in landen als Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Bulgarije. Welk effect heeft het uittreden van het land op deze sneeuwsportleraren? En welk effect heeft het op de Europese skischolen?

Britse ski- en snowboardleraren waren in grote meerderheid tegen het verlaten van de EU. Dit bleek uit onderzoek dat gedaan werd onder ruim 200 sneeuwsportleraren in het Verenigd Koninkrijk. 81% was van plan om te stemmen tegen het verlaten van de EU. Op de vraag welke gevolgen het verlaten van de EU zou hebben op hun werk antwoorden 70% dat het een negatieve of zelf zeer negatieve uitwerking zou hebben. Slechts 7% is van mening dat het een positieve uitwerking zou kunnen hebben.

Visum
Een belangrijke factor voor de Britse sneeuwsportleraren om in de EU te blijven is het gemak waarmee ze kunnen blijven werken en wonen in Europese landen als Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Tijdens de wintermaanden reizen tal van Britse sneeuwsportleraren naar deze landen om daar ski- of snowboardlessen te geven aan de Britse toeristen. Het krijgen van een werkvisum zal veel moeilijker worden, wat het voor skischolen minder aantrekkelijk maakt ski- en/of snowboardleraren uit het Verenigd Koninkrijk aan te nemen. De leraren zelf zullen het visum als een extra obstakel zien in hun carrière en eerder besluiten een andere beroepskeuze te maken.

Wintersporters
Doordat de kosten voor de Britse wintersporter zullen stijgen zullen er minder Britten op wintersportvakantie gaan en zal er bezuinigd worden op de skilessen.

Voor het verlaten
Een kleine groep sneeuwsportprofessionals gaf aan te stemmen voor het verlaten van de EU. Een van de redenen was: “Het zal het Verenigd Koninkrijk dwingen zijn invloed op de skiwereld te versterken en beter voor haar sneeuwsportleraren te zorgen.”

Simon Butler
Skileraar Simon Butler, die in 2014 door de Franse rechtbank schuldig bevonden werd aan het skiles geven zonder de juiste kwalificaties en een boete opgelegd kreeg van €30.000,-, heeft aangegeven voor het vertrek uit de EU te zijn. Butler, die al drie seizoen geen skiles kan geven in Frankrijk omdat zijn zaak nog voortduurt, zei: Ikzelf en veel van mijn collega’s willen graag in de EU werken als het deed wat het beloofd, namelijk de vrijheid om te werken. Maar dat wordt ons nu onthouden.

BASI
De British Association of Snowsport Instructors (BASI), de Britse vereniging van sneeuwsportleraren, heeft ook haar bezorgdheid uitgesproken over het verlaten van de EU. Een recente verklaring luid: “Het garanderen van arbeidsrechten voor BASI leden in de EU is een belangrijke kwestie voor BASI. Als het Verenigd Koninkrijk een duidelijk standpunt inneemt met betrekking tot het immigratiebeleid bestaat de kans dat de EU een zelfde standpunt inneemt waarmee vrij verkeer van werknemers uit het Verenigd Koninkrijk naar EU-landen moeilijker wordt.”

Heb jij in de skischool veel Britse collega’s?

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Living the dream – Matthijs

  Na vele jaren als accountant en controller heeft hij de sprong gewaagd tot skileraar. Na 7 seizoenen van ontwikkeling is het echter weer tijd om

  Help! Een gat in de agenda!

  Corona, Corona, Corona, we kunnen allemaal het woord niet meer horen. Het beïnvloedt bij vrijwel ieder van ons op dit moment het leven en daarbij

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.