Na skileraar dreigt nu vervolging voor mountainbike gids

Niet zo lang geleden schreven we over Simon Butler. Deze skileraar, en eigenaar van de skischool Simon Butler Skiing, werd op Maandag 24 februari tijdens het lesgeven opgepakt op de skipiste in het Franse Megeve. “Ik stapte net de skilift in samen met mijn klanten, toen een drietal politieagenten tevoorschijn kwamen en om mijn papieren vroegen. Ik kon ze alles laten zien, maar werd toch meegenomen naar het politiebureau,” aldus Butler.

Terwijl Butler meegenomen werd door de politie werden twee van zijn werknemers ook van de berg afgeplukt. Mark Gibbs en Alex Casey werden naar hetzelfde politiebureau gebracht voor ondervraging en moesten net als Butler de nacht doorbrengen in een politiecel.

Butler verscheen afgelopen juni in de rechtbank van Bonneville, Frankrijk, waar hij te recht stond voor het lesgeven zonder de juiste kwalificaties. De Britse skileraar kreeg een gevangenisstaf van 200 dagen opgelegd of een boete van €30.000,-.

Een nieuwe zaakSkileraar
Nu is er een mountainbike instructeur die onder dezelfde omstandigheden een gevangenisstraf boven het hoofd hangt in een nieuwe juridische strijd omtrent buitenlanders die instructie geven in Frankrijk.

In een brief van de Prefet de la Savoie wordt medegedeeld: Ik verbied u formeel uw werkzaamheden als mountainbike leraar, coach of gids uit te voeren. Bij overtreding kunt u worden vervolgd tot maximaal 1 jaar gevangenisstraf en een boete van €15,000,-.

De uit Essex, Verenigd Koninkrijk, afkomstige Alistair Jamieson (36) organiseert mountainbike vakanties in de Alpen. Er is hem door de Franse autoriteiten “formeel verboden”  om les te geven in Frankrijk ondanks dat hij beschikt over de correcte kwalificaties. Er is hem opgedragen zich te melden bij de locale politie in de plaats Les Arcs in Savoie. Wanneer Jamieson het verbod negeert hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd.

trailaddictiontrailAddiction
Alistair Jamieson is een hoog opgeleid mountainbike instructeur met 13 jaar instructie ervaring op professioneel niveau. Ondanks zijn opleiding en ervaring heeft de Franse aanklager van de streek Savoie de Britse kwalificaties ontoelaatbaar verklaard. Zijn instructie ervaring is niks waard omdat deze niet is opgedaan in Frankrijk, voegde hij toe. Jamieson, eigenaar van trailAddiction, biedt samen met zijn 15 werknemers mountainbike vakanties aan voor omgerekend €815,- per week. Hij is vastbesloten om het verbod te trotseren. Zijn advocaten beweren dat hij het recht heeft om te werken in Frankrijk op grond van het EU-recht.

“Er is mij duidelijk verboden mijn werkzaamheden voort te zetten. Ik zal hier geen gehoor aan gegeven omdat ik van mening ben dat de Franse autoriteiten hier niet het recht toe hebben. Ze moeten mijn diploma’s erkennen. Gasten van mij hebben hun vakantie al geboekt en ik denk dat ik wordt nagejaagd door mijn succesvolle mountainbike organisatie in de Franse streek. De situatie is erg stressvol voor mij en voor mijn werknemers. Ik heb geen vertrouwen in het systeem wat mij extra nerveus maakt,” aldus Alistair Jamieson.

Simon Butler
De zaak is vergelijkbaar met die van Simon Butler. Juristen zeggen dat beide instructeurs het recht hebben om hun werkzaamheden uit te voeren volgens Europees recht. Actievoerders hebben aangetoond dat er meer dan 50 buitensport instructeurs werkzaam zijn in Frankrijk die te maken hebben met dit zelfde probleem.

Vorige week werd er een schriftelijke uitspraak over de zaak Butler’s afgegeven die cruciaal kan zijn voor honderden buitenlandes die in de buitensport werkzaam zijn in de Franse Alpen. De uitspraak verklaard dat de lokale aanklagers een “discretionaire bevoegdheid” over de rechten van het individu kunnen uitoefenen, waardoor veel strengere regels voor skileraren van kracht zijn dan in de EU-wet zijn vastgelegd.

Jean-Yves Lapeyrère, secretaris van de European Confederation of Outdoor Employers, een juridisch expert over de kwestie, zei: “De beslissing van de rechter verbiedt mensen te mogen werken onder omstandigheden die toegestaan zijn onder Franse en Europese wetgeving. Het gevolg is dat iedereen in een andere situatie ook geconfronteerd wordt met vervolging op dezelfde manier als de heer Butler. ”

Lees hier alles over de zaak Butler.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren