Oostenrijkse skischolen blijven groeien ondanks illegale concurrentie

Dit voorjaar lukte het de skischolen in Tirol, ondanks magere sneeuwcondities, wederom te groeien, zegt de voorzitter van het Tiroler en Österreichischen Skilehrerverbandes, Richard Walter. Naast zijn functie binnen de Oostenrijkse skileraren organisatie is hij ook voorzitter van de Europese organisatie samen met Frankrijk en Italie, die zich kort geleden vanwege een meningsverschil gesplitst hebben van de ISIA. “Ook Zwitserland en mogelijk andere landen kunnen zich daar op korte termijn bij aansluiten,” zegt Walter.

In Oostenrijk zijn er op dit moment 664 skischolen. Tirol is met 323 skischolen de nummer 1 en komt daarmee op 40 procent van het Oostenrijkse marktaandeel. Het aantal ski- en snowboardleraren is in de afgelopen jaren gestegen van 3600 naar 7000. 45 procent daarvan is vrouw. De helft van alle skileraren komt uit Tirol, één vijfde uit andere Oostenrijkse deelstaten en 12 procent uit Nederland. Daarnaast komt 9 procent van de leraren uit Duitsland gevolg door vele andere uit landen als Rusland, Zuid-Amerika, Japan en China. De grootste skischool in Tirol, en tevens Oostenrijk, is die van Richard Walter, gevestigd in de Arlberg. Zijn skischool telt 400 skileraren. Serfaus, Fiss, Kitzbühel en Sölden volgen in de lijst met grootste skischolen van Oostenrijk.

“De belastinghervorming zal naast wetswijzigingen met betrekking tot lonen en arbeidsvoorwaarden ondanks de enorme inzet waarschijnlijk een aantal kleinere skischolen tot opgeven dwingen,” speculeert Walter. “Een ramp zijn de naar Tirol afreizende beunhaas-skileraren, vaak zonder opleiding. Gasten worden vaak via het internet gevonden waarna de ondernemingen vervolgens na enkele dagen worden opgedoekt om onder een andere naam in een ander skigebied na een paar dagen weer op te duiken. Terwijl de in Tirol gevestigde skischolen bij iedere kleine fout hoge straffen kunnen worden opgelegd, loopt de Oostenrijkse staat vele miljoenen mis doordat de illegale skischolen heffingen en belastingen ontduiken. Daarnaast ontstaat er vooral buiten de pistes een onveilige situatie. De autoriteiten kunnen slechts een klein deel van de illegale skischolen betrappen,” voegde hij toe.

Jaarlijks worden in de Tiroolse skischolen ongeveer 800.000 gasten verwelkomt. Meer dan de helft daarvan zijn kinderen en jeugdige. Dankzij flexibele lestijden (van één tot zes uur per dag privé les of groepsles per dagdeel) en aanpaste programma’s voor kinderen en jeugdigen blijft de vraag groeien.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het