Oostenrijk gaat voor een natuurlijkere techniek

De extreme houdingen zijn verleden tijd. In de nieuwe Oostenrijkse methodiek wordt er tegenwoordig een natuurlijkere houding aangeleerd. Deze vernieuwde stijl wordt binnen twee jaar in heel Oostenrijk aangeleerd aan iedereen die een skischool bezoekt. Oostenrijkse skischolen zijn verplicht om binnen die tijd hun leraren om te scholen.

De Oostenrijkse vereniging voor skileraren (Österreichische Skilehrerverband) heeft in de herfst van 2015 tijdens het interski congres in Argentinië het nieuwe leerplan voor de Oostenrijkse skileraren gepresenteerd. Na 15 jaar wordt het oude leerplan ingehaald door een nieuwe methodiek. Deze is ontwikkeld door Rudi Lapper, leider van de Oostenrijkse Staatliche skileraar opleiding. Het nieuwe boek voor skileraren is maar liefst 521 pagina’s dik.

De belangrijkste verandering in het nieuwe leerplan is de “natuurlijkere” stijl. De Oostenrijkse skischolen zijn verplicht om in de komende twee jaar hun leraren om te scholen, en hun de nieuwe techniek bij te brengen. Daarna zijn de skischolen verplicht om volgende deze vernieuwde techniek les te geven. De carve-stijl die met de komst van de carveski aangeleerd werd is verleden tijd.

Hoe ziet de nieuwe stijl eruit?
Kort gezegd zijn de overdreven en geforceerde bewegingen verleden tijd. Er wordt niet meer geskied met een extreme positie van het bovenlichaam en een versterkte vertikaalbeweging. De carve-druk valt weg en daarmee de brede skipositie. De bewegingen worden krachtbesparender en sluiten beter aan op de bewegingen die we dagelijks maken. Het skiën moet op deze manier makkelijker worden en net zo vanzelfsprekend als het lopen over straat.

Is het carven dan verleden tijd? Zeker niet. Alleen het carven wordt pas aangeleerd aan gasten die zich in het ‘zwarte’ niveau bevinden. Totdat het carven aan wordt geleerd heeft het geen zin om gasten te laten skiën alsof ze aan het carven zijn. En dat is het grootste verschil in de nieuwe methodiek. Een revolutie op het gebied van skiën is het niet te noemen, maar verstandig klinkt het wel.

Waarom dan voorheen de carve-techniek?
Dat we vanaf 2001 onze gasten van begin af aan leerde carven, of klaar maakte om te leren carven, had vooral met de wintersport industrie te maken. 15 jaar lang zijn er kortere getailleerde ski’s gemaakt die goed verkocht werden. Onder druk van dit succes zag de Oostenrijkse skilerarenvereniging zich genoodzaakt hun methodiek hier op aan te passen. Een trend die vooral bij de ‘oude’ skileraren niet in goede aard viel. Voor de nieuwe stijl is een All-Mountain ski voldoende. Dat wil niet zeggen dat er nieuw materiaal moet worden aangeschaft om de nieuwe stijl te kunnen aanleren. De carveski’s kunnen nog gewoon worden gebruikt.

Moeten we opnieuw leren skiën?
Als we kijken naar het nieuwe leerplan dan valt een ding op: er is nauwelijks iets veranderd. De verschillende niveau’s zijn opnieuw verdeeld in vier verschillende kleuren. Groen staat voor de eerste kennismaking tot het remmen in pflug. Blauw staat voor het leren maken van bochten, rood voor de parallel geskiede bochten en zwart voor de bewegingsvormen (carven, stijle pistes, buckels, slalom, enz.) voor vergevorderde skiërs.

Waar tot vorig jaar gesproken werd over carven grundstuffe staat tegenwoordig pflugsteuern. Het grootste verschil tussen deze beide technieken is dat er bij pflugsteuern over gegaan wordt in de parallelhouding afhankelijk van de ondergrond en de snelheid, in plaats van dat er gesproken wordt over een exacte timing van de beweging van pflug naar parallel. Daarnaast wordt het pfugsteuern net zoals alle vormen in de nieuwe methodiek minder overdreven geskied en is er spraken van een smallere skihouding.

De parallelvormen in het rode niveau worden smaller geskied. Er wordt niet meer gesproken over heupbreedte maar over een licht open houding.

Diegene die lesgeven volgens de Oostenrijkse leermethode hoeven zich geen zorgen te maken. Verdiep je in de nieuwe methodiek en je zult merken dat er slechts kleine veranderingen zijn doorgevoerd. Wanneer je hier je uitleg en je voorbeeld op aanpast heb je de nieuwe stijl zo onder de knie. Je hebt zelfs kans dat je vanuit je ervaring al op sommige punten lesgeeft volgens deze nieuwe methode.

Wordt er bij jou in de skischool al aandacht besteedt aan het nieuwe leerplan?

Bron: abendzeitung-muenchen.de

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het