Buitenlandse skischool verenigingen mogen opleiden in Oostenrijk

Voor lange tijd zien de plaatselijke skischolen in Oostenrijk concurrentie opduiken vanuit het buitenland. Nu geeft een gerechtelijke uitspraak van de staats rechtbank in Vorarlberg meer slecht nieuws in een bijzonder situatie.

Zo blijkt het gerechtelijk niet mogelijk skileraren te stoppen die als verenigingslid van een skischool eigen leden opleiden, zelfs wanneer zij dat kosteloos doen.

Uitgangspunt van de uitspraak was dat een skischool aantoonde bij de BH Reutte, controleur van het Tiroler Skischulgesetzes, dat een Belgische skischool hun werkzaamheden niet gemeld had. Deze aanklacht werd door de rechtbank verworpen.

Na deze aanklacht werd de Belgische ski- en snowboardvereniging €71.500,- boete opgelegd, omdat de 15 leraren geen loon is uitbetaald. De vereniging is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak samen met de uit Innsbruck afkomstige advocaat Hermann Holzmann. Hij argumenteerde dat hier alleen verenigingsleden andere leden onderwezen en daarom alleen uitrusting, huisvesting en de skipas ter beschikking waren gesteld. Het gaat hier absoluut niet om werknemers die betaald worden.

De beargumentatie van Holzamm zorgde voor een omvangrijke bewijs procedure. De werkzaamheden van de Belgen werd tot in het kleinste detail onder de loep genomen. Na verklaringen onder eden bekende dan ook de rechtbank: Bij zulke skileraren gaat het om vrijwilligers, die niet onder de werknemersregeling vallen, ook wanneer zij kleding en werkmateriaal krijgen en zich zelfs aan werktijden houden moeten. Uiteindelijk waren de skileraren niet persoonlijke of beroepsmatig afhankelijk of tot medewerking verplicht, aldus de statuten van de sportvereniging.

De ex-wedstrijdskiër Pepi Strobl is tevreden: “De Belgen veroorzaken hier geen schade – in tegendeel, ze komen met hun familie en brengen ook werk voor onze skischolen!”

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren