Steeds minder snowboarders in de skischolen

Het aantal snowboarders lijkt minder te worden. Steeds vaker stappen snowboarders over naar de twee lange latten. Ook de skischolen zien het aantal snowboardlessen afnemen.

“Er heeft een duidelijke verschuiving plaatsgevonden van snowboarden naar skiën,” zegt Noldi Heiz, skischooleigenaar van de skischool in Arosa. “Tien jaar geleden was 40% van onze gasten snowboarder, nu is dat slechts nog 10%,” voegde hij toe.

Ook in Toggenburg, Zwitserland, merken ze dat er minder snowboarders zich melden voor snowboardles. Van de zestig sneeuwsportleraren geven er tien les aan snowboarders. Volgens de skischool eigenaar van Skischule Wildhaus zijn daar verschillende redenen voor. “Onder andere kun je op ski’s veel makkelijker traverseren. Daarbij komt dat er bij het skiën constant nieuwe innovaties worden geïntroduceerd. De trend van dit moment is de all moutain ski. Hiermee kan er zowel op als naast de piste worden geskied. Doordat ski’s ook gemaakt worden voor in het funpark wordt de verschuiving versterkt.”

Skigebieden richten zich op skiërs
Als we kijken naar hoe skigebieden zichzelf inrichten dan kunnen we stellen dat dat vooral gedaan wordt met skiërs als uitgangspunt. Er is voor acht of tien paar ski’s ruimte bij de gondel en voor twee snowboards. De sleeplift is voor skiërs al een hele uitdaging maar voor snowboarders is dat nog net even lastiger. En in de stoeltjeslift kun je als skiër comfortabel zitten, terwijl je als snowboarder schuin moet zitten terwijl je probeert je snowboard op het smalle steuntje te balanceren. Een vaak gehoord argument om na een paar jaar snowboarden toch weer te gaan skiën is daarom ook vaak dat het skiën minder gedoe is.

Verkoopaantallen versterken de indruk
Het aantal verkochten snowboards in Zwitserland laat zien dat er een verschuiving plaatsvindt. Zo’n 15 jaar geleden werden er in één seizoen 110.000 snowboards verkocht. Afgelopen winter waren dat er nog maar 40.000.

Snowboardleraar The Hotzone

Snowboardscholen
In ieder skigebied vindt je minimaal één skischool. In sommige gevallen is daar ski- en snowboardschool van gemaakt, maar hoeveel echte snowboardscholen zijn er?

Bobby Roos van The Hotzone School of Snowboarding geeft aan dat het aantal lessen in zijn snowboardschool in het Oostenrijkse Zillertal al jaren stabiel is. “Vooral in de vakantieperiodes zijn we druk bezet. Door onze specialisatie in het snowboarden komen gasten speciaal naar Gerlos om daar bij ons hun techniek te verbeteren.” Het vaste team van de Hotzone bestaat uit 8 leraren. Tijdens de vakantieperiodes komen daar nog eens 17 snowboardleraren bij. De traditionele rode kleur van het skilerarenpak hebben ze verruild voor een minimaal zo opvallende gele jas.

“Wij proberen te groeien door de kinderen al op jonge leeftijd op een board te krijgen. Waar de kids vroeger bij veel scholen pas vanaf 8 jaar terecht konden, beginnen ze bij ons al vanaf 3 jaar in het speciale Riglet Park. Vanaf 6 jaar kunnen de kinderen in de 4 uur durende groepslessen mee,” voegde Bobby toe.

Hoe denk jij dat het aantal snowboardlessen gestabiliseerd kan worden?

Bron: fm1today.ch

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren