Skitrainer veroordeeld na dodelijk lawine-ongeval 14-jarige

Na een tragisch lawine-ongeval, waarbij een 14-jarige jongen in januari om het leven kwam, is de skitrainer wegens grove nalatigheid voorwaardelijk veroordeeld.

De 25-jarige Duitse skitrainer kreeg een gevangenisstraf van drie maanden voorwaardelijk. De man is doodslag met aanzienlijke medeplichtigheid ten laste gelegd.

De trainer was samen met zijn wedstrijdteam WSV Glonn in het Oostenrijkse Hochzillertal op pad. Op 17 januari jongstleden had het team een wedstrijdtraining achter de rug, waarna ze besloten de rest van de middag buiten de piste te gaan skiën. Tegen 13:00 uur komt de groep bij een steile, ongezekerde Noord/Oost-helling aan, op zo’n 2000 meter hoogte. “Ik dacht dat ik het risico met het laten skiën van een skiër tegelijk kon minimaliseren,” zegt de trainer voor de rechtbank.

De trainer skiet als eerst over de helling. De 14-jarige Duitse Grigory komt als tweede achter zijn trainer aan, waarna het fout gaat. Volgens het politierapport kwam de jonge scholier ten val en veroorzaakte daarmee een 15 meter brede lawine, waaronder hij bedolven werd. Pas na 25 minuten kunnen de toegesnelde reddingswerkers van de pistedienst de jongen onder de sneeuw vandaan bevrijden. Helaas komt deze hulp te laat. De overige jongeren uit het team lijden aan een shock en worden door hun ouders naar huis gebracht.

De rechtbank in Innsbruck heeft de skitrainer duidelijk gemaakt dat hij onvoorzichtig heeft gehandeld door met de jonge sporters zonder lawine-uitrusting de steile helling in te skiën. “U heeft weliswaar van te voren het lawinebericht gelezen, maar het bericht niet goed geïnterpreteerd. U bent precies daar gaan skiën waarover er in het lawine bericht gesproken werd,” zegt de rechter in zijn vonnis.

De verdachte gaf toe dat hij de gevaren verkeerd beoordeelt heeft. Hij heeft de helling vanuit de lift gezien en de inschatting gemaakt de deze niet steiler dan 35 graden zou zijn. De rechter antwoorden daarop dat de helling gedeeltelijk meer dan 45 graden steil was. “Dat is een groot verschil, dat moet u met uw opleidingsachtergrond in kunnen schatten.”

De voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden is een milde straf te noemen. De rechtbank nam het berouw en de uitgebreide bekentenis van de skitrainer mee in haar strafbepaling. Zoals uit de omgeving van de skivereniging op te maken is was de 25-jarige skitrainer iemand met een gezond verstand. Hij neemt het zichzelf zeer kwalijk dat het ongeluk plaats heeft kunnen vinden.

Bron: ovb-online.de

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren