Zelfstandige skileraren Arlberg verenigen zich

De Arlberg staat bekend om zijn freeride mogelijkheden. Toeristen komen jaar in jaar uit terug om onder begeleiding van een skileraar de maagdelijk witte hellingen te bedwingen. Een dag buiten de piste onder begeleiding van een skileraar van “High Zürs Skiguides” (HZSG) kost rond de €330,-. De HZSG heeft in het voorjaar voor onrust in de Arlberg gezorgd. De HZSG is een vereniging van zelfstandige skileraren die zich in het afgelopen seizoen hebben verenigd. De vereniging van skileraren is een concurrent geworden van de lokale skischool Skischule Zürs, waar veel van de HZSG skileraren voorheen werkzaam waren.

High Zürs Ski-GuideFinanciële reden
“We hebben de vereniging gevormd om een gemeenschappelijke uitstraling te kunnen bieden”, legt Reinhard Ranner, één van de 44 skileraren van de HZSG, uit. De 45 jarige skileraar beleeft dit jaar zijn 25ste seizoen in de Arlberg. Dat hij en zijn collega’s zich van de skischool hebben losgemaakt heeft een financiële reden. De ziektekostenverzekering heeft drie jaar geleden de tot dan toe in Vorarlberg geldende regel, dat skileraren verplicht waren zich aan te melden bij een skischool, overboord gegooid.

Voor de skileraren was het dienstverband met een enorme financiële verlies verbonden, zeggen ze zelf. In 2011 heeft de Vorarlberger Landtag (parlement voor de regelgeving van zelfstandigen in Vorarlberg) de mogelijkheid gecreëerd dat Diplom-Skilehrer als erkende zelfstandige skileraren les mogen geven. Een massale uittocht van de oud gevestigde professionals bij hun werkgevers was het resultaat.

Veel geld in het spel
Hoe heftig de strijd om het binnenhalen van gasten in Arlberg is blijkt uit de hoeveelheid illegale skileraren in de regio die op meer dan 100 wordt geschat. De regio staat wereldwijd bekend als walhalla van het off-piste skiën en dat is het daarom ook voor skigidsen. “De toeristen hebben veel geld en wensen zich een goede skigids. Met de kerst zijn er 150 skigidsen aan het werk. Dat zie je alleen in de Arlberg”, verteld Ranner.

Skischule Zürs
In het bureau van zijn voormalige werkgever is het ook hoogseizoen. “Wij hebben momenteel 160 skileraren aan het werk”, aldus Martin Kefer, skischoolleider Skischule Zürs. 90% van de ongeveer 5500 gasten die de skischool in het seizoen bezoeken wil een privé-skileraar waarmee ze buiten de piste kunnen skiën. “Zoiets zie je nergens anders”, zegt Kefer.

Kefer is al sinds 1968 skileraar en heeft zich ingezet voor het gemeenschappelijke systeem. Hij vergelijkt de huidige situatie met die van vroeger. “In de jaren ’20 hebben de skileraren onder in het dal gestreden om de aankomende gasten. Om dat te beëindigen werd er in 1928 een skischool gevormd”, verteld de 65-jarige.

Hij geeft toe hij het vervelend vindt dat de vereniging is opgericht door zijn eigen medewerkers. “Dat waren mijn jongens. Ze zijn met een rugzak vol gasten vertrokken, waar ze ook het recht toe hebben. Maar nu zien ze wat zelfstandigheid betekend.” Kefer gelooft niet dat hij geen klanten meer over houd.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het