Skileraar wint langslepende rechtzaak in Frankrijk

De Britse skileraar Simon Butler werd begin 2014 gearresteerd op de pistes van Megève. Dit was het begin van een langslepende rechtszaak. In juni van dat jaar werd Butler schuldig bevonden aan het lesgeven zonder de juiste kwalificaties en voor het te werk stellen van skileraren die daar niet toe bevoegd waren. Zijn veroordeling en boete van €30.000,- werden geschorst in afwachting van het besluit van de Hoge Raad. Deze week kreeg de Brit het verlossende woord te horen.

De Franse rechtbank heeft uitgesproken dat skileraar Simon Butler over de juiste kwalificaties beschikt om les te mogen geven in Frankrijk. De uitspraak betekent dat de Britse skileraren die drie jaar geleden het Franse skidorp Megève hebben moeten verlaten nu terug mogen keren.

Het besluit dat is genomen door de rechtbank in Lyon deze week moet nog bezinken bij de betrokkenen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de uitspraak een grote invloed hebben op buitenlandse skileraren uit de Europese Unie die les willen geven in Frankrijk.

Volgens een lid van het juridische team van Butler heeft de rechtbank uitgesproken dat het Franse Ministerie van Sport verkeerd heeft gehandeld door zijn kwalificaties en die van zes andere skileraren, die voor Butler werkzaam zijn, te negeren. Het Ministerie heeft niet kunnen aantonen dat er sprake is van een verschil tussen de benodigde kwalificaties in Frankrijk en Engeland.

Butler en zijn team mogen door deze uitspraak per direct terugkeren naar de Franse pistes om hun werk te vervolgen. Op 15 december ontvangen ze hun eerste gasten weer in Megève.

De uitspraak is gebaseerd op een richtlijn van de Europese Unie die tien jaar geleden van kracht is gegaan en daarmee onderdeel is van de Franse wetgeving. De wet schrijft voor dat Europese burgers het werken in Frankrijk alleen ontzegt kan worden wanneer het Ministerie een duidelijk verschil aan kan tonen in het niveau van de benodigde kwalificaties tussen de verschillende landen. Wanneer de Franse autoriteiten een groot verschil in kwalificaties kunnen aantonen zou er moeten worden beoordeeld of de professionele ervaring van het individu het verschil kan compenseren. Uiteindelijk, wanneer aangetoond kan worden dat er sprake is van onvoldoende ervaring, kan er worden gevraagd om een test om aan te tonen dat er spraken is van voldoende kennis en kunde.

De vraag die nu speelt is waarom een individuele skileraar het op heeft moeten nemen tegen het Franse rechtssysteem om zijn rechten als Europeaan te verdedigen. Ondanks dat Butler lid was van de Britse vereniging voor skileraren, British Association of Snowsports Instructors (BASI), stond de organisatie hem niet bij tijdens zijn verdediging.

Butler klaagt de BASI nu aan en eist een schadevergoeding van £500,000,-. De rechtbank zal waarschijnlijk volgende week uitspraak doen in deze zaak.

Bron: planetski.eu

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren