Gevaarlijke lawinesituatie door koude nachten

Aan het begin van dit seizoen kleurde de Alpen groen. Ineens was daar de grote hoeveelheid sneeuw waar we allemaal op zaten te wachten. De zonnige dagen lokken ons nu op onze vrije dagen uit om de diepe sneeuw in te gaan. De lawinesituatie is op dit moment gevaarlijk, dus pas goed op.

Afgelopen maandag kwam een 33-jarige Nederlander om het leven tijdens een dag freeriden samen met een lokale gids. In zes dagen tijd vielen er zes lawineslachtoffers in het Oostenrijkse Vorarlberg.

De koude nachten zorgen ervoor dat de sneeuw blijft liggen en de zonnige dagen nodigen uit om naast de pistes te gaan skiën. Het lawinewaarschuwingscentrum van Vorarlberg waarschuwt ervoor dat de lawinesituatie zich maar langzaam verandert. Ook de afgelopen dagen was er boven de 1.600 meter sprake van lawinegevarenniveau 3 op de schaal van 5. Dat betekent dat er sprake is van een aanzienlijk gevaar. “De situatie naast de gezekerde pistes is voor wintersporters op dit moment gevaarlijk. Er is ervaring nodig om de situatie in te kunnen schatten, een voorzichtige route te kiezen en je terughoudend op te stellen,” aldus de berichtgeving van het lawinewaarschuwingscentrum.

De kou is het probleem
En dat blijft ook de komende dagen zo. “De koude nachten zorgen ervoor dat het lawinegevaar blijft bestaan,” legt Martin Burger van de bergredding van Vorarlberg uit. “Als het iets warmer zou zijn, zou het sneeuwdek zich vastzetten. Natuurlijk stijgt het lawinegevaar ook als het dooit, maar -10°C is verre van ideaal.”

De ijskoude nachten worden afgewisseld met de zonnige dagen waarop er sprake is van temperaturen iets boven het vriespunt. Het zeer goede zicht lokt wintersporters uit om de onverspoorde hellingen op te zoeken. “Het gevaar bevindt zich niet alleen boven de 1.600 meter, maar ook daar onder. Vooral daar waar geen bomen staan,” waarschuwt Burger.

Veel vrije dagen
Deze periode van het seizoen is het voor veel sneeuwsportleraren rustiger. Er zijn minder wintersporters en dus minder lessen. In combinatie met het heerlijke weer zullen vele van ons hun sporen willen zetten in de diepe sneeuw. Pas de komende dagen goed op en ga nooit onvoorbereid en zonder de nodige kennis het terrein in.

Bron: vn.at

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren