Oostenrijkse skischolen blijven groeien ondanks illegale concurrentie

Dit voorjaar lukte het de skischolen in Tirol, ondanks magere sneeuwcondities, wederom te groeien, zegt de voorzitter van het Tiroler en Österreichischen Skilehrerverbandes, Richard Walter. Naast zijn functie binnen de Oostenrijkse skileraren organisatie is hij ook voorzitter van de Europese organisatie samen met Frankrijk en Italie, die zich kort geleden vanwege een meningsverschil gesplitst hebben van de ISIA. “Ook Zwitserland en mogelijk andere landen kunnen zich daar op korte termijn bij aansluiten,” zegt Walter.

In Oostenrijk zijn er op dit moment 664 skischolen. Tirol is met 323 skischolen de nummer 1 en komt daarmee op 40 procent van het Oostenrijkse marktaandeel. Het aantal ski- en snowboardleraren is in de afgelopen jaren gestegen van 3600 naar 7000. 45 procent daarvan is vrouw. De helft van alle skileraren komt uit Tirol, één vijfde uit andere Oostenrijkse deelstaten en 12 procent uit Nederland. Daarnaast komt 9 procent van de leraren uit Duitsland gevolg door vele andere uit landen als Rusland, Zuid-Amerika, Japan en China. De grootste skischool in Tirol, en tevens Oostenrijk, is die van Richard Walter, gevestigd in de Arlberg. Zijn skischool telt 400 skileraren. Serfaus, Fiss, Kitzbühel en Sölden volgen in de lijst met grootste skischolen van Oostenrijk.

“De belastinghervorming zal naast wetswijzigingen met betrekking tot lonen en arbeidsvoorwaarden ondanks de enorme inzet waarschijnlijk een aantal kleinere skischolen tot opgeven dwingen,” speculeert Walter. “Een ramp zijn de naar Tirol afreizende beunhaas-skileraren, vaak zonder opleiding. Gasten worden vaak via het internet gevonden waarna de ondernemingen vervolgens na enkele dagen worden opgedoekt om onder een andere naam in een ander skigebied na een paar dagen weer op te duiken. Terwijl de in Tirol gevestigde skischolen bij iedere kleine fout hoge straffen kunnen worden opgelegd, loopt de Oostenrijkse staat vele miljoenen mis doordat de illegale skischolen heffingen en belastingen ontduiken. Daarnaast ontstaat er vooral buiten de pistes een onveilige situatie. De autoriteiten kunnen slechts een klein deel van de illegale skischolen betrappen,” voegde hij toe.

Jaarlijks worden in de Tiroolse skischolen ongeveer 800.000 gasten verwelkomt. Meer dan de helft daarvan zijn kinderen en jeugdige. Dankzij flexibele lestijden (van één tot zes uur per dag privé les of groepsles per dagdeel) en aanpaste programma’s voor kinderen en jeugdigen blijft de vraag groeien.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren