Simon Butler schuldig bevonden

Een Britse skileraar heeft een gevangenisstaf van 200 dagen opgelegd gekregen of een boete van €30.000,-. Hij verscheen vandaag in de rechtbank van Bonneville, Frankrijk, waar hij te recht stond voor het lesgeven zonder de juiste kwalificaties.

De rechtbank heeft vanmiddag haar uitspraak gedaan en Butler schuldig bevonden. Hij is veroordeelt tot een boete van €30.000,- welke hij kan vervangen voor 200 dagen gevangenisstraf. “Als hij niet betaald wordt hij gedwongen tot een gevangenisstraf”, zei de voorzitter van het tribunaal in Bonneville in de Hautes-Savoie regio van de Alpen.

Simon Butler heeft direct zijn bezwaar ingediend tegen het vonnis en bereid zich voor om de gevangenis in te gaan als dat nodig blijkt te zijn. “Ik had niet verwacht dat het vonnis alleen maar in mijn voordeel zou zijn vandaag, maar een gevangenisstraf is belachelijk”, aldus Butler direct na het vonnis. “Franse gerechtigheid bestaat helemaal niet, het draait allemaal om locale berg politiek. De rechter vertelde mij zelfs om in Zwitserland te gaan werken zelfs wanneer ik over de juiste kwalificaties beschik”, voegde hij toe.

Simon Butler is vanochtend vanuit de UK naar Frankrijk gevlogen en kreeg het vonnis te horen terwijl hij nog in de gate was. Hij is nu terug in Engeland om zijn volgende stappen te overwegen nu dat het bezwaar is ingediend.

De overige skileraren kregen boetes opgelegd tussen de €1000,- en €4000,- per persoon. Vandaag is het vonnis uitgesproken maar de zaak kwam al in April 2014 voor de rechter. De rechtbank vond de handelingen van Butler “bewust negeren van de wet”, daarnaast vonden zij dat hij “nooit de moeite heeft genomen om de Franse wet na te leven”. De verdediging van Butler gaf aan dat hij gekwalificeerd is volgende de Britse wetgeving wat volstaat. Zijn team beargumenteerde dat de Franse autoriteiten zich niet houden aan de Europese wetgeving van vrij verkeer van werknemers.

In deze lang lopende en complexe zaak heeft Butler bewijs verzameld dat hij legaal les gegeven heeft, inclusief de door de Simon ButlerBritse Association of Snowsports Instructors uitgegeven licentie. Zijn juridische team geeft aan dat het bezwaar voor de rechtbank komt in Chambery maar dat het nog maanden kan gaan duren voor dat er een datum is vastgesteld en er een juridische zaak is voorbereid. Ondertussen is Simon Butler niet in staat om als skileraar in Frankrijk te werken.

“We gaan graag helemaal door tot in Brussel om de zaak te bekijken onder de Europese wetgeving maar eerst moet de zaak voorkomen in Chambrey. Misschien moet de zaak dan nog voorkomen voor de nationale rechtbank in Paris voordat we daadwerkelijk naar Brussel kunnen. Eerst dan kan er goed naar de zaak worden gekeken vanuit de Europese wetgeving van vrij verkeer voor werknemers.”, aldus Simon Butler.

Volgens Butler is zijn organisatie, welke hij al meer dan 30 jaar in Megeve runt, ernstig beschadigd.

Simon Butler wordt niet ondersteund door zijn beroepsorganisatie, de Britisch Association of Snowsports Instructors, BASI. Nadat de zaak was voorgekomen in April 2014 gaf de organisatie de volgende verklaring:
“Mr. Butler heeft een aantal kansen gehad om de juiste constructie op te bouwen in Frankrijk door het inleveren van de juiste documenten direct bij de Franse autoriteiten. Voor zover bekend bij de BASI heeft Mr. Butler geen actie ondernomen toen de mogelijkheid zich voor deed. We hebben begrepen dat Simon Butler bewust het risico genomen heeft andere leraren in te huren voor zijn bedrijf. BASI moedigd geen handelingen aan die er om bekend staan illegaal te zijn in Frankrijk, of ieder ander land waar haar leden er voor kiezen te gaan werken.”

Er zouden 350 Britse skileraren zijn die legaal les mogen geven in Frankrijk, maar er zijn duizenden andere die ook hoog gekwalificeerd zijn, maar niet het hoogste niveau bezitten. Zij mogen niet werkzaam zijn in Frankrijk als skileraar omdat ze niet over de hoogste BASI kwalificatie beschikken. Ze zullen moeten uitwijken naar Zwitserland, Italië, Oostenrijk en andere landen.

De Franse gaven aan dat alleen het hoogst haalbare Britse niveau gelijk staat aan hun eigen opleiding. Naar hun mening moeten hun eigen leraren dit hoge niveau hebben en buitenlanders die les komen geven dus ook.

Lees hier alles over de zaak Butler.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren