Zwitserland neemt afscheid van Chinese skileraren

De hoop voor de groei van het Zwitserse wintersporttoerisme was gevestigd op de Chinese. De media schreef er ronduit over en er was zelfs een zesdelige documentaire op televisie te zien over de integratie van Chinese skileraren in de Zwitserse skischolen. Maar aan dat project komt nu een einde.

Vier jaar geleden kwamen de eerste acht skileraren uit China voor vier maanden naar Zwitserland. Zij gaven les aan hun landgenoten in Zermatt, Verbier, Grindelwald, Gstaad, Davos, St. Moritz, Villars en Engelberg. In de daar op volgende winters herhaalde de Zwitserse toeristenorganisatie dat project met zeven Chinese. Dit seizoen zullen de ze niet meer terugkeren naar de Zwitserse skipistes.

“Ondanks dat er genoeg vraag was naar de de skileraren in het eerste seizoen, en dat die vraag zich in het tweede seizoen verdubbelde, konden de Chinese skileraren niet voldoende worden ingezet. Het systeem was niet flexibel genoeg. De skileraren waren werkzaam in één skigebied. Wanneer meerdere Chinese toeristen op dezelfde dag skiles boekten was er maar één leraar beschikbaar. De leraren in de andere skigebieden moesten op een andere manier worden ingezet. Ook voor de Chinese zelf heeft het project lang genoeg geduurd. Vier maanden in Zwitserland, acht maanden in China en dan weer vier maanden in Zwitserland verkleinen de carrière mogelijkheden in het thuisland,” zegt Simon Bosshart, die bij de toeristenorganisatie voor de Chinese markt verantwoordelijk is.

Ondanks het beëindigen van de samenwerking met de Chinese skileraren is de Zwitserse toeristenorganisatie er van overtuigd dat het Chinese skitoerisme zal blijven groeien. Dat heeft onder andere te maken met de Olympische spelen van 2022 die in Peking gehouden zullen worden. Daarom zal er in Zwitserland ook dit seizoen verkondigd worden dat er in het Chinees skiles gegeven wordt. Hiervoor worden geen Chinezen meer ingezet maar dertig Zwitserse skileraren die tot voorheen de Chinese skileraren hebben opgeleid. Tien van die skileraren beheersen het Chinees voldoende om in die taal skiles te kunnen geven. De overige twintig worden ingezet ter ondersteuning.

Ondanks dat de Chinese skileraren niet meer naar Zwitserland af zullen reizen is de samenwerking niet helemaal beëindigd. Drie van de Chinezen skileraren met Zwitserse ervaring hebben in China, in samenwerking met Swiss Snowsports, skischolen opgericht.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het