Skitrainer veroordeeld na dodelijk lawine-ongeval 14-jarige

Na een tragisch lawine-ongeval, waarbij een 14-jarige jongen in januari om het leven kwam, is de skitrainer wegens grove nalatigheid voorwaardelijk veroordeeld.

De 25-jarige Duitse skitrainer kreeg een gevangenisstraf van drie maanden voorwaardelijk. De man is doodslag met aanzienlijke medeplichtigheid ten laste gelegd.

De trainer was samen met zijn wedstrijdteam WSV Glonn in het Oostenrijkse Hochzillertal op pad. Op 17 januari jongstleden had het team een wedstrijdtraining achter de rug, waarna ze besloten de rest van de middag buiten de piste te gaan skiën. Tegen 13:00 uur komt de groep bij een steile, ongezekerde Noord/Oost-helling aan, op zo’n 2000 meter hoogte. “Ik dacht dat ik het risico met het laten skiën van een skiër tegelijk kon minimaliseren,” zegt de trainer voor de rechtbank.

De trainer skiet als eerst over de helling. De 14-jarige Duitse Grigory komt als tweede achter zijn trainer aan, waarna het fout gaat. Volgens het politierapport kwam de jonge scholier ten val en veroorzaakte daarmee een 15 meter brede lawine, waaronder hij bedolven werd. Pas na 25 minuten kunnen de toegesnelde reddingswerkers van de pistedienst de jongen onder de sneeuw vandaan bevrijden. Helaas komt deze hulp te laat. De overige jongeren uit het team lijden aan een shock en worden door hun ouders naar huis gebracht.

De rechtbank in Innsbruck heeft de skitrainer duidelijk gemaakt dat hij onvoorzichtig heeft gehandeld door met de jonge sporters zonder lawine-uitrusting de steile helling in te skiën. “U heeft weliswaar van te voren het lawinebericht gelezen, maar het bericht niet goed geïnterpreteerd. U bent precies daar gaan skiën waarover er in het lawine bericht gesproken werd,” zegt de rechter in zijn vonnis.

De verdachte gaf toe dat hij de gevaren verkeerd beoordeelt heeft. Hij heeft de helling vanuit de lift gezien en de inschatting gemaakt de deze niet steiler dan 35 graden zou zijn. De rechter antwoorden daarop dat de helling gedeeltelijk meer dan 45 graden steil was. “Dat is een groot verschil, dat moet u met uw opleidingsachtergrond in kunnen schatten.”

De voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden is een milde straf te noemen. De rechtbank nam het berouw en de uitgebreide bekentenis van de skitrainer mee in haar strafbepaling. Zoals uit de omgeving van de skivereniging op te maken is was de 25-jarige skitrainer iemand met een gezond verstand. Hij neemt het zichzelf zeer kwalijk dat het ongeluk plaats heeft kunnen vinden.

Bron: ovb-online.de

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het

  Huilen op poederdagen!

  Je kent het vast wel, je wordt wakker en ziet dat het flink gedumpt heeft. Een flinke laag poeder ligt al in het dal en