Sneeuwsportleraren vormen een risicogroep voor huidkanker

De invloed die de zon op onze huid heeft tijdens ons werk hoog in de bergen mogen we niet onderschatten. Maar liefst 85% van de UV-straling van de zon wordt door de sneeuw weerkaatst. Daarbij komt dat de kracht van de zon op grote hoogte een stuk sterker is dan we gewend zijn. Zelfs op een bewolkte dag komt een aanzienlijke deel van de schadelijke UV-straling door tot aan de grond. Doordat de lucht in de bergen een stuk schoner is kan op 2.000 meter hoogte de straling ruim 30%, en daar boven zelfs tot 50%, sterker zijn dan op zeeniveau.

Een groep wintersporters die extra alert moet zijn op de schade die de UV-straling kan aanbrengen zijn de sneeuwsportleraren. We werken constant buiten en stellen vooral ons gezicht blood aan de zon. Omdat we werken op het moment dat de zon het sterkst is, is er een verhoogde kans op huidkanker.

Utah
Sneeuwsportleraren in het Amerikaanse Utah moeten extra alert zijn. Nergens in Amerika komt huidkanker zo vaak voor als in deze Amerikaanse staat. Enkele jaren geleden heeft het Huntsman Cancer Institute een programma ontwikkeld genaamd “Sun Safe on the Slopes”. Hierbij reizen specialisten af naar de skigebieden om daar gratis te controleren op huidkanker bij de lokale werknemers. Er zijn tot nu toe negen momenten geweest in de afgelopen vijf jaar waarbij onder andere de snowboard- en skileraren hun huid hebben kunnen laten controleren.

Het belang van insmeren
Doktoren kunnen niet duidelijk genoeg zijn over hoe belangrijk het beschermen van de huid is, vooral bij sneeuwsportleraren. Op grote hoogte is de UV-straling een stuk sterker dan in de dalen.

Dan Steffen werkt al 23 jaar als skileraar in Deer Valley. Hij heeft huidkanker en helpt nu andere door mee te werken met het programma. “Sinds dat er bij mij huidkanker is vastgesteld smeer ik mij ‘s ochtends direct in nadat ik mijn t-shirt heb aangetrokken. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter,” vertelt Steffen.

Schokkende resultaten
Sinds 2011 worden de gegevens van de onderzoeken bijgehouden. Van de 394 onderzochte werknemers zijn er 38 die symptomen hebben van huidkanker. Dat is maar liefst 9,6%. 41% Van de onderzochten gaven aan dat ze hun huid nooit hadden laten onderzoeken als dit niet gratis was aangeboden. Hierdoor wordt duidelijk dat het programma problemen onderschept die anders niet waren onderdekt.

Initiatiefnemers van het programma geven aan dat ze vinden dat werknemers van een skigebied, waaronder de snowboard- en skileraren, behoren tot een risicogroep, maar dat daar te weinig aandacht aan wordt besteed.

Zou jij een soortgelijk onderzoek ook in de Alpen willen zien?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren