Zelf ski’s bouwen zet leerlingen aan tot skiën

Net zoals overal in de wereld loopt het aantal skiërs ook in Dettingen, Duitsland, terug. De voorzitter van de plaatselijke skivereniging ‘Der Skizunft Dettingen’ heeft hierop gereageerd. Voordat de leerlingen kunnen leren skiën moeten ze eerst hun eigen ski’s bouwen!

Het principe is eenvoudig: Wanneer kinderen zelf iets bouwen kunnen ze zichzelf hier veel eenvoudiger mee identificeren. Dat weet Andree Fees, voorzitter van ‘Der Skizunft Dettingen’, uit eigen ervaring als directeur van de Werdenbergschule in Trochtelfingen. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van de skivereniging, die vooral bekend staat om zijn beginnerscursussen voor kinderen. De vraag hierna is nog steeds groot maar neemt langzaam af.

Het enthousiasme voor de wintersport wil hij in zijn functie als schooldirecteur en skiverenigingsvoorzitter door actief deelnemen terugbrengen bij 13 leerlingen uit Trochtelfingen, Duitsland. Ondanks dat ze naast het skigebied wonen hebben ze geen zin om te gaan skiën. De laatst overgebleven Duitse ski-maker in Straubing was blij verrast met het project. Fees is samen met zijn leerlingen 6 keer afgereisd naar Straubing om daar aan de ski’s te werken. Ze werden niet alleen met de kennis geholpen maar ook konden ze de juiste materialen gebruiken. Fees is nog steeds onder de indruk van het enthousiasme waarmee zijn leerlingen aan dit vrijwillige project, wat buiten de schooluren viel, hebben deelgenomen. “‘s Ochtends om 5:00 uur zijn we afgereisd naar Straubling en om 23:00 uur kwamen we pas weer terug,” zegt Fees.

De prototypes werden op school gemaakt, de uiteindelijke modellen werden in Straubing geperst. “Het is voor mij fascinerend om het eindresultaat te zien. De 26 paar ski’s zijn van zo’n goede kwaliteit dat ze niet te onderscheiden zijn van de ski’s die je in de winkel kunt kopen, zowel optisch als technisch. De leerlingen hebben het skiën geleerd op de ski’s die ze zelf hebben gemaakt van skileraren van skivereniging Skizunft am Hausberg am Beiwald.

De door de leerlingen zelf gemaakte ski’s kunnen nu gebruikt worden door alle leerlingen van de Werdenbergschule. 13 paar zijn tot toerski’s omgebouwd en werden deze winter meermaals gebruikt. “Onze school is uitgerust voor de skisport”, verteld Andree Fees enthousiast. Een doel heeft hij bereikt: Het plezier aan het skiën is gewekt en het project heeft voor grote belangstelling gezorgd.

Of er meer scholen zullen volgen die op deze manier hun kinderen willen stimuleren te gaan skiën zullen we moeten afwachten, maar een leuk idee is het zeker!

Bron: Reutlinger Nachrichten

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren