Skileraar ontwikkelt skiwax innovatie

Een skileraar uit Wells heeft bijgedragen aan een nieuw bedrijf wat een manier heeft gevonden om te kunnen skiën en snowboarden zonder het milieu te beschadigen.

Schadelijk
Skiwax wordt aangebracht op het belag van ski’s en snowboards om de glijeigenschappen te verbeteren. Veel van deze waxen zijn gemaakt van ruwe olie, petroleum bij-producten, fluorkoolwaterstoffen, perfluoro- en andere chemicaliën die via onze ski’s en snowboards in het milieu worden gebracht. Werken met deze producten kan op lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, leverschade, hormoonverstoring en kanker. Derek Prince, skileraar en -trainer, gelooft dat hij een manier heeft gevonden waardoor sneeuwsporters geen wax meer nodig hebben.

Het ontstaan
“Het is allemaal begonnen toen mij de toepassingen werden uitgelegd van een producten wat wordt gebruikt in de papierindustrie. Ik dacht dat wanneer de informatie juist was het ook op het belag van ski’s moest werken. Ik vroeg of ik het product uit mocht testen op een paar ski’s. Ze vonden het een vreemd idee maar stemde toch in”, aldus Prince.

Een week later stond Prince op de berg in Hoch Fügen, Oostenrijk, en probeerde het product uit op zijn ski’s.

“Ik verliet het bergstation en vertrok snel. Eerst was ik verbaast maar ik bleef sneller en sneller worden. Al snel ging ik enorm snel. Ik ging over zwarte pistes, makkelijke pistes, vlakke gedeeltes, natte pistes, en ik wachten het moment af dat de ski’s langzamer zouden worden, maar dat gebeurde niet. Na een dag skiën, wist ik dat ik nooit meer skiwax nodig zou hebben. Tot de dag van vandaag is dat zo gebleven”, voegde hij toe.

Prince heeft in de afgelopen vier jaar het product onderzocht, doorontwikkeld en getest. Hiervoor heeft hij samengewerkt met wetenschappers, milieu organisaties en organisaties als Montana en Winterstieger (grote namen in het gemachineerde waxen en slijpen van wintersportmaterialen).

Hoeven we nu nooit meer te waxen?
Samen met zijn zakenpartners, Chris Nelson en Dominic Kilroy-Silk heeft hij het bedrijf MMSE Ltd. opgericht. Het bedrijf brengt het product, wat ze ‘Juice’ noemen, aan in het belag van de ski’s. Het resultaat is een skibelag wat nooit meer gewaxed hoeft te worden. Het proces is gepatenteerd en MMSE Ltd is in overleg met ski- en snowboardfabrikanten.

Ook Ski Dubai is geïnteresseerd in het product. Ze willen, door het product in gebruik te nemen, de eerste skihal ter wereld worden die helemaal wax vrij is.

“Het is getest door verschillende ski-clubs en zelfs de Austrian Race Federation was onder de indruk van wat we hun hebben laten zien. Op dit moment zien we een mooie toekomst voor ons product dat de sneeuwsportindustrie zal gaan veranderen”, aldus Derek Prince.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren