Tirol komt met voorstel voor buitenlandse skischolen

Na meerdere waarschuwing die Oostenrijk in de afgelopen jaren ontving, dreigde de Europesche Commisie eind vorige maand met een aanklacht bij het Europesche Hof voor het discriminatie van buitenlandse sneeuwsportleren. Kort daarna reageerde Tirol dat ze naar de wetgeving gingen kijken en er wijzigingen zouden worden doorgevoerd. Een eerste voorstel van die wetswijzigingen is nu ingediend.

Afgelopen week werd een ontwerp-voorstel van de Tiroler skischolenregelgeving gepresenteerd. Het ontwerp bevat een regeling met betrekking tot buitenlandse sneeuwsportleraren en skilessen die in Tirol door skischolen gegeven worden die niet in Tirol gevestigd zijn.

Tot nu toe was de wetgeving in Tirol zo dat buitenlandse skischolen wel ski- en snowboadlessen mochten geven op de skipistes in Tirol maar alleen met gasten die zij uit hun thuisland hadden meegenomen. Deze skischolen mochten dus geen gasten aannemen die zich al in het skigebied bevonden. Tot nu toe werd deze regelgeving streng nageleefd wat in strijd was met de Europesche wetgeving.

Tirol was in vergelijking met andere deelstaten mild als het ging om het opleidingsniveau van buitenlandse sneeuwsportleraren. Voor het zelfstandig mogen lesgeven op de pistes was het hebben van het Anwärterniveau toereikend. Dit was in bijvoorbeeld Salzburg en Vorarlberg veel strengen geregeld. De buitenlandse sneeuwsportleraren daar mogen alleen lesgeven onder toezicht van een Staatliche opgeleide leraar.

Ontwerp-voorstel
Het huidige ontwerp staat nu ook buitenlandse skischolen toe hun gasten in Tirol aan te nemen. Hiervoor moeten zij hun werkzaamheden minimaal drie weken van te voren melden bij het Tiroler Skilehrerverband. Wanneer de skischool gasten in Tirol wil aannemen moet worden aangegeven in welk gebied dat gaat gebeuren. Willen ze tijdens het seizoen gasten in een ander gebied aannemen, dan is dat mogelijk mits dit twee weken van te voren schriftelijk wordt gemeld.

Verder staat in het ontwerp dat sneeuwsportleraren met een Anwärter of Landes niveau alleen onder toezicht van een Staatliche opgeleide leraar mogen lesgeven. Deze Staatliche leraar moet in het skigebied aanwezig zijn, de groepsindeling en -grote controleren en moet de veiligheid van de gasten waarborgen.

Deze regelgeving staat gelijk aan de regelgeving waar skischolen gevestigd in Tirol aan moeten voldoen. Anwärter en Landes leraren mogen alleen lesgeven onder toezicht van een Staatliche opgeleide skileraar, ofwel de skischool eigenaar. De opleiding tot Skiführer en het ondernemersexamen, die een skischoolleider in Tirol verplicht is te doen, is voor buitenlandse skischolen niet verplicht. De reden voor het niet verplicht stellen van de Skiführer opleiding voor buitenlandse skischolen is begrijpelijk, omdat deze, of een vergelijkbare, opleiding nergens anders in de EU wordt toegepast.

Bron: IGSSÖ

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren