Oostenrijk introduceert nieuw leerplan voor skiërs

Sinds het begin van dit jaar worden in Oostenrijk niet alleen de pistes met verschillende kleuren aangeduid, maar ook het niveau van de skiërs. Het niveau wordt onderverdeeld in vier kleuren. Groen staat voor de eerste kennismaking tot het remmen. Blauw en rood leiden tot het parallel skiën en zwart staat voor het perfectioneren van de techniek bij een hoog tempo op steile pistes en in de poedersneeuw of  op een buckelpiste. Oostenrijk introduceert een nieuw lesplan voor skiërs in een 521 pagina dik boek voor skileraren. Hiermee wordt de theorie van 2001 afgelost.

Rudi Lapper is de man die de nieuwe stijl heeft ontwikkeld. Lapper is oud wedstrijdskiër en leider van de Oostenrijkse Staatliche skileraar opleiding. Zijn nieuwe stijl, die in september gepresenteerd werd tijdens de Interski in Argentinië, heeft nog geen naam.

“Het gaat om een nieuwe schoonheidsleer voor alle niveau’s,” verteld Lapper. Jarenlang werden zelfs beginners voorbereid op het carven. Ze werden van begin af aan geleerd een brede skivoering te hebben. “Carven betekent gesneden richtingsveranderingen maken”, aldus Lapper. “En dat is alleen weggelegd voor vergevorderde skiërs. Wie nog geen parallelbocht kan maken en nog niet echt op de kanten van zijn ski’s staat heeft het makkelijker met een smallere skivoering. Die smallere skivoering ziet er voor vele ook beter uit.”

En precies daar gaat het om bij de nieuwe stijl, die de 18.000 Oostenrijkse skileraren vanaf heden hun gasten zullen bijbrengen. Gasten willen tegenwoordig vooral mooier en eleganter op hun ski’s staan. Het nieuwe leerplan brengt geen revolutie met zich mee. Het keert terug naar een natuurlijkere houding: geen extreme posities meer. In plaats daarvan dynamische en kracht besparende bewegingen.

Achter Lapper zijn nieuwe stijl schuilt meer dan een sierlijke beweging op de piste. Het zou eindelijk weer voor meer zekerheid op de piste moeten zorgen.

Werkt jouw skischool al volgens de vernieuwde Oostenrijkse techniek?

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het

  Huilen op poederdagen!

  Je kent het vast wel, je wordt wakker en ziet dat het flink gedumpt heeft. Een flinke laag poeder ligt al in het dal en