Visie nieuwe Oostenrijkse leerplan uit context getrokken

Het nieuwe leerplan van de Oostenrijkse skilerarenvereniging kwam afgelopen week uitgebreid in de publiciteit. Helaas werden enkele begrippen flink uit hun verband getrokken. Het gevolg was onbegrip bij veel experts en vrije tijd skiërs.

“Carven is verleden tijd, dit is de nieuwe ski-stijl.” “Geschoven, niet gesneden.” Deze titels werden afgelopen week gepubliceerd in het Duitse Die Welt. Helaas blijken die nu onwaar te zijn. Wat werkelijk het doel is van het nieuwe Oostenrijkse leerplan lees je in ons eerder gepubliceerde artikel: Oostenrijk gaat voor een natuurlijkere techniek.

Rudi Lapper, leider van de Oostenrijkse Staatliche skilerarenopleiding en bedenker van het nieuwe leerplan, heeft gereageerd op de merkwaardige titels die in de media opdoken. “Het gaat hier om een misverstand gebaseerd op een persbericht van de toeristenorganisatie van het Oostenrijkse Pitztal.”

Lapper geeft aan dat er dingen uit hun context zijn getrokken. “Het nieuwe leerplan is er om het voor de leerlingen makkelijker te maken. Daarbij hoort dat de nadruk bij skilessen aan beginnende skiërs ligt op een goede basis. Dat zijn, zoals alle sneeuwpedagogen weten, de eerste glij-ervaringen, remmen en richtingsveranderingen. Vermijden wil men in de toekomst, in het zogenaamde basisniveau, de focus op de gesneden bochten,” zegt hij.

Geschoven, niet gesneden
Deze verwording werd niet door iedereen gewaardeerd. Willen de officieel skischolen dezelfde weg als de FIS bewandelen en de voordelen van de taillering te niet doen? Hier heeft de redactrice van Die Welt iets te veel haar pen de vrije loop gelaten. Uiteraard blijven de op de kant gesneden bochten het uiteindelijke doel voor de echte ski-fanaten. Alleen zal die techniek niet van begin af aan worden aangeleerd, zoals dat wel het geval was in het oude leerplan. De beginnende skiër zal eerst alle basisfuncties van de moderne ski ervaren, alvorens er begonnen wordt aan de perfectionering.

Hoe zit het met het ‘mooier’ skiën?
De term ‘Schönskilauf’ wordt al gebruikt sinds de tijd van Stefan Kruckenhausers (1946 tot 1972 leider van de Oostenrijkse skilerarenopleiding en het Bundessportheim in St. Christoph, 1959 tot 1968 president van Interski). Rudi Lapper en zijn team hebben die term niet verwijdert. “We hebben door rond te vragen de indruk gekregen dat het veel gasten gaat om optisch ‘mooier’ te leren skiën. Het punt ‘mooier’ skiën is net als vele andere punten meer onder de aandacht gebracht,” aldus Lapper.

Bron: kunstpiste.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het