Skileraar Mickey vertelt over zijn heldendaad

Mickey Wilson (28) is een part-time skileraar in het Amerikaanse skigebied Arapahoe Basin. Op woensdag 4 januari redt hij op helfdhaftige wijze een vriend van hem die met zijn rugtas om zijn nek onder de stoeltjeslift is komen te hangen. Wilson vertelt over zijn heldendaad in een interview.

Wilson spreekt op zijn vrije dag af met twee vrienden die een vriend mee hebben genomen. Ze gaan die dag met z’n vieren skiën. Omdat Wilson iets vroeger boven is dan afgesproken besluit hij alvast een afdaling te maken in de hoop dat zijn vrienden hem vanuit de lift voorbij zien komen. Vanuit de lift hoort Wilson zijn vrienden roepen dat ze elkaar ontmoeten bij een hoger gelegen stoeltjeslift.

Omdat de stoeltjeslift plaats biedt aan drie skiërs stap Wilson samen met zijn vrienden in de lift. Hij heeft zijn vrienden al lange tijd niet gesproken en kan op dat moment bijpraten. De vierde gaat vast vooruit en pakt een stoeltje eerder.

Boven aangekomen stappen de drie uit en zien hun vriend nergens. Ze horen iemand roepen en kijken direct in de richting van de lift. Daar zien ze een ski liggen. De vrienden verwachten iets grappigs te zien en denken er op dat moment helemaal niet aan dat er iets ergs gebeurd zou kunnen zijn. Direct daarna horen ze nog een keer iemand roepen. Deze keer klinkt het ernstiger. Wilson trekt snel zijn ski’s uit en loopt naar de uitstap van de lift toe.

De lift is op dat moment gestopt. Wilson ziet zijn vriend enkele meters boven de grond hangen aan zijn rugzak. Een van de banden van de rugzak is vast komen te zitten in de lift waardoor zijn vriend door de lift is meegesleurd. Hoe het precies heeft kunnen gebeuren weet niemand, maar één van de banden van de rugzak was om zijn nek komen te zitten.

Nog geen minuut later was de vriend al buiten bewustzijn. De vrienden krijgen door dat het ernstig is en samen met de liftmedewerker proberen ze bij de stoeltjeslift te komen. Helaas komen ze niet hoog genoeg en ook het terugdraaien van de lift blijkt geen mogelijkheid te zijn. De skipatrol is op dat moment al gealarmeerd, maar hoe lang het nog gaat duren voor zij er zijn is onbekend. De vriend hangt al zo’n drie minuten zonder adem te kunnen halen onder de lift.

Wilson schat de situatie in en besluit te vertrouwen op zijn slackline ervaring. Hij beklimt de lifttoren en schuift over de liftkabel heen naar het stoeltje waar zijn vriend aan hangt. Op het moment dat hij bij het stoeltje is aangekomen arriveert ook de skipatrol. Zij gooien een mes naar Wilson waarmee hij zijn vriend snel kan bevrijden. Drie meter lager land hij in de diepe sneeuw waar de skipatrol direct begint om hem weer bij kennis te brengen.

Wilson ploft neer in de stoel en is dankbaar voor zijn slackline ervaring. Dankzij de skileraar heeft de vriend het ongeluk kunnen overleven. Twee dagen later wordt hij uit het ziekenhuis ontslagen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren